Yerli aşıda insan deneyleri için gönüllü aranıyor

Arşiv
Arşiv

TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli yerli koronavirüs aşısının faz-2 insan deneyleri için en az 480 gönüllü aranıyor.

Koronavirüse karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında insan denemelerinin Faz 2 aşaması yakında başlıyor. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP temelli aşının yeni aşaması için en az 480 gönüllü aranıyor.

Teknoloji Bakanı Varank gönüllü olmuştu

VLP aşı adayının klinik araştırma Faz-1 çalışmasında gönüllü olarak aşı olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz-2 için çağrı yaptı.

Bakan Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “En yenilikçi aşı adayımızda Faz-1 aşamasını başarıyla tamamladık. Benim de gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz-2 aşaması için şartları sağlayan gönüllüler arıyoruz. Aşımızın dünyaya şifa olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"Faz-3 çalışmaları başlayacak"

Sağlık Bakanı Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada yerli aşımızla ilgili son aşamaya geldiğimizi belirterek, "Faz çalışmaları devam eden üç aşı adayımızdan biri insan deneylerinin son safhası olan Faz-3 aşamasına gelmiştir. En kısa sürede Faz-3 aşılamaları başlayacaktır. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızın liderliğinde yürütülen çalışmalar başarıyla sonuca yaklaşmıştır. Kendi geliştirdiğimiz aşımızın kullanımının da yaklaştığı müjdesini vermek isterim" dedi.

Kimler gönüllü olabiliyor?

  • Öncelikle 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor, herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekiyor, herhangi bir ilaç tedavisi almamış olması, COVID-19’u geçirmemiş olması ve burundan ve ağızdan alınan PCR sürüntüsünün ve antikorlarının negatif olması gerekir. Tam kan sayımı normal, biyokimyasal parametrelerin normal olması ve hepatit virüslerini geçirmemiş olması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >