Yerli üretimde dev hamle: Dünyadaki en büyük güneş enerji santrali Konya'ya kurulacak!

Berat Albayrak
Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyanın en büyük güneş enerji santralinin Konya'nın Karapınar ilçesine kurulacağını açıkladı. Bu santral, 600 bin haneye yetecek seviyede 1.7 milyar kilowatt saat enerji üretecek.

Son birkaç yılda yerli enerji kaynakları için çalışmaları hızlandıran Türkiye, Konya'da dünyanın en büyük güneş enerji santralini kurmaya hazırlanıyor. Konuyla alakalı detaylı açıklamalar yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar'a kurulacak santralin 1000 megawatt kapasitesiyle dünyada bir ilki gerçekleştireceğini bildirdi. Ayrıca Bakan Albayrak ihale için Avrupa, Çin ve ABD'den birçok farklı ülkenin teklif verdiğini de dile getirdi.
Karapınar'a kurulacak olan güneş enerji santrali için birçok farklı ülke teklif veriyor.
Bu santral, faaliyete geçtiği anda ürettiği 1.7 milyar kilowatt saatlik enerjiyle toplamda 600 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Aralık'ta gerçekleştirilecek olan ihale sonrasında iki bin hektarlık alana yapılacak olan bu yatırımın en önemli hususlardan biri de %80 yerli mühendis şartı. Böylece AR-GE, mühendislik ve teknik tarafta toplamda en az bin kişiye yeni istihdam alanları açılmış olacak. 2017'nin ilk çeyreğinde rüzgar enerji santrali konusunda da önemli adımlar atılacak. Benzer bir ihale yılın ilk çeyreğinde rüzgar enerji santrali için de gerçekleştirilecek. Yenilenebilir enerji konusunda daha fazla yerli üretim için çalışmaların artırılacağı da belirtilenler arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >