Yılda en az 200 kitap okumak aslında mümkün

Etkin kitap okumak
Etkin kitap okumak

Dünyanın birçok sorunu içerisinde kitap okuma alışkanlığının az olması gibi bir sorunu olduğunu söylesek, ne kadar ciddiye alınır bilinmez; fakat yine de araştırmalar bir yıl içerisinde 200 kitabın okunabileceğini gösteriyor. Nasıl mı? Cevabı bu haberimizde…

"Bütün iyi kitapları okumak, geçmiş anıların o mükemmel kişileri ile konuşmaya benzer." Der bir anonim söz. Maalesef öyle… 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilen ve dünyanın sayılı zenginleri arasında yer alan Warren Buffet, başarısının sırrının ne olduğu gibi sorulara karşı kitapları işaret ederek “Her gün beş yüz sayfa kitap okumaya çalışın. Bilgi bu şekilde gelişmeye başlar. Zamanla birikir, tıpkı bileşik faiz gibi. Bunu herkes yapabilir, ama eminim ki birçok insan yapmayacaktır…" cevabını vermesiyle bilinir.
Kitaplar iyi bir dosttur!
Kitaplar seyahat etmek için cesaret verebilir, anlamsız gelen yaşamlarınızda sahip olmadığınız dost karakterler ile sizleri tanıştırır. Fakat nedense kitap okuma alışkanlığı özellikle ülkemizde çok ama çok aşağılardadır. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan okuma – yazma oranı ve düzenli kitap okuma oranı maalesef çok ama çok düşük seviyelerdedir.
Gelişmiş ülkelerle aramızda uçurum var
Son dönemde devletin en büyük yatırımı yaptığı alanlardan biri de eğitim sistemi oldu. Fakat yaşanan istenmeyen olaylar nedeniyle bir türlü istenen verim alınamadı. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle aramızda uçuruma dönüşen okuma oranı istenen seviyeye henüz çıkarılamadı.

2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan "Türkiye Okuma Kültürü Haritası"ndaki sonuçlara göre, Türkiye'de nüfusun %30'u okuma yazma bilmezken, düzenli kitap okuyanların oranı ise %0.01. Bu oranın değişmesi için eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları özel projelerle halkı bilinçlendirmeye çağırıyor. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde ise düzenli kitap okuma alışkanlığı %21 seviyesinde…
Okuyabilirsiniz ama önce başlamanız gerekiyor!
Günde beş yüz sayfa kitap okumak ya da yılda en az iki yüz kitap okumak kolay bir şey olmasa da küçük bir matematik hesabıyla aslında doğru taktikler geliştirerek bu hedefe ulaşmanın çok basit olduğunu göreceksiniz. Belki de Warren Buffet gibi zengin de olabilirsiniz! (Kaynak: qz.com)

Yılda en az iki yüz kitap okuyabilirsiniz diye bir cümle okuduğunuzda “atma ziyaaa” türü cümlelerle cevap verebilir, imkânsız olabileceğini dile getirebilirsiniz. Normal çalışan bir vatandaş ise “yılda iki yüz kitap okuyabilirsin” türü bir cümleye “vaktim yok” şeklinde cevap verebilir veya çeşitli bahaneler sıralayabilir. Sonucunda yılda iki yüz kitap okumak çok zor gelse de ufak bir matematik hesabıyla aslında ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Bu yazılanları okuduktan sonra sizde Warren Buffet gibi kitap okumaya başlayabilir ya da çoğu insan gibi “geçiştirebilirsiniz”. Bu size kalmış.

Normal şartlarda bir okuyucu dakikada iki yüz ila dört yüz kelime arasında bir yazıyı okuyabilirsiniz. Ortalama bir romanda/kitapta elli bin kelime yer alıyor. İki yüz kitaptaki kelime sayısı on milyon kelime eder desek bu da 417 saat ediyor. Yani iki yüz kitap okuma hedefine ulaşmanız için bir yılda 417 saat size yeterli gözüküyor. Gözünüzü korkutan bir rakam değil mi? Aslında gerçekler hiç de öyle değil. Gelin beraber 417 saatin 1 yıllık hayatımızda nelere karşılık geldiğini irdeleyelim bu sefer.

-Bir insan ortalama olarak yıl içerisinde tam tamına 608 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Bu zamanın gençler arasında daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
-TV izleyerek geçirilen süre ise tam tamına bin 642 saat. Özellikle ev hanımları arasında bu saatin daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Sadece bu iki veriyi hesaplarsak ortaya 2 bin 250 saatlik bir zaman dilimi çıkıyor ki; aslında pek bir şey yapmadığımız bu anları kitap okuyarak geçirebilirdik diye siz de şuan bu yazıyı okurken düşünüyorsunuzdur. Bu 2 bin 250 saatlik zaman dilimini sosyal medyada veya TV başında geçirmek yerine kitap okuyarak geçirseydik binden fazla kitap okuyacaktık! Dile kolay! Bir yılda binden fazla kitap okuma şansınız var yani; bunu birkaç seneye yaydığınızda ortaya yüksek bir sayı çıkıyor. Bu yüzden aslında yılda iki yüz kitap okuma fikri pek de imkânsız gözükmüyor değil mi?

Fakat gerçekler ne yazık ki çok farklı.
Birçok insan sosyal medyaya adeta bağımlı durumda ve bunun ikamesi ne yazık ki kitap okumak olmuyor. Televizyon bağımlılığı da hala etkisini kaybetmiş değil. Bu yüzden insanlar televizyon ve sosyal medya bağımlılığını kabul etmek istemediğinden, kitap okuma konusunda çok geride kalıyor veya bahaneler sıralıyor. Fakat gördüğünüz gibi bu konunun hesabını yapmak çok kolay.
Daha fazla kitap nasıl okursunuz
Okuma alışkanlığının artırılması için bazı basit taktikleri kullanabilirsiniz. Çevreniz sosyal medya bağımlılığını artıracak şekilde olduğu için –her yerden teknoloji akıyor- kendinizi buralardan uzak tutmaya başlayabilirsiniz; tıpkı sigarayı bırakmak isteyen kişinin, sigara içilen yerlerden uzak durması gibi düşünün. İşte bu yüzden daha fazla kitap okumak istiyorsanız, öncelikle ortamda dikkatinizi dağıtan şeylerden kurtulun ve çevrenizde kitaplardan bir set yapın. İlla da akıllı telefon kullanmak istiyorsanız ana ekranınızda mutlaka bir e-kitap uygulaması yer almalı.
Her konuda okumaya çalışın
Tek bir konuya bağımlı kalmadan, her çeşit yayını okumaya çalışın. Pes etmeden, kendinizi zorlayarak, odaklanarak hareket edin. Okuma alışkanlığı, çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde onlar için oldukça önemli olduğunu da unutmayın. Sağlıklı olduğu takdirde okuma alışkanlığı, çocuğun hayal gücünü geliştiriyor, dil gelişimini doğrudan etkiliyor ve kendini ifade etmesinde ona destek oluyor. Ayrıca düzenli ve planlı olmayı öğretiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ’da çalışıyor
Milli Eğitim Bakanlığı son dönemlerde okuma alışkanlığının geliştirilmesi için çeşitli projeler geliştiriyor. Bu projeler yardımıyla özellikle çocukların, küçük yaşta okuma alışkanlığı kazanarak ilerleyen yaşlarında okumaya yabancılaşmaması hedefleniyor. Bu kapsamda ilköğretimde öğrencilere kitap okuma ödevleri veriliyor ayrıca okunması gereken 101 kitap gibi projeler ile çocuklar okumaya yönlendiriliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >