Yılmaz Erdoğan 'dijitalden' vazgeçemiyor: Tiyatro oyunları puhutv'de yayınlanacak

Yılmaz Erdoğan.
Yılmaz Erdoğan.

Senaristliğini ve yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan'ın üstlendiği sevilen tiyatro oyunları, ücretsiz olarak sadece puhutv.com'da yayınlanacak.

Erdoğan'ın daha önce de Organize İşler filminin devamı olarak çektiği Sazan Sarmalı, Netflix'te yayınlanmıştı.

Film vizyondan kalkmadan dijital ortamda yayınlandığı için uzun süre tepki çekmişti.

Bu tepkilerin devam etmesi üzerine de sinemaya dair yeni uygulamaların olduğu yasa hazırlandı ve geçtiğimiz ay TBMM'de kabul edildi.

Yılmaz Erdoğan'ın oynadığı tiyatro oyunları puhutv üzerinden ücretsiz olarak yayınlanmaya başlayacak.

  • BKM’nin ilk müzikali olan Otogargara, Bana Bir Şeyhler Oluyor, Cebimdeki Kelimeler, Haybeden Gerçeküstü Aşk, Gülseren, Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü? artık puhutv.com’da izlenebilecek.

Yılmaz Erdoğan'ın daha önce de Organize İşler: Sazan Sarmalı filmi Netflix'te yayınlanmıştı. Bu da sinema sektör açısından olumsuz gelişmelere neden olmuş ve seyirci sayısında bir düşüş yaşanmaya başlamıştı.

Sizce bu durum tiyatro sektörünü etkiler mi?

Gelin neler olduğuna bir bakalım..

Dünyada toplam abone sayısı 140 milyonu aşan dijital yayın platformu Netflix sosyal medya hesabından geçtiğimiz aylarda vizyona giren Organize İşler filmini yayınlayacağını duyurdu. Herkese sürpriz olan bu durum tepkilere neden olmaya başladı.

Ayrıca gelen iddialara göre de Yılmaz Erdoğan'ın sinema krizi varken Netflix'le görüştüğü ve filmi sattığı öğrenildi. Film yapımcılarından tepki alan Erdoğan için BKM'den açıklama geldi. Bunun üzerine gözler Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz ve Mahsun Kırmızıgül'e çevrildi. Ancak ikili yaptıkları açıklama ile filmlerinin sadece sinemada olacağını söyledi.

Beklenen açıklama

BKM, o dönem Yılmaz Erdoğan'ın filminin neden Netflix'te yayınlandığına dair gelen tepkilere cevap vermek için bir açıklama yayınlandı.

Ancak bu açıklama o dönem tepkileri geri çevirmeye yetmedi. Sinema sektörü bilet fiyatlarının yükselme sinden dolayı seyirci kaybetmeye başlamıştı. Sazan Sarmalı'nın Netflix'te yayınlanması da bu durumun fitilini iyice ateşledi.

Netflix sorumlusu da ilk kez GZT'ye konuşmuştu

Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Afrika İletişim Müdürü Artanç Savaş, ''Türkiye'nin henüz anlatılmamış çok fazla hikayesi var. Doğru şekilde aktarıldığında dünyanın bu hikayeleri izlemek için sıraya gireceğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye'de daha fazla yatırım yaparak orijinal yapımlarımızın sayısını arttırmak öncelikli hedeflerimiz arasında'' ifadelerini kullandı.

Sinemaya dair yeni kurallar

Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde belirli yaş ve üzeri bileti, engelli bileti, şehit yakını ve gazi bileti, halk günü bileti, internet bileti, kamu meslek grubu bileti, öğrenci bileti ve sabah seansı bileti türlerinde indirim yapabilecek.

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulamalar ve uzman görüşleri çerçevesinde "genel izleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+" olarak yeniden düzenlendi.

Sinema filmi öncesinde veya arasında gösterilen fragmanların, gösterimi yapılan sinema filmi için belirlenmiş işaret ve ibarelere uygun olması zorunlu olacak.

Durum fırsata dönebilir

  • Yılmaz Erdoğan bu sefer de tiyatro oyunları ile dijital platformda olacak. Her ne kadar bu oyunlar eski dönemlere ait olsa da dijital ortamda yayınlanacak. Sinemadan dolayı akılda yer edinen tepkiler 'tiyatro' içinde gelebilir. Ancak, puhutv ücretsiz. Ücretsiz oluşu bu durumu fırsata çevirebilir. Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >