Yine bir 'istenmeyen etki': Johnson & Johnson'ın aşı çalışması durduruldu

Arşiv
Arşiv

ABD'li ilaç şirketi Johnson & Johnson'ın yürüttüğü koronavirüs aşı çalışmasının, gönüllülerden birinde bir hastalık görünmesi nedeniyle durdurulduğu açıklandı. Geçtiğimiz ay da Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışma "istenmeyen etki" nedeniyle durmuş ve bu etkinin nedeni anlaşıldıktan sonra çalışmaya devam edilmişti. Büyük çaplı deneylerde böyle duraklamaların olması normal kabul ediliyor ve test edilen ürünün güvenirliğinin artmasını sağlıyor.

ABD'de ilaç şirketi Johnson & Johnson, klinik testleri süren yeni tip koronavirüs aşı çalışmasını bir gönüllüde açıklanamayan bir hastalık görülmesi sonrası durdurdu.


Şirketten yapılan açıklamada, "Katılımcının hastalığı, kurallarımız gereği değerlendirme altına alındı" denildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ilaç devi, açıklanamayan hastalığın ne olduğunu kamuoyuna duyurmadı ancak böyle kazaların geniş katılımlı çalışmalarda olası olduğunu kaydetti.

Klinik çalışmaların, yan etkileri görmek amaçlı yapıldığı da belirtildi.

Nedeni bulunana kadar durduruldu

Hastalığın aşı çalışması ile mi ilgili olduğu, yoksa tesadüf sonucu mu geliştiği sorusu yanıtlanana dek çalışmaların durdurulduğu da ifade edildi.

CNN'e konuşan Brown Üniversitesi’nden Dr. Ashish Jha, Johnson & Johnson'ın kendi bilgisi dahilinde, 60 bin kişiyle en büyük aşı çalışmasını yürüttüğünü söyledi.

Dr. Ashish Jha bu çaptaki bir çalışmada duraklamaların olabileceğini de ekledi.

  • Şirket üçüncü aşama aşı çalışmalarına Eylül ayında başlamıştı.

Oxford'un çalışması da durmuştu

  • Geçen ay Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı da geçici olarak durdurulmuştu. Çalışmalar daha sonra yeniden başlamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >