Yoksulluk mücadelesini Nobel ile taçlandırdı: Esther Duflo

​​​​​​Nobel’i kazanan ikinci kadın ekonomist Duflo’nun yoksullukla mücadelesi​​
​​​​​​Nobel’i kazanan ikinci kadın ekonomist Duflo’nun yoksullukla mücadelesi​​

● Nobel ekonomi ödülü bu yıl yoksullukla mücadeleyle ilgili çalışmaları nedeniyle üç ekonomiste verildi.

● Çalışmaları ile dünyadaki yoksul çocuklara umut olan ekonomistlerin arasında Esther Duflo da vardı.

● Duflo, 1968 yılından beri verilen Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan ikinci kadın. Çocukluğundan beri yoksullukla mücadele eden Duflo, yaptığı bilimsel çalışmalar ile yoksul çocukların kahramanı oluyor.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları belli oldu. Bu yıl üç kişiye verilen Nobel Ekonomi Ödülü’nü ‘küresel yoksulluğu azaltmak için deneysel yaklaşımlar’ alanında yaptıkları çalışmalar ile Amerikalı Abhijit Banerjee, Fransız Esther Duflo ve Michael Kremer, ödülün sahipleri oldu.

Çalışmaları Hindistan'daki 5 milyon çocuğa umut olan ekonomistlerin arasında Esther Duflo da vardı. Duflo, 1968 yılından beri verilen Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan ikinci kadın. ABD’de kalkınmanın öncü ekonomistlerinden biri olarak tanınıyor. 2010 yılında ülkenin en prestijli ödüllerinden John Bates Clark madalyasını aldı.

Esther Duflo
Esther Duflo

Eşiyle birlikte yoksullara umut oluyor

2013 yılında Başkan Obama’nın yoksulluğa karşı oluşturduğu Küresel Kalkınma Konseyi’nin üyeleri arasında olan Duflo, ABD’de Princeton Üniversitesi’nden sonra MİT’te akademik kariyerine devam etti. Burada aynı zamanda eşi olan, Nobel ödülünü paylaştığı Hintli Abhijit Banerjee ile birlikte 2003 yılında Yoksulluk Eylem Laboratuvarı’nı kuruyor.

Genç ekonomist, yoksullukla mücadelede hangi programın işe yaradığını, hangisinin yaramadığını STK’larla birlikte sahada bilimsel olarak ölçen bir yöntemin mucidi.

Esther Duflo ve eşi Abhijit Banerjee
Esther Duflo ve eşi Abhijit Banerjee

Afrika’da yoksul çocukların okul performansından, Hindistan’daki gıda yardımına, mikro kredilerden sivrisineklere karşı bedava dağıtılan cibinliklere kadar ve en önemlisi yoksulların davranış biçimi ölçülebiliyor bu yöntemle.

İdolü Rahibe Teresa

Paris’te dünyaya gelen 46 yaşındaki Duflo ile Kolkata’da doğan 58 yaşındaki Abhijit Banerjee küçük yaşlarından beri yoksulluğa aşırı duyarlılar. Çocuk doktoru bir anne ile matematikçi bir babanın kızı olan Esther Duflo’nun çocuk yaşlarında en büyük kahramanı Kolkata’da yoksulların meleği Rahibe Teresa.

Duflo’nun 24 yaşında iken keşfettiği Kolkata, Abhijit Banerjee’nin çocukluğunda yoksulluğu yakından yaşadığı bir şehir. ABD’de yolları kesişen ikilinin birlikte kaleme aldıkları kitabın adı; 'Yoksulluğu Yeniden Düşünmek'

Duflo televizyon izlemek yerine çeşitli programlara ve festivallere katıldığını söylüyor
Duflo televizyon izlemek yerine çeşitli programlara ve festivallere katıldığını söylüyor

'Yoksullarla ilgili ürettiğimiz klişelerin ötesine geçmeliyiz'

Duflo “Yoksullarla ilgili kafamızda klişeler var. Yoksul ya tembeldir, ya açlıkla boğuşur. Bizim yaptığımız iş bu klişelerin ötesine geçip, yoksulların nasıl yaşadıklarını ve hangi noktada ve nasıl bir yardıma gereksinim duyduklarını tespit etmek” diyor.

Yoksulların ne satın aldıkları, nasıl yemek yedikleri, çocuklarının sağlığıyla ilgili ne yaptıkları, kaç çocukları olduğu gibi şeyleri mercek altına aldıklarını anlatıyor.

Duflo yaptığı çalışmalar ile bilimsel veriler elde ediyor ve bu doğrultuda yoksullara daha yardımcı bir politika izlenebileceğini söylüyor
Duflo yaptığı çalışmalar ile bilimsel veriler elde ediyor ve bu doğrultuda yoksullara daha yardımcı bir politika izlenebileceğini söylüyor

“Yoksulluğa karşı önerilen radikal çözümler genellikle işe yaramıyor. Yoksulluğa son vermenin anahtarı elimizde değil. Ama elimizde bilimsel verilerle çözümler üretebiliriz”diyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >