YouTube uygunsuz videolara otomatik yaş kısıtlaması getiriyor

YouTube
YouTube

YouTube yapay zekâsı, uygunsuz videolara otomatik olarak yaş kısıtlaması getirme üzerinde çalışıyor.

Bu sayede sitelerin içeriklerine dahil edilen YouTube videolarının engellenmesi söz konusu oluyor.

Videoyu yine de izlemek isteyenlerin ise YouTube'ta oturum açması gerekiyor.

YouTube, güvenlik ekiplerinin yaptığı çalışmalarla birlikte uygunsuz içerikleri işaretlemek için makine öğrenimini kullanıyor. Ancak şirket ileriye dönük olarak bu alandaki kullanımı genişletmeyi planlıyor. Bu yılın sonlarından itibaren uygunsuz videolara otomatik olarak yaş kısıtlamaları getirmek için de makine öğreniminden faydalanmayı amaçlıyor.

Video keşfedildiğinde yalnızca uygun kitle tarafından görüntülenebilir.

YouTube, bu sistemle birlikte çocukların karşısına çıkabilecek uygunsuz içerikleri daha da iyi filtrelemek istiyor.
YouTube, bu sistemle birlikte çocukların karşısına çıkabilecek uygunsuz içerikleri daha da iyi filtrelemek istiyor.

Aynı girişimin bir parçası olarak çocukların bu kısıtlamaları aşmasını daha zor hale getirmeyi planlıyor. Yani çocukların başka bir web sitesine yerleştirme koduyla eklenen kısıtlanmış bir videoyu izlemeye çalışması durumunda da önlem alınıyor. Bu senaryoda Google doğrudan YouTube'a yönlendirme yapıyor ve kişilerin 18 yaşından büyük olduğunu kanıtlaması için oturum açması gerekiyor.

Yani YouTube aslında video farklı sitelerde yer alsa bile oturum açmayı zorunlu tutuyor. Algoritma kısıtlamaları nedeniyle video yükleyen kişilerin kararlara itiraz etme şansı olacağı da söyleniyor. Bu yeni sistemin içerik oluşturucuların geliri üzerinde çok fazla etkisi olmayacağı düşünülüyor.

Bugünkü duyuru, Google'ın YouTube tartışmalarla gölgelendikten sonra ebeveynlere ve çocuklarına karşı daha sorumlu görünmesini sağlamak için yaptığı son hamle. Şirket geçen sene video yayın hizmetlerini izleyen çocuklardan yasadışı olarak veri topladığı iddialarını çözmek için 170 milyon dolar ceza ödedi. O zamandan beri bu endişelerin önüne geçmek için YouTube Çocuk uygulamasıyla birlikte filtrelemeleri içerikler sunuyor. Ayrıca bu tarz önlemleri de artırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >