Yumruk tokuşturarak selamlaşmak da virüsü yayıyor

Arşiv
Arşiv

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırmaya göre yumruk tokuşturarak selamlaşmak, COVID-19 yönünden el sıkarak veya sarılarak selamlaşma ile aynı derecede tehlikeli.

Pandemi etkisiyle el sıkışmayı ve sarılmayı unutsak da yumruk tokuşturarak selamlaşmaktan vazgeçmiş değiliz. İngiltere’de gerçekleşen bir araştırma bunu yapmanın riskten korumadığını tam tersine temasın her türlüsünün virüsü bulaştırdığını ortaya koyuyor. Araştırmanın sonucuna göre yumruk tokuşturarak selamlaşmak, el sıkarak selamlaşmak ve sarılmak kadar tehlikeli bulunuyor.

"Her türlü temas tehlikeli"

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, dikkat çekici noktaların altını çizerek, “COVID-19 pandemisi döneminde insanlar fiziksel mesafeyi önlemek ve temastan kaçınmak için farklı selamlaşma türlerine başvurmaya başladı. Bunlar arasında en sık kullanılan yöntem yumruk tokuşturmak. Ancak yapılan son çalışma, temasın her türlüsünün virüs bulaştıracağını gösteriyor. Bilim insanları temasın artmasının sosyal mesafenin azalmasına neden olmasının sıkıntı doğuracağını söylüyor.

"Dirsekte bile virüse rastlanabiliyor"

Prof. Dr. Vefik Arıca, sosyal mesafeyi çok azaltması nedeniyle pandemi döneminde ayak uçlarının birbirine değmesi şeklindeki selamlaşmanın da önerilmeyen bir selamlaşma türü olduğunu söylüyor. Bu noktada, her tür temas hem sosyal mesafe kuralına uyulmaması anlamına geliyor hem de virüs bulaştırmaya yol açıyor. Partiküller yoluyla bulaşan COVID-19, elin her yerinde, el sırtında hatta dirsekte bile görülebiliyor. Pandemi döneminde korunma amaçlı selamlaşma türü olarak, uzaktan selamlaşmanın en ideal selamlaşma yöntemi olarak tavsiye edildiğine dikkat çekiliyor. Uzaktan selamlaşma yöntemi olarak eli göğse götürme veya iki elin göğüs seviyesinde kavuşturulup öne eğilme biçiminin kullanılması öneriliyor.

Kaynak: HABERTÜRK

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >