Yunanistan seçim sonuçlarını nasıl okumalıyız?

 Kiryakos Miçotakis
Kiryakos Miçotakis

Yunanistan'da gerçekleşen erken genel seçimlerin galibi tek başına iktidara gelen Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi oldu.

Yenilgiyi kabul eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Mitsotakis'i telefonla arayarak tebrik etti.

Seçim sonuçları aşırı sağcı Altın Şafak'ın meclis dışında kaldığını gösteriyor. Irkçı görüşler barındıran partinin yüzde 2,95 olarak görülen oy oranı, yüzde 3'lük seçim barajının altında kalıyor.

Seçim sonuçlarına göre Batı Trakya Türklerinden 3 aday da Meclise girmeye hak kazandı.

Yunanistan erken genel seçim için dün sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 39,6 oy alan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi tek başına iktidar olmaya hak kazandı.

Yenilgiyi kabul eden Aleksis Çipras, tek başına iktidara gelecek olan rakibini tebrik etti. Başbakan Çipras'ın liderliğindeki sol parti Syriza oyların yüzde 31,5'ini alabildi.

Miçotakis'ten ilk açıklama geldi: Zor ama güzel bir mücadele başlıyor

ND lideri Miçotakis, zaferinin belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, "Sizden Yunanistan'ı değiştirmek için güçlü bir yetki istedim. Siz de fazlasıyla verdiniz" dedi.

"Bugünden itibaren zor ama güzel bir mücadele başlıyor" diyen 51 yaşındaki siyasetçinin gün içinde yemin ederek başbakanlık görevine başlaması ve ilerleyen saatlerde kabinesini açıklaması bekleniyor.

Miçotakis parti genel merkezinde sandık zaferini kutladı.
Miçotakis parti genel merkezinde sandık zaferini kutladı.

Seçimleri kazanan Miçotakis'i ilk kutlayan isimler arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı. Erdoğan tebrik mesajında, seçim sonuçlarının Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

YDP lideri Miçotakis, Yunanistan'ın eski başbakanının oğlu

Tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayan YDP lideri Miçotakis, Yunanistan'ın eski başbakanının oğlu. Babası Konstantinos Miçotakis, 1989-1992 arasında bu göreve gelmişti.

  • Kendisinden 14 yaş büyük ablası Dora Bakoyannis de bir süre Atina Belediye Başkanlığı yapmış; ardından Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştü.
  • Sosyalist Papandreou ve muhafazakâr Karamanlis aileleriyle birlikte Miçotakis ailesi de, uzun yıllar Yunan siyasetinde etkili oldu.

Aleksis Çipras, oyunu verdikten sonra görüntüleniyor.
Aleksis Çipras, oyunu verdikten sonra görüntüleniyor.

Miçotakis erken seçimi nasıl kazandı?

Liberal bir politikacı olarak görülen 51 yaşındaki Miçotakis, Ocak 2016'da partisi YDP'nin liderliğine seçildi. O tarihten itibaren de sol koalisyon hükümeti ve Başbakan Aleksis Çipras'a yönelik sert bir tutum takındı.

Miçotakis ekonominin çok yavaş ilerlediğini ve hükümetin sadece Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek mali yardımlara odaklandığı konusunda eleştirilerini sürdürdü.

Çipras seçimleri neden kaybetti?

Yunanistan Başbakanı Çipras'ın ülkede çizdiği pembe tablonun aksine Hükümetinin üst üste getirdiği vergiler yatırımcıları uzaklaştırdı ve dar gelirlileri daha da zora düşürdü.

Bununla birlikte işsizlik, göçmen akını, Kuzey Makedonya krizi ve son olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde uğradığı yenilginin, Çipras liderliğindeki Syrıza'nın seçimleri kaybetmesine yol açtığı yorumları yapılıyor.

Aleksis Çipras
Aleksis Çipras

Son dönemde Çipras'ın Yunanistan'ın kuzey komşusu Makedonya'daki isim değişikliğine onay vermesi de, protestolara ve tepkilere neden olmuştu. Miçotakis, bu tepkiden de faydalanarak Çipras'a yönelik eleştirilerini artırdı.

Ne olmuştu?

Yunanistan Parlamentosu, resmi adı "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" olan komşu ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayı, ocak ayında onaylamıştı.

Aşırı sağcı Altın şafak barajı geçemedi

Açıklanan sonuçlar, milletvekili sayısı bakımından parlamentodaki en büyük üçüncü parti konumundaki aşırı sağcı Altın Şafak'ın ise meclis dışında kaldığını gösteriyor. Göçmen karşıtı partinin yüzde 2,95 olarak görülen oy oranı, yüzde 3'lük seçim barajının altında kalıyor.

  • Altın Şafak, 2015'teki parlamento seçimlerinde aldığı yüzde 7 oyla 18 sandalye kazanmayı başarmıştı.

Seçimlere katılım oranı yüzde 57,2'de kaldı

Yunanistan İçişleri Bakanlığının verilerine göre, oyların yüzde 67'sinin sayıldığı seçime katılım oranı yüzde 57,2 olarak gerçekleşti.

Kiriakos Miçotakis liderliğindeki ND, oyların yüzde 39,6'sını alarak birinci parti oldu. ND, 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geliyor. Aleksis Çipras liderliğinde iktidarda bulunan sol SYRIZA ise oyların yüzde 31,6'sını aldı. Ana muhalefete düşen SYRIZA'nın milletvekili sayısı 86 olarak gerçekleşti.

PASOK'un omurgasını oluşturduğu Değişim Hareketi (KINAL) ise yüzde 8 oranıyla 22 sandalye kazanarak üçüncü parti oldu. KINAL'ı oyların yüzde 5,3'ünü kazanan ve 15 milletvekili çıkaran Yunanistan Komünist Partisi (KKE) takip etti.

Batı Trakya Türkleri 3 milletvekili çıkardı

Yunanistan İçişleri Bakanlığınca açıklanan resmi olmayan verilere göre, oyların yüzde 99,2’sinin sayıldığı seçimlerde, Rodop ilinde Değişiklik Hareketi Partisinden (KİNAL) İlhan Ahmet, İskeçe ilinde Radikal Sol İttifak Partisinden (SYRİZA) Hüseyin Zeybek ve KİNAL’den Burhan Baran milletvekili seçildi.

 İlhan Ahmet
İlhan Ahmet

İskeçe'de asıl mesleği psikiyatr olan 58 yaşındaki Baran ilk defa Yunan parlamentosuna girerken, Ahmet ve Zeybek 2015’te yapılan seçimlerde listelerinde birinci olarak seçilmişlerdi.

"Türk azınlığının haklarını en etkin şekilde savunmaya devam edeceğiz"

İlhan Ahmet seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, azınlık seçmeninin kendisine gösterdiği güven için teşekkür ederek, Türk azınlığın haklarını parlamentoda en etkin şekilde savunmaya devam edeceğini söyledi.

Ahmet, azınlığın gasp edilen haklarının iadesi ve refahı için bir dizi plan ve projeleri bulunduğunu, bunları hayata geçirmek için gayret sarf edeceklerini ifade etti.

İskeçe 2 Türk milletvekili çıkardı

İskeçe’de KİNAL listesinden seçilen Burhan Baran da İskeçe ilinde uzun bir aradan sonra yeniden 2 Türk milletvekili seçildiğine işaret ederek, bunun aslında azınlık seçmeninin bir başarısı olduğunu vurguladı.

Yeni dönemde öncelikli olarak azınlık toplumunun karşılaştığı sorunların çözümü için mücadele edeceğini belirten Baran, diğer partilerden seçilen azınlık mensubu milletvekilleriyle çalışmaya hazır olduğunu anlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >