Yurdumuzun her tarafı mucit kaynıyor: Urfalı girişimciden çevre kirliliğine şahane çözüm

Şanlıurfa'da bir girişimci, hayvan gübresinin neden olduğu çevre kirliliğini ortadan kaldırmak ve gübreyi enerji kaynağına dönüştürmek amacıyla biyogaz ve organik gübre üreten bir sistem tasarladı.

Aynı zamanda biyolog olan girişimci Yasin Büyükfırat, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi'de devam ettiği doktora programı için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, hayvancılığın yaygın olduğu köylerde, gübre nedeniyle oluşan çevre kirliliğini ortadan kaldırmak, hayvan gübresinden biyogaz ve organik gübre elde etmek amacıyla "Her Köye Biyogaz ve Doğal Gübre Projesi"ni başlattı.

Şanlıurfa Teknokent bünyesinde ve Harran Üniversitesinin (HRÜ) desteğiyle çalışmalarını sürdüren Büyükfırat, hayvan gübresinden biyogaz üreten prototip geliştirdi. Kurduğu sistemde 10 tonluk fermantasyon tankına 5 ton su ve 5 ton da hayvan gübresi ekleyen Büyükfırat, otomatik cihazlarla 40 derece sıcaklıkta çeşitli işlemler sonucu gübreden gaz elde etti. Karbonmonoksit gibi zararlı gazların da içinde bulunduğu gazı, su haznesinden geçirerek arındıran Büyükfırat, geliştirdiği sistemle kombi ve ocaklarda ya da elektrik üretiminde kullanılabilecek biyogaz ve tarlalar için organik gübre üretti.



Her köye 10-15 bin liraya yapılabilecek bir sistem

Girişimci Büyükfırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu hatırlatarak, kentte bir milyon 500 bin küçükbaş, 200 bin büyükbaş hayvan olduğunu söyledi. Bu hayvanların gübrelerinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma başlattığını aktaran Büyükfırat, "Doğaya atılan bu hayvansal atıklar sera etkisi yapıyor. Bu atıklardan yaklaşık yüzde 50'şer oranında metan gazı ve karbondioksit ortaya çıkıyor. Metan gazının sera etkisi karbondioksitten daha fazladır." dedi.

Hayvan gübresinin neden olduğu çevre ve hava kirliliğinin önlenmesi, gübrelerin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla bir prototip geliştirdiğini anlatan Büyükfırat, "Yaptığımız bu prototiple bizim asıl göstermeye çalıştığımız bu çalışmanın bütün köylerde yapılması gerektiği ve çok kolay yapılabileceğidir. Yani ciddi bir masrafa girmeden bu proje bütün köylerde yapılabilir. Biyogaz prototipini yaklaşık 20 bin lira harcama yaparak, bir fermantasyonla oluşturduk. Biz farklı bir yere kurduğumuz için ekstra masraflar çıktı. Aslında her köye 10-15 bin liraya yapılacak bir sistem." diye konuştu. Büyükfırat, sistem sayesinde bir evin gaz ihtiyacının ve kışın ısınmasının sağlanabileceğini de belirtti.







Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >