Yüzüklerin Efendisi dizisi yasaklarla geliyor: 'Hikayeme dokunma!'

Yüzüklerin Efendisi.

● Amazon Prime üzerinden dizi olarak yayınlanacağı açıklanan Yüzüklerin Efendisi efsanesine dair detaylar belli olmaya başladı.

● Peter Jackson'ın film uyarlamalarında anlatılan hikayenin dizi versiyonunda sekteye uğramaması ve eser sahibi J.R.R Tolkien'ın hassasiyetlerine dikkat edilmesi temel motivasyon olarak belirlendi.

● Diziye danışmanlık yapan 'Tolkien uzmanı' Tom Shippey, Orta Dünya filmlerde tasvir edilen 'Üçüncü Çağ' öncesindeki 'İkinci Çağ' dışında herhangi bir dönemi anlatamayacak.

Amazon, hazırlıklarını tam gaz sürdürdüğü Yüzüklerin Efendisi dizisi ile Orta Dünya'nın kapılarını bu sefer televizyon için açıp milyonlarca izleyiciyi kendine bağlamaya çalışacak. Prime Video serisi için hazırlanan ve iddialarının ortaya atıldığı ilk andan itibaren birçok Yüzüklerin Efendisi tutkununu heyecanlandırmayı başaran seri, tarihin en güçlü 'devam film serisi' olarak değerlendiriliyor.

Sir Ian McKellen'ın Gandalf rolüyle Yüzüklerin Efendisi'nin dizi versiyonunda yer alması bekleniyor.
Sir Ian McKellen'ın Gandalf rolüyle Yüzüklerin Efendisi'nin dizi versiyonunda yer alması bekleniyor.

Sürecin başlangıcında Amazon Prime tarafından ortaya çıkarılan iş, 'Twitter' yoluyla kullanıcılarla buluşturuldu. Tolkien'in nefes kesen Orta Dünya evrenini nasıl oluşturduğuyla ilgili paylaşılan açıklama haritalarla desteklenerek dünya genelinde binlerce farklı paylaşım ve beğeni almayı başardı. Amazon Prime'ın yayınladığı harita içeriğinde Mordor, Gondor, Rohan, Shire, Mirkwood gibi özel bölümler net biçimde görülebiliyor. Amazon'un oluşturduğu dizi, Game of Thrones'un bitmesiyle meydana gelen boşluğa da talip durumda.

Game of Thrones'tan oluşan 'tarih-aksiyon' boşluğu Yüzüklerin Efendisi ile doldurulabilir.
Game of Thrones'tan oluşan 'tarih-aksiyon' boşluğu Yüzüklerin Efendisi ile doldurulabilir.

Tolkien uzmanı Shippey açıklamalarda bulundu

Diziye yönelik heyecan dalgası günden güne artarken

Yüzüklerin Efendisi (Lord of the Rings) yazarı J.R.R. Tolkien’in vakfı, Yüzüklerin Efendisi dizisini yayımlayacak Amazon’a oldukça net ve katı bir yasak getirdi. Buna göre Amazon, Peter Jackson’ın film uyarlamalarında anlatılan hikayeyi değiştiremeyecek ya da kopyalayamayacak. Diziye danışmanlık yapan 'Tolkien uzmanı' Tom Shippey'in Alman forum sitesi Deutsche Tolkien'a yaptığı açıklamaya göre vakıf, dizinin Orta Dünya’nın filmlerde tasvir edilen 'Üçüncü Çağ' öncesindeki 'İkinci Çağ' dışında bir dönemi anlatmasını yasakladı.

Yüzüklerin Efendisi efsanesinin televizyonlara taşınmasına yaklaşık 1 yıllık bir süre kaldı.
Yüzüklerin Efendisi efsanesinin televizyonlara taşınmasına yaklaşık 1 yıllık bir süre kaldı.

İkinci Çağ 3 bin yıldan uzun sürmüş ve Sauron’un ilk yenilgisiyle sona ermişti. Shippey açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Amazon, İkinci Çağ’a bir şey ekleme söz konusu olduğunda nispeten özgür sayılır. Çünkü bu sürece ilişkin çok az detay biliniyor. Tolkien Vakfı, İkinci Çağ’ın ana hatlarının değiştirilmemesi konusunda ısrarcı. Sauron, Eriador’u istila eder, Numenor keşif ekibi tarafından geri püskürtülür, Numenor’a döner. Burada Numenoreanların aklını çelip Valar yasağını çiğnemelerini sağlar. Tüm bunlar tarihin akışı, aynı kalmalı. Bu süre zarfında Sauron ne yapıyordu? Morgoth yenildikten sonra neredeydi? Teorik açıdan Amazon cevaplar üreterek bu soruları yanıtlayabilir. Çünkü Tolkien bunları tanımlamadı. Ama bunlar Tolkien’in söylediği hiçbir şeyle çelişmemeli. Amazon’un dikkat etmek zorunda olduğu şey bu. Kurallara uygun olmalı. Tolkien’in yarattığı sınırları değiştirmek mümkün değil. Tolkien’e uygun kalmak gerekiyor."

Shippey ayrıca Tolkien, Orta Dünya’nın 'İlk Çağı' hakkında çok az şey anlattığı için, yeni dizi açısından bu dönemin 'yasak bölge' olduğunu belirterek, “Biraz mayın tarlası gibi. Çok dikkatli ilerlemelisiniz” dedi. Yüzüklerin Efendisi dizisinin çekimlerine 2020’de başlanması bekleniyor. Dizinin yayın tarihiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da 2020 yılının sonlarında dizinin yayında olmasını bekliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >