Yüzünü görmesek de sesiyle bütünleşen, oluşturdukları esrarengiz hisle hayran olduğumuz dublaj sanatçıları

Dublaj deyince burun kıvıranları görür gibiyim ama bu isimleri görünce fikriniz değişecek. Türk sinemasında görüntünün arkasında devleşen 20 dublaj sanatçısı bu sefer sesleriyle değil görüntüleriyle sizlerle.

Filmleri orijinal sesleri ile dinlemenin keyfi apayrıdır. Bu sayede andan kopmaz aksine içine doğru dalarsınız. Ancak bazı sesler, bazı seslendirmeler vardır ki; sesin enerjisi, tonu, tonlaması, sanatçının ustalığı ile orijinali yerine dublajını tercih edersiniz.

Bir süre sonra da, yüzünü bilmediğiniz ancak duyduğunuz yerde tanıdığınız o sesin hayranı olur çıkarsınız. İşte, Türkiye'nin önemli ve çok usta dublaj sanatçılarından bir ufak seçki size.

Kaynak: www.sinemia.com


Abdurrahman Palay
Hey gidi hey ne Cüneyt Arkın'lar, ne Kadir İnanır'lara ses vermiş abimiz. O nayır nolamazlar var ya hepsi onun eseri.
Abdurrahman Palay Hey gidi hey ne Cüneyt Arkın'lar, ne Kadir İnanır'lara ses vermiş abimiz. O nayır nolamazlar var ya hepsi onun eseri.
 Adalet Cimcöz
Gazetelerde sanat yazıları yazmış, Beyoğlu'nda, Türkiye'nin ilk özel sanat galerisi olan Maya'yı kurmuş, yazar, çevirmen, usta dublaj sanatçısı hanımefendi. Aman o ne ses öyle üstadım, insanın aklını alır. Bir de üzerine Türkan Şoray'ı görürsek tadından yenmez.
Adalet Cimcöz Gazetelerde sanat yazıları yazmış, Beyoğlu'nda, Türkiye'nin ilk özel sanat galerisi olan Maya'yı kurmuş, yazar, çevirmen, usta dublaj sanatçısı hanımefendi. Aman o ne ses öyle üstadım, insanın aklını alır. Bir de üzerine Türkan Şoray'ı görürsek tadından yenmez.
Alev Sezer
Genç yaşta kaybettiğimiz, sinema ve tiyatro sanatcisi Alev Sezer. Bruce Willis bir dönem için Alev Sezer demekti. Alev Sezer öldü, Bruce Willis'in sesi de, havası da öldü 80 kuşağı için.
Alev Sezer Genç yaşta kaybettiğimiz, sinema ve tiyatro sanatcisi Alev Sezer. Bruce Willis bir dönem için Alev Sezer demekti. Alev Sezer öldü, Bruce Willis'in sesi de, havası da öldü 80 kuşağı için.
Altan Erkekli
Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı ve Susam Sokağı'nın Edi'sinin kadife sesi...
Altan Erkekli Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı ve Susam Sokağı'nın Edi'sinin kadife sesi...
Bedia Ener
Türkiye'nin en önemli tiyatrolarında oyunculuk yapmış halen sinema ve dizi filmlerde o hoş sesini severek dinlediğimiz bir oyuncudur. Hayalet filminin Whopie Goldberg'idir en kolay hatırlayabileceğiniz.
Bedia Ener Türkiye'nin en önemli tiyatrolarında oyunculuk yapmış halen sinema ve dizi filmlerde o hoş sesini severek dinlediğimiz bir oyuncudur. Hayalet filminin Whopie Goldberg'idir en kolay hatırlayabileceğiniz.
Bahtiyar Engin
Gollum'u seslendiren "kıymetlimisss"dir kendileri.
Bahtiyar Engin Gollum'u seslendiren "kıymetlimisss"dir kendileri.
Çetin Tekindor
Fazla söze gerek yok Türkiye'de kendisini tanımayan sevmeyen yoktur herhalde. Girdiği roller ile izleyenin aklını başından alıp titreten nadir oyunculardandır, yaşayan efsanelerden biridir Çetin Tekindor. Zamanında Ruck Hudson'lara ses vermiştir kendileri.
Çetin Tekindor Fazla söze gerek yok Türkiye'de kendisini tanımayan sevmeyen yoktur herhalde. Girdiği roller ile izleyenin aklını başından alıp titreten nadir oyunculardandır, yaşayan efsanelerden biridir Çetin Tekindor. Zamanında Ruck Hudson'lara ses vermiştir kendileri.
Engin Alkan
İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu ve yönetmenlerinden. Kendisini ayrıca döneminin keyifli dizilerinden Yedi Numara ile de iyi tanırız. Ve en sevdiğimi çizgi film; Şirin Baba'nın sesidir
Engin Alkan İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu ve yönetmenlerinden. Kendisini ayrıca döneminin keyifli dizilerinden Yedi Numara ile de iyi tanırız. Ve en sevdiğimi çizgi film; Şirin Baba'nın sesidir
Erol Günaydın
Onu tanımayan yoktur sanırım. Özellikle 80 kuşağı çocukları trafik işaretlerini Erol Günaydın'dan öğrenmiştir. Bir çok yabancı oyuncuya ses verdiği gibi en çok onu, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Hobbit Bilbo'dan hatırlayabilirsiniz.
Erol Günaydın Onu tanımayan yoktur sanırım. Özellikle 80 kuşağı çocukları trafik işaretlerini Erol Günaydın'dan öğrenmiştir. Bir çok yabancı oyuncuya ses verdiği gibi en çok onu, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Hobbit Bilbo'dan hatırlayabilirsiniz.
 Haluk Bilginer
Kimisi doğuştan şanslı oluyor. Oyunculuk ile ilgili yeneteği ve çalışkanlığını bir yana koyarsak; o ses tamamen bir lütuftur ona! O ne karizma, o nasıl bin bir tonlu bir ses... Kıskanıyoruz evet! 

Türkiye'de seslendirme yapmadığı reklam, sinema filmi kalmamıştır sanırım. Buz Devri'nin Diego'su aynı zamanda kendileri.
Haluk Bilginer Kimisi doğuştan şanslı oluyor. Oyunculuk ile ilgili yeneteği ve çalışkanlığını bir yana koyarsak; o ses tamamen bir lütuftur ona! O ne karizma, o nasıl bin bir tonlu bir ses... Kıskanıyoruz evet! Türkiye'de seslendirme yapmadığı reklam, sinema filmi kalmamıştır sanırım. Buz Devri'nin Diego'su aynı zamanda kendileri.
Haldun Boysan
İşte bir mükemmel ses daha, dublajda bir marka olduğunu düşünüyorum! Başarılı oyuncu olan Haldun Boysan; Sünger Bob'un Patrick Star'ı olarak hatırlatalım size.
Haldun Boysan İşte bir mükemmel ses daha, dublajda bir marka olduğunu düşünüyorum! Başarılı oyuncu olan Haldun Boysan; Sünger Bob'un Patrick Star'ı olarak hatırlatalım size.
İstemi Betil
Bir efsane ses daha. Yüzüklerin efendisinde Gandalf'ı seslendirmiştir.
İstemi Betil Bir efsane ses daha. Yüzüklerin efendisinde Gandalf'ı seslendirmiştir.
Köksal Engür
Leyla ile Mecnun dizisinin dedesi, Sünger Bob'un Kare Şort çizgi dizisinde Squitward'ü, Susam Sokağı'nda Büdü'yü ve çizgi filminde Red Kit'i seslendirmiştir.
Köksal Engür Leyla ile Mecnun dizisinin dedesi, Sünger Bob'un Kare Şort çizgi dizisinde Squitward'ü, Susam Sokağı'nda Büdü'yü ve çizgi filminde Red Kit'i seslendirmiştir.
Mehmet Ali Erbil
O bir çılgın. Oyunculuğu ile tanıdığımız Erbil, Türk televizyonlarında yıllarca izlediğimiz programlarda yaptığı şovmenlikle akıllara kazınmış bir isim. O, kendine has hınzır ifadeleri yaptığı dublajları dinlerken bile gözünüzün önüne gelir. Şrek'in eşeğini seslendirmiştir.
Mehmet Ali Erbil O bir çılgın. Oyunculuğu ile tanıdığımız Erbil, Türk televizyonlarında yıllarca izlediğimiz programlarda yaptığı şovmenlikle akıllara kazınmış bir isim. O, kendine has hınzır ifadeleri yaptığı dublajları dinlerken bile gözünüzün önüne gelir. Şrek'in eşeğini seslendirmiştir.
Oya Küçümen
Ayol hep oyuncular mı seslendirme yapacak! İşte size iyi bir müzisyen 80-90 kuşağı iyi tanır kendisini. Efsane "Süper Baba" dizi müziğinin solistidir aynı zamanda. Tatlı sesi ile genellikle film ve çizgi filmlerdeki erkek çocuklarını seslendirmiştir. En efsanesi ise 89 yılında 6 sezon efsane olan Dawson's Creek dizisindeki Joey karakteridir.
Oya Küçümen Ayol hep oyuncular mı seslendirme yapacak! İşte size iyi bir müzisyen 80-90 kuşağı iyi tanır kendisini. Efsane "Süper Baba" dizi müziğinin solistidir aynı zamanda. Tatlı sesi ile genellikle film ve çizgi filmlerdeki erkek çocuklarını seslendirmiştir. En efsanesi ise 89 yılında 6 sezon efsane olan Dawson's Creek dizisindeki Joey karakteridir.
Müşfik Kenter
Katmerli ve duygusal sesi ile uzun yıllar dinlediğimiz birisi. Akıllardan silinmeyen dublajı ise 80'lere damgasını vurmuş Alf dizisindeki Alf karakteri.
Müşfik Kenter Katmerli ve duygusal sesi ile uzun yıllar dinlediğimiz birisi. Akıllardan silinmeyen dublajı ise 80'lere damgasını vurmuş Alf dizisindeki Alf karakteri.
Okan Bayülgen
Türk televizyonlarının unutulmaz ismi. Şrek'in kendisini, Domestos reklamlarının mikrobunu başarı ile seslendirmiştir.
Okan Bayülgen Türk televizyonlarının unutulmaz ismi. Şrek'in kendisini, Domestos reklamlarının mikrobunu başarı ile seslendirmiştir.
Ruhsar Gültekin
Uzun lafa gerek yok Şirinler'in Şirine'sidir Ruhsar hanım. Sıcacık, kıpır kıpır sesi ile içimizi ısıtır.
Ruhsar Gültekin Uzun lafa gerek yok Şirinler'in Şirine'sidir Ruhsar hanım. Sıcacık, kıpır kıpır sesi ile içimizi ısıtır.
Sezai Aydın
Kendisi sinema sanatçısıdır ancak asıl ününe seslendirme ile kavuştu desek yalan olmaz sanırım. Dublajda bir marka da Sezai Aydın'dır. Rocky Balboa, John Rambo, Fred Çakmaktaş... Daha sayalım mı?
Sezai Aydın Kendisi sinema sanatçısıdır ancak asıl ününe seslendirme ile kavuştu desek yalan olmaz sanırım. Dublajda bir marka da Sezai Aydın'dır. Rocky Balboa, John Rambo, Fred Çakmaktaş... Daha sayalım mı?
Yekta Kopan
Yekta Kopan, yazarlık ve sunuculuk kariyeri ile seslendirme yapan ünlülerimizden. Kendisi ile bütünleşmiş karakterleri var onun; Jim Carrey, çizgi film karakteri Sylvester, Buz Devri'nin tatlı ve komik Sid'i.
Yekta Kopan Yekta Kopan, yazarlık ve sunuculuk kariyeri ile seslendirme yapan ünlülerimizden. Kendisi ile bütünleşmiş karakterleri var onun; Jim Carrey, çizgi film karakteri Sylvester, Buz Devri'nin tatlı ve komik Sid'i.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >