Yüzünüzün 30 yıl sonra nasıl olacağını gösteren sistem

Yüzünüz 30 yıl sonra nasıl olacak?
Yüzünüz 30 yıl sonra nasıl olacak?

Yapay zekayı durdurabilene aşk olsun. Fransa'nın Orange Labs olarak bilinen araştırma laboratuvarlarında insan yüzünün yıllar içinde nasıl bir değişime uğrayacağını gösteren bir bilgisayara sistemi üretildi.

Yüzünüzün 20 ya da 30 yıl sonra nasıl görüneceğini merak ediyor musunuz? 40 yıl sonra da yüzünüzün nasıl bir görünüme sahip olacağını öğrenmek istersiniz değil mi? Dünyada bunu öğrenmek için birçok yöntem var ancak bazıları her yüz yapısı için uygun olmazken, diğerleri ise çok pahalı ve çok uzun zaman gerektiriyor. Grigory Antipov isimli bir araştırmacı bu sorunları çözmek için Orange Labs laboratuvarında yeni bir yöntem geliştirdi. Makine öğrenmesi metodunu kullanarak yüzleri parça parça yaşlandırdı. 'Derin Makine Öğrenmesi' teknolojisi baz alınarak yapılan sisteme 'Age Contitional Generative Adversarial Network' adı veriliyor.



Makine 5000 tane yüzü 0-18, 19-29, 30-39, 40-49, 50-59 ve 60+ olarak sınıflandırabiliyorlar. Makine her grup resmi kolaylıkla algılayabiliyor ve bu algılama işleminden sonra sentetik olarak oluşturulan yüzleri inceleyerek orijinal kimliklerini tespit ediyor. Araştırmacılar makinenin yaşlanmış yüzleri yüzde 80 oranında doğru bildiğini açıkladılar. Sistemin bir tarihte kaybolup yıllarca haber alınamayan kişileri bulmak için kullanılacağı söyleniyor. Böylelikle sistem sayesinde kaybolan kişinin fotoğrafları yaşlandırılarak tanınması kolaylaşacak. Sistem çok yakın zamanda kullanılmaya başlanacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >