Zabıta nasıl olunur başvuru şartları nelerdir? 2019 Zabıta maaşları ne kadar?

Arşiv
Arşiv

Zabıta, belirli bir bölgede güvenliği sağlamak adına çalışan devlet görevlisidir. Zabıta da devlet memuru statüsündedir. Zabıtanın devlet memurlarının yararlandığı haklardan yararlanması esastır. Binlerce kişi nasıl zabıta olacağını, 2019 yılında zabıta maaşlarının ne kadar olacağını merak etmektedir. Zabıtalara ilişkin merak edilenleri derledik.

Belediye sınırları içinde düzenin sorunsuz işlemesini ve güven ortamının sağlanmasına çalışan, kanunlar çerçevesinde belediyenin görevi olan kontrolleri, izinleri ve yasakları yerine getiren, ruhsatsız iş yeri işletenlere gerekli cezai işlemlerin uygulanmasını sağlayan, tüketici haklarının korunması için kanundaki yönetmeliklerin uygulanmasını takip eden zabıtalar devlet memuru statüsündedir ve devlet memurlarının yararlandığı haklardan yararlanır.

Zabıta nasıl olunur? Zabıta olmak için başvuru şartları nelerdir? 2019 zabıta maaşları ne kadar? Sorularını cevaplandırdık.

Zabıta olmak için başvuru şartları nelerdir?

Zabıta adayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Zabıta yaş sınırı 25’tir. (Yerleştirmenin yapılacağı gün itibarıyla 25 yaşını doldurmamış olmalıdır. Adaylar kamu haklarından yoksun olmamalıdır. Zabıta adaylarının ertelenmiş, paraya çevrilmiş, affa uğramış veya hükmü açıklanması ileriye bırakılmış dahi olsa yüz kızartıcı ve haysiyet kırıcı suçlardan hüküm giymemesi gerekir. Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamalıdır.

 Erkeklerde en az 1.75 cm, kadınlarda en az 1.67 boya sahip olunmalıdır. Boyun santimetre cinsinden son iki hanesinin 10 fazla veya 10 eksik kilo aralığında olması esastır.
Erkeklerde en az 1.75 cm, kadınlarda en az 1.67 boya sahip olunmalıdır. Boyun santimetre cinsinden son iki hanesinin 10 fazla veya 10 eksik kilo aralığında olması esastır.

Merkezi yerleştirme sınavında en az 60 puan alması gerekir. Bayan zabıta olmak için ayrı bir şart taşınmasına gerek yoktur.

Zabıta olmak için nereye başvurulur?

Zabıta alımları belediyelerin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi atama vasıtasıyla yapılır. Başvuru yapan adaylar puan sıralamasına konur. Sıralama sonunda belediyelerde bulunan ihtiyacın 5 katı kadar başvuran aday sözlü mülakata alınır. Başarılı olmak için sözlü mülakatta en az 70 puan alınması gerekir. Değerlendirmede sözlü mülakatın %50’si, KPSS puanının %50’si alınarak değerlendirme yapılır. Sıralamaya giren adaylar zabıta olarak göreve başlamaya hak kazanırlar.

İlk kez zabıta olacak adaylardan istenecek belgeler:

  • Nüfus cüzdanı ve onaylı sureti
  • Diploma veya ilgili okuldan alınmış onaylı kopyası
  • Sabıka kaydı olmadığını gösteren adli sicil kaydı
  • Askerlikle ilişkisi olmadığını gösteren askerlik durum belgesi
  • Görevini devamlı yapabileceğine dair beyanda bulunması gerekir.

Zabıtaların çalışma ortamı nasıldır?

Zabıtalar vardiya sistemiyle çalışırlar. Zabıtaların haftalık toplam çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmeye çalışılır. Çalışma sistemleri görev yaptıkları şehrin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Zabıtaların çalışma sistemleri şöyledir:

  • 24/48 sisteminde 24 saat çalışırlar, ardından 48 saat dinlenirler. 12/24 sisteminde 12 saat çalışırlar, ardından 24 saat dinlenirler. 12/12 sisteminde 12 saat çalışır, ardından 12 saat dinlenirler. (Bu çalışma sistemi personelin az, çalışmanın yoğun olduğu yerlerde uygulanır.)

2019 zabıta maaşları ne kadar?

Zabıtaların maaşları diğer memurlara göre biraz daha değişkendir. Zabıta maaşları, bünyesinde görev yaptıkları belediyenin büyüklüğüne göre değişim gösterir. Normal şartlarda bir zabıta maaşı 2.500 TL dolaylarındadır. Ancak zabıtalar çalışma saatleri dolayısıyla 600 TL ekstra bir ödeme alırlar. Ayrıca belediyeye göre Sosyal Denge adı altında verilen ücret de bulunur. Sosyal denge sözleşme ücreti belediyelerin nüfus yoğunluğuna göre 600 TL ile 2000 TL arasında değişir. Yani nüfus yoğunluğuna sahip olan bir şehirde görevli olan zabıta 5.000 TL civarı, nüfus yoğunluğunun az olduğu bir şehirde görevli olan zabıta 3.000 TL civarı maaş alır. Ayrıca zabıtaların da maaşları diğer memurlar gibi evlilik durumları, çocuk sayıları, eşlerinin çalışma durumuna göre değişiklik gösterir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / ZABITA NASIL OLUNUR BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? 2019 ZABITA MAAŞLARI NE KADAR?