‘Zaman Kapsülü’ bir insanın hayatını nasıl değiştirir?

​‘Zaman Kapsülü’ bir insanın hayatını nasıl değiştirir?
​‘Zaman Kapsülü’ bir insanın hayatını nasıl değiştirir?

Yazar Dilek Neşe Açıker’in son kitabı Şarkısı Güzel hakkında usta kalemle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Evladıma Miras Bu Sevda, Denizin Hikayesi ve Gündüz Kelebeği kitaplarıyla tanıdığımız yazar Dilek Neşe Açıker geçtiğimiz hafta yepyeni romanıyla kitapseverlerle buluştu. Şarkısı Güzel raflardaki yerini alırken; birçok kitap tutkunu romanı çoktan okudu.

Ana karakter Neva’nın sırlarla dolu, zaman kapsülüyle çevrili hayatı hakkında Dilek Neşe Açıker ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

İşte Dilek Neşe Açıker ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:

Gündüz Kelebeği'nin ardından 'Şarkısı Güzel'i ne zaman yazmaya karar verdiniz?

Gündüz Kelebeği’nden sonraki bir yıl sadece düşünce ve araştırmayla geçti. Sonra birkaç ayda önce hazırlık ama hala tam olarak ne yazacağımı bilmiyordum. Elimde parça parça metinler ve dağınık fikirler vardı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce masanın başına geçtim ve her gün uzun saatler boyunca çalıştım.

'Zaman Kapsülü' fikri nasıl aklınıza geldi? Nasıl yola çıktınız?

Dilek Neşe Açıker hayranları kitabı çoktan aldı ve okudu.
Dilek Neşe Açıker hayranları kitabı çoktan aldı ve okudu.

Romana başlarken aklımda zaman kapsüllerine dair bir fikir yoktu. Hikâyenin akışı beni bir başka yönlere geçti ve zaman kapsülleri bir ihtiyaçtan doğru diyebilirim.

Neva'yı bizlere nasıl anlatırsınız?

Neva zaman zaman sosyopat diyebileceğimiz kadar insanlara, topluma mesafeli ve zor bir karakter. Ancak onun içindeki iyiliği görebilen Ela gibi dostları yakınında olabiliyor. Fazla düşünüyor, her konuda fazla kafa yoruyor. Yaşadığı toplumla, insanlarla olduğu kadar kendiyle de derdi var. Bunlar dışında zeki, yetenekli ve çalışkan bir genç kadın Neva. Hayatının sırrını bulmaya çalışırken bir yandan da kendi benliğinin arayışında.

Devam kitabı müjdesi

Neva neden eski kelimelerle konuşmayı tercih ediyor?

Bunun cevabı aslında kitapta var. O yüzden benim burada yazmam okuyacak olanlar için doğru olmaz. Hikâye devam kitabında daha da derinleşecek ve bunun sebebine daha iyi vakıf olacağız.

Neva neden etrafına bu şekilde görülmez duvarlar örüyor? Aşk onun için ne ifade ediyor?

Başarılı yazar Şarkısı Güzel'in devam kitabının olacağını da müjdeledi.
Başarılı yazar Şarkısı Güzel'in devam kitabının olacağını da müjdeledi.

Neva, kendini büyütmek zorunda kalan çoğu insan gibi aslında incinmekten korkuyor. Duvarlar örüp kendini korumaya çalışıyor. Aşka gelirsek bu Neva için öğrenilmesi gereken bir bilgi. Henüz bilmiyor ama öğrenecek.

Denizin Hikâyesi, Gündüz Kelebeği ve şimdi Şarkısı Güzel hepsinde 'deniz, balık ve ada' unsurları seziliyor. Bu unsurların özel bir anlamı var mı?

Hepsini çok sevmem, İstanbul’da ve adada büyümemle alakası olabilir. Ben ve ailem için bu üçlü vazgeçilmezdir. Denizden uzak bir yerde yaşayabilir miyim bilmiyorum. Denizden babam çıksa yerim tayfasındanım.

Şarkısı Güzel'de Tarihi Yarımada'nın yer almasının bir sebebi var mı?

Telakigâhın tarihi yarımadada olması bir sebep. Diğer yandan Neva’nın hem öz hem de onu evlat edinen ailesi sur içinde yaşıyor. Doğal olarak hikâye eski İstanbul diyeceğimiz mekânlarda geçiyor.

Peki, siz bir zaman kapsülü bıraksaydınız gelecek kuşağa neler söylemek isterdiniz?

Kendimi kimseye nasihat verecek yetkinlikte hissetmiyorum, ancak kulaklarını bütün gürültücü seslere kapayıp kendilerini mutlu edecek şeyleri yapmalarını söyleyebilirim.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >