Zamanı yönetmek isteyenler için altın kural: 80/20 Kuramı

80 20 kuramı
80 20 kuramı

Az çabayla, çok daha fazla kazanç sağlamanızı mümkün kılacak dünyanın en mucizevi kuralı Pareto İlkesi, 80/20 Kuramı nedir?

''Ahh neler umduk, neler bulduk?

Neydi şu mutluluk?

Oraya koştuk, buraya koştuk; peşinden yorulduk...

Neydi şu mutluluk?''

Sanıyorum, bu sorunun cevabı için içinizde bas bas bağıran bir sesle tüm dünyayı inletebilecek güce sahipsiniz… Mutluluk ne ve nerede?

Değişen dünya düzeni, gelişen teknoloji ve bugüne neden olan her ne varsa; artık hiçbir şey eskisi gibi değil evet… Sabah uyanıp yoğun bir kalabalığın içerisinde işinizin yolunu tutuyorsunuz, ayaküstü yapılan kahvaltılar, işlerden fırsat bulup içilemeden masalarda soğumaya terk edilen kahveler, bir türlü planlanamayan arkadaş buluşmaları, bırakın aileyi, kendine dahi zaman ayıramama, koşturmaca, anı yakalamaya çalışma, karmaşa, karmaşa ve yine karmaşa… Sonunda ay sonu hesabınıza yatan para dışında ödüllendirildiğiniz tek bir şeyin olmadığı bir dünya; ki maaş günü ödemelerden sonra hala paranız kaldıysa, şanslısınız. Bu koşturmada mutluluğu aramak, zaman kazanmak ve anı yakalamak neredeyse imkansız…

Anlayacağınız, vaktimizin çoğunu bizi mutsuz eden şeyler için harcıyoruz. İçinizin fazlasıyla karardığını farkındayım; şimdiiii, umudu yılmadan bekleyenlere muhteşem bir kuramdan bahsetmek istiyorum. 80/20 kuramı, 'Pareto İlkesi' de denen bu kuram ilk olarak 1906’da İtalyan ekonomist ve sosyolog Vilfredo Pareto tarafından ortaya atılır. Peki, 80/20 kuramı nedir?

​Pareto İlkesi, 80/20 Kuramı nedir? 

                                    Pareto ya da 80/20, siz ne demek isterseniz… Bu kuralı derinlemesine kavramak, hayatın her alanında farklı bir bakış açısına sahip olmamızı sağlayabilir. ''Evren bizimle barbut oynuyor; ancak zarlar hileli. Ana hedef, hangi kurala göre hile yapıldığını bulmak ve bunları kendi amaçlarımız için nasıl kullanabileceğimizi keşfetmektir'' diyor


Joseph Ford...
​Pareto İlkesi, 80/20 Kuramı nedir? Pareto ya da 80/20, siz ne demek isterseniz… Bu kuralı derinlemesine kavramak, hayatın her alanında farklı bir bakış açısına sahip olmamızı sağlayabilir. ''Evren bizimle barbut oynuyor; ancak zarlar hileli. Ana hedef, hangi kurala göre hile yapıldığını bulmak ve bunları kendi amaçlarımız için nasıl kullanabileceğimizi keşfetmektir'' diyor Joseph Ford...
Vilfredo Frederico Damaso Pareto kimdir?

                                    Vilfredo Frederico Damaso Pareto, 1848 yılında İtalya'da doğmuş bir iktisatçı ve sosyologtur. Bundan yaklaşık bir asır önce, insan hayatının önemli önemsiz her alanına etki eden bir mucizeyi bulur; Pareto ilkesi…İtalya'da ki toplam arazilerin %80'ine, nüfusun %20'lik bir kısmının sahip olduğunu gözlemler ve daha sonra bahçesinde ektiği bezelye tohumlarının %20'sinin, mahsulün %80'ini verdiğini tespit eder.Bu incelemelerinden önemli azınlık ile önemsiz çoğunluğa ilişkin matematiksel bir modelin var olabileceğini keşfeden sosyolog, hayatın çoğu alanında bu modelin doğruluğunun geçerli olduğunu fark eder.
Vilfredo Frederico Damaso Pareto kimdir? Vilfredo Frederico Damaso Pareto, 1848 yılında İtalya'da doğmuş bir iktisatçı ve sosyologtur. Bundan yaklaşık bir asır önce, insan hayatının önemli önemsiz her alanına etki eden bir mucizeyi bulur; Pareto ilkesi…İtalya'da ki toplam arazilerin %80'ine, nüfusun %20'lik bir kısmının sahip olduğunu gözlemler ve daha sonra bahçesinde ektiği bezelye tohumlarının %20'sinin, mahsulün %80'ini verdiğini tespit eder.Bu incelemelerinden önemli azınlık ile önemsiz çoğunluğa ilişkin matematiksel bir modelin var olabileceğini keşfeden sosyolog, hayatın çoğu alanında bu modelin doğruluğunun geçerli olduğunu fark eder.
Hiçbir şey şans eseri ortaya çıkmaz!

                                    Bu olasılık kuramının rastgele veya şans eseri meydana gelmesinin mümkün olamayacağını anlayıp çok önemli bir keşifte bulunduğunu fark ettiyse de,  bunu açıklamakta başarısız olur. Ta ki; George K. Zipf ve Joseph Moses Juran gibi iktisatçılar bu kuramı yeniden canlandırıncaya kadar...Pareto'nun matematiksel modelinin 80/20 kuralıyla bağlantısı, Joseph M. Juran'ın gözlemleri ve bu gözlemlerine ilişkin yazılarının sonucunda gerçekleşir. Önemli azınlık (%20) ile önemsiz çoğunluğa (%80 e) ilişkin bu prensibin adına da Pareto Prensibi ismi bizzat Juran tarafından verilir.
Hiçbir şey şans eseri ortaya çıkmaz! Bu olasılık kuramının rastgele veya şans eseri meydana gelmesinin mümkün olamayacağını anlayıp çok önemli bir keşifte bulunduğunu fark ettiyse de, bunu açıklamakta başarısız olur. Ta ki; George K. Zipf ve Joseph Moses Juran gibi iktisatçılar bu kuramı yeniden canlandırıncaya kadar...Pareto'nun matematiksel modelinin 80/20 kuralıyla bağlantısı, Joseph M. Juran'ın gözlemleri ve bu gözlemlerine ilişkin yazılarının sonucunda gerçekleşir. Önemli azınlık (%20) ile önemsiz çoğunluğa (%80 e) ilişkin bu prensibin adına da Pareto Prensibi ismi bizzat Juran tarafından verilir.
Dünya literatürüne kayıt edilir

                                    
                                    Özellikle ABD'de birkaç ekonomist bunun önemini fark etmesine rağmen, 80/20 kuralının canlanması ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra gerçekleşir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ‘Pareto İlkesi’ asıl hak ettiği değeri görmeye başlar ve önemli azınlık (%20) ile önemsiz çoğunluk (%80) arasındaki bu ilişki, 80/20 Kuralı, Pareto Prensibi, Asgari Çaba İlkesi veya Dengesizlik İlkesi gibi adlarla, tüm dünya literatürüne kayıt edilir.
Dünya literatürüne kayıt edilir Özellikle ABD'de birkaç ekonomist bunun önemini fark etmesine rağmen, 80/20 kuralının canlanması ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra gerçekleşir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ‘Pareto İlkesi’ asıl hak ettiği değeri görmeye başlar ve önemli azınlık (%20) ile önemsiz çoğunluk (%80) arasındaki bu ilişki, 80/20 Kuralı, Pareto Prensibi, Asgari Çaba İlkesi veya Dengesizlik İlkesi gibi adlarla, tüm dünya literatürüne kayıt edilir.
%20’lik kısmını çok iyi yaparsak, işin %80'ini halletmiş oluyoruz!

                                    
                                    Pareto ilkesi, kişisel gelişimden şirket politikalarının tespitine kadar birçok farklı alanda kullanılmaya başlanır. Sonuçların %80'i, girdilerin sadece %20'sinin etkisiyle oluşur prensibine göre; eğer bir işin en önemli %20’lik kısmını çok iyi yaparsak, işin %80'ini halletmiş oluyoruz.
%20’lik kısmını çok iyi yaparsak, işin %80'ini halletmiş oluyoruz! Pareto ilkesi, kişisel gelişimden şirket politikalarının tespitine kadar birçok farklı alanda kullanılmaya başlanır. Sonuçların %80'i, girdilerin sadece %20'sinin etkisiyle oluşur prensibine göre; eğer bir işin en önemli %20’lik kısmını çok iyi yaparsak, işin %80'ini halletmiş oluyoruz.
80'i zaman kaybı!

                                    
                                    Pareto ilkesine göre, hayatın her alanında herhangi bir ibreyi %20 hareket ettirebilmek için zamanımızın %80'ini harcıyoruz; halbuki bu gereksiz bir zaman kaybı…
80'i zaman kaybı! Pareto ilkesine göre, hayatın her alanında herhangi bir ibreyi %20 hareket ettirebilmek için zamanımızın %80'ini harcıyoruz; halbuki bu gereksiz bir zaman kaybı…
İlke şunu diyor: Nedenler ve sonuçlar arasındaki dengesiz orantı kaçınılmazdır.

                                    
                                    Elbette ilke kesin olarak 80 ve 20 sayılarının kendisi üzerine odaklanmıyor. Girdiler ve çıktılar arasındaki dengesizlik ilişkisi 65/35, 75/25, 70/30 veya aradaki sayıların herhangi bir kümesi şeklinde de olabilir.
İlke şunu diyor: Nedenler ve sonuçlar arasındaki dengesiz orantı kaçınılmazdır. Elbette ilke kesin olarak 80 ve 20 sayılarının kendisi üzerine odaklanmıyor. Girdiler ve çıktılar arasındaki dengesizlik ilişkisi 65/35, 75/25, 70/30 veya aradaki sayıların herhangi bir kümesi şeklinde de olabilir.
Pareto'ya göre, dünya üzerindeki tüm ülkelerde nüfusun %20'si gelirlerin %80'ine sahip!

                                    
                                    İlke, durumu şöyle örneklendiriyor: * Trafikte meydana gelen kazaların %80'ini, yapılan hataların %20'si meydana getirir. * Satılan ürünlerin %20'si, toplam karın %80'ini oluşturur. * Gardırobunuzdaki kıyafetlerin %20'sini tüm zamanlarınızın %80'inde giyersiniz. * Şirketlerde işlerin %20'si, gelirin %80'ini oluşturur.
Pareto'ya göre, dünya üzerindeki tüm ülkelerde nüfusun %20'si gelirlerin %80'ine sahip! İlke, durumu şöyle örneklendiriyor: * Trafikte meydana gelen kazaların %80'ini, yapılan hataların %20'si meydana getirir. * Satılan ürünlerin %20'si, toplam karın %80'ini oluşturur. * Gardırobunuzdaki kıyafetlerin %20'sini tüm zamanlarınızın %80'inde giyersiniz. * Şirketlerde işlerin %20'si, gelirin %80'ini oluşturur.
'Tam 1 gün' çalışanların kendi projelerine ayrılıyor

                                    Pareto Kuralı'na sonuna kadar inanan ve dolayısıyla iş modellerine uygulayan firmalardan biri Google… Google aldığı bir karar sonucu 2007’den beri çalışanların iş yerindeki zamanının %20'sini, yani tam 1 gününü çalışanların kendi projelerine ayırmalarına izin veriyor.Google'ın yöneticileri Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg, Google Nasıl Yönetiliyor adlı kitabında söylendiğine göre; gelirlerin %80'ini aslında çalışanların vaktinin %20'sinden, sadece 1 günlerini ayırıp dilediğince geliştirdikleri projelerinden kazanılıyor.
'Tam 1 gün' çalışanların kendi projelerine ayrılıyor Pareto Kuralı'na sonuna kadar inanan ve dolayısıyla iş modellerine uygulayan firmalardan biri Google… Google aldığı bir karar sonucu 2007’den beri çalışanların iş yerindeki zamanının %20'sini, yani tam 1 gününü çalışanların kendi projelerine ayırmalarına izin veriyor.Google'ın yöneticileri Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg, Google Nasıl Yönetiliyor adlı kitabında söylendiğine göre; gelirlerin %80'ini aslında çalışanların vaktinin %20'sinden, sadece 1 günlerini ayırıp dilediğince geliştirdikleri projelerinden kazanılıyor.
Mutluluğunuz, 20 sayesinde!
''Bir işi bitirmek için ne kadar süreniz var ise, o işi bitirmek o kadar zaman alır.''Hayatınızda mutlu hissettiğiniz zamanların %80'i, hayatınız boyunca yaptıklarınızın %20'si sayesindedir.Mutluluk neredeymiş? Cevap veriyorum: 80/20Sanırım, veriler mutluluğu bulmak adına yeterince ikna edici oldu. Zamanı yöneterek mutluluğunuza mutluluk katacak bu kuramı, hayatınızın merkezine yerleştirmekte geç kalmadınız mı? Haydi, vakit kaybetmeden başlayın.
Mutluluğunuz, 20 sayesinde! ''Bir işi bitirmek için ne kadar süreniz var ise, o işi bitirmek o kadar zaman alır.''Hayatınızda mutlu hissettiğiniz zamanların %80'i, hayatınız boyunca yaptıklarınızın %20'si sayesindedir.Mutluluk neredeymiş? Cevap veriyorum: 80/20Sanırım, veriler mutluluğu bulmak adına yeterince ikna edici oldu. Zamanı yöneterek mutluluğunuza mutluluk katacak bu kuramı, hayatınızın merkezine yerleştirmekte geç kalmadınız mı? Haydi, vakit kaybetmeden başlayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >