Zelenskiy, Rusya'yla barış anlaşması yapmak için 5 şart sundu

Zelenskiy
Zelenskiy

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya'ya barış anlaşması yapabilmeleri için kabul edilmesi gereken şartlarını açıkladı. Buna göre Zelenskiy; Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması, Birleşmiş Milletleri kararlarına saygı duyulması, Savaş suçlularının cezalandırılması da dahil olmak üzere savaşın yol açtığı tüm zararların Rusya tarafından tazmin edilmesi, tüm bu yaşananların bir daha yaşanmayacağının garanti edilmesi gibi şartlar sundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üzerinden 8 aydan fazla zaman geçti. Günler içerisinde Ukrayna ordusunu mağlup ederek ülkeyi ele geçireceği söylenen Rusya 70 binden fazla asker kaybederek seferberlik ilan etmek zorunda kaldı.

Savaş bir süredir Ukrayna ordusunun Kherson ve Donetsk cephelerindeki ilerleyişi ve Ukrayna güçlerinin Akyar'daki Rus donanmasıyla Kırım'daki Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflere saldırılarıyla sürüyor.

Zelenski'nin şartları

Uzun süredir "barış" kelimesinin zikredilmediği mücadelede Ukrayna lideri Zelenskiy, Ruslarla barışmak için kabul edilmesi gereken şartlarını açıkladı:

  • Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün tesisi(işgal kuvvetlerinin çekilmesi)
  • Ukrayna'nın BM statüsünün tanınması(bağımsız devlet)
  • Savaşın tüm zararlarının ödemesi
  • Savaş suçlularının cezalandırılması
  • Bir daha saldırılmayacağının garanti edilmesi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >