Zeugma Mozaik Müzesi ve Göbeklitepe yıkıcı depremlerde ayakta kaldı

​Zeugma Mozaik Müzesi
​Zeugma Mozaik Müzesi

Kahramanmaraş merkezli depremler yerleşim yerlerinin yanı sıra tarihi yapılara da büyük zarar verdi. Gaziantep'te yer alan Zeugma Mozik Müzesi ve Şanlıurfa'da yer alan Göbeklitepe ise depremde ayakta kalan tarihi yapılar arasında yer aldı.

Daily Sabah'ın haberine göre; 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen depremlerde çok sayıda yapı zarar görürken dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep'te yer alan Zeugma Mozaik Müzesi ve ve Şanlıurfa'nın tarihin sıfır noktası sayılan Göbeklitepe ayakta kaldı.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, "Mozaiklerde ve yapılarda herhangi bir hasara rastlanmadı." dedi.

Zeugma Müzesi dışında kentteki diğer müzelerin de sağlam durumda olduğunu sözlerine ekleyen Çomak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin binanın yapısal kolon, kiriş ve diğer yapı elemanlarını da incelediklerini söyledi.

Çomak, "Personelimiz arasında da herhangi bir can kaybı yaşanmadı."

Göbeklitepe

Depremde hasar görmeyen bir diğer tarihi yapı ise Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Örencik Mahallesi'nde bulunan Göbeklitepe oldu.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan,Göbeklitepe depremlerden sonra hala ayakta. T şeklindeki taşlarda açısal kayma var mı diye araştırıyorduk ama yerlerinde herhangi bir değişiklik gözlemlemedik."

UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde de yer alan 12 bin yıllık Göbeklitepe, hem havadan drone'lar hem de uzman ekipler tarafından kontrol edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >