Zeybekci: Bu noktaya Moody'slerle, Fitchlerle gelmedik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının son günlerdeki kararlarını değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesine ilişkin, kredi derecelendirme kuruluşlarının 2002'den bu yana sadece 2013 yılının mayıs ayında Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye getirdiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu tarihe kadar zaten dünyada ekonomik anlamda destanlar yazdığını belirtti.

Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz'ın da katıldığı, ADM-GDZ Çağrı Merkezi'nin açılışında konuştu.

Operasyonlarına rağmen..

Zeybekci, FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece doların ve faizin yükselişiyle ilgili kaygılananları gördüklerini hatırlatarak, "Türkiye'nin gücüne inanan millet, 15 Temmuz gecesi nasıl demokrasiye el koyduysa piyasalara da el koydu. Pazartesi günü sabah Türkiye'de bankacılık sistemi tüm dünya ile entegre bir şekilde çalıştı. Merkez Bankası bir sent bile piyasaya sürmeden dolar rayına oturdu. Faiz 8,55'ten 9,40'a kadar çıktı, bugün ise 8,50'nin altına doğru zorluyor. Birilerinin kredi derecelendirme kuruluşlarındaki operasyonlarına rağmen." ifadelerini kullandı.

Türkiye,ekonomik anlamda destanlar yazdı

"Türk ekonomisi artık eskisi gibi değil" diyen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birilerinin kafasına anayasa kitapçığı atıldığındaki gibi bir gecede Türk lirasının, dolar karşısında yüzde 100 değer kaybettiği bir ülke değil. Biz bu geldiğimiz noktaya, Moody'slerle, Fitchlerle ve Standard & Poor'slarla gelmedik. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi 2002 seçimlerinde bugüne kadar sadece 2013 yılının mayıs ayında yatırım yapılabilir seviyeye getirdi. Halbuki Türkiye, o güne kadar dünyada ekonomik anlamda destanlar yazdı. Kredi derecelendirme kuruluşlarını yok sayamayız ama bizim için önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomi standartlarını tutturmaktır. Birilerinin bizi beğenmesini sağlamak değildir."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >