Zeytin Dalı Harekatı'nın perde arkası: Başarılı diplomasi

Arşiv
Arşiv

Türkiye, Afrin’i teröristlerden temizlemeye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na operasyon başlamadan üç ay önceden hazırlık yaparak, askeri ve istihbarat hazırlıklarını oluşturdu. Aynı anda Ankara büyük bir titizlikle Zeytin Dalı Harekatı’nın öncesinde çok boyutlu bir diplomasi oluşturdu.

Zeytin Dalı Harekatı öncesinde askeri ve istihbarat hazırlıkların yanı sıra gerçekleştirilen çok boyutlu diplomasinin perde arkasını sizler için derledik.

NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Ankara ziyareti esnasında yaptığı açıklamada ittifakın Türkiye’nin sınırındaki güvenlik kaygılarını paylaştığını duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Fransa’nın girişimleriyle toplanan BMGK’den Afrin operasyonuna yönelik olumsuz bir çağrı gelmedi. BM’nin bu oturumu sadece Suriye’deki sivillere yönelik insani yardım meselesiyle sınırlı kaldı.

BM Güvenlik Konseyi Fransa’nın talebiyle toplanmıştı.
BM Güvenlik Konseyi Fransa’nın talebiyle toplanmıştı.

Rusya’dan yapılan açıklamaya göre ise, Ankara’yı Afrin operasyonunu devreye sokmaya iten başlıca sebep ABD’nin uygulamakta olduğu Suriye’deki yanlış politikalardı.

Türkiye’nin operasyon sırasında referans olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunması operasyonun meşruluğunu kanıtladı.

ABD, Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'yi etkin bir destekleme tutumu içinde bulunuyor.
ABD, Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'yi etkin bir destekleme tutumu içinde bulunuyor.

Öte yandan Rusya, İran gibi bölgesel aktörlerle beraber Avrupa’da özellikle Fransa, Almanya ve İngiltere’nin ABD’nin Ortadoğu’da uyguladığı politikalarla kendi çıkarları doğrultusunda YPG/PYD’yi de kullanarak istediği gibi at oynatmak istemesine karşı çıkması Afrin’e yönelik yapılan operasyonun destek bulmasına neden oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >