Zuckerberg'in günlükleri ortaya çıktı, 'karanlık profiller' konuşuluyor

Arşiv
Arşiv

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in kendi eliyle yazdığı iddia edilen günlükler büyük yankı uyandırdı. Oraya çıkan bazı sayfalarda, çok çarpıcı detaylar var.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in şirketin ilk yıllarında eliyle yazdığı günlükler konuşuluyor.

Şu anda Facebook'un tarihi ile ilgili bir kitap hazırlayan Wired editörü Steven Levy, kitaptan bir parçayı okurlarıyla paylaştı. Levy, kitaptan yayınladığı pasajda şu ifadeleri kullandı: "Facebook'un ilk yıllarında, Mark Zuckerberg dünyayı ele geçirme planlarını kendi el yazısıyla not ediyordu. Zuckerberg'in yok ettiği günlüklerden birkaç sayfa ise sağ kurtuldu."

İlk fikirleri bu günlüklerde doğdu

Kitabında bu günlüklerden bahseden Levy, okurlarıyla ilginç anekdotlar paylaştı. Levy'nin iddiasına göre, Zuckerberg Facebook hakkında çok özenli ve titiz bir şekilde günlük tuttu, Facebook için ilk fikirlerini bu günlüklere kaydetti.

Levy, Zuckerberg'ün Mayıs 2016 tarihli günlüğünün 17 sayfasına sahip olduğunu iddia ediyor. Zuckerberg'in günlüğe, "Değişimin Kitabı" adını verdiğini ifade ediyor.

Günlükte, o zamanlar sadece lise ve üniversite öğrencilerine açık olan Facebook'u herkese açmak, herkesin duygu ve düşüncelerini paylaşabileceği bir içerik akışı (news feed) oluşturmak gibi fikirler yer alıyor.

'Karanlık profiller' detayı

Ayrıca Zuckerberg'in oldukça rahatsızlık veren "Karanlık Profiller" adında da bir fikri vardı. İddiaya göre, ihmal sebebiyle veya kasten olması fark etmiyor, kullanıcılar, Facebook'a kayıt olmamış kişiler için (tanıdık olup olmaması da fark etmiyor) Facebook profilleri oluşturabileceklerdi. Bu işlem için sadece bir mail adresi ve isim yeterli olacaktı. Profil bir kere oluşturulduktan sonra, platformdaki herkes profile istediği bilgileri eklemekte özgür olacaktı.

  • Mart 2016'da Zuckerberg ile tanıştığını söyleyen Steven Levy, Zuckerberg'in gizlilik sebebiyle günlüklerini yok ettiğini belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >