Kazakistan'da gezilecek yerler

Kazakistan'da gezilecek yerler.
Kazakistan'da gezilecek yerler.

Kazakistan gezi rehberini sizler için derledik. Kazakistan'da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

Kazakistan’da gezilecek yerler çok geniş bir yüzölçümüne sahip olduğundan fazladır. Dünyanın en büyük 9. devletidir ve Batı Avrupa topraklarının birleşimi kadardır.

Kazakistan’ın yüzölçümünün büyük olması nedeniyle devlet 14 bölgeye ayrılmıştır. Nüfus yaklaşık 19 milyondur. Kazakistan haritası incelendiğinde hem Avrupa’da hem Asya’da toprakları bulunduğu görülecektir. Türk devletleri arasında ve Orta Asya’da ekonomisi en iyi olan devlettir. Bunun nedeni ülkede bulunan yeraltı rezervleridir. Doğalgaz, petrol, uranyum ve daha birçok kaynak Kazakistan’ın büyüyüp gelişmesine neden olmuştur. Bunun yanında tarım ve hayvancılık da ülke ekonomisinde büyük bir yer kaplamaktadır.

Kazakistan birden çok kültürü bir arada yaşatması ve sahip olduğu doğal güzellikleri nedeniyle görülmeye değerdir. Türkiye vatandaşları için 30 gün vizesiz seyahat izni verilmektedir.

Kazakistan’da gezilecek tarihi yerler

Kazakistan gezilecek yerler arasında tarihi mekânı fazla olan bir ülkedir. Tarih boyunca çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.

Ülkenin resmi dini bulunmasa da halkın %70 ‘i Müslüman %26’sı Hristiyan, %0.2’si Budist ve %0.1’i de diğer dini inanışlara mensuptur. Ülke resmi olarak iki dillidir bunlar: Kazakça ve Rusçadır. Çevresinde Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin bulunur. Moğolistan’a sınırı bulunmamaktadır. En çok bilinen ve en büyük şehri Almatı olmasına rağmen başkent Astana’dır.

Astana’nın ismi 2019 yılında Nur Sultan olarak değiştirilmiştir. Bu isim ilk Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in görevden ayrılması nedeniyle onun onuruna verilmiş bir isimdir. Göçebe Türk kültürünü hala yaşatan Kazakistan’ın kelime anlamı gezginlerin ülkesidir.

Kazakistan topraklarında Türkler, Moğollar, Ruslar yaşamıştır. Bu kültürlerin de etkisiyle gezilmesi gereken birçok tarihi yer mevcuttur. Unesco Dünya Mirası listesinde Kazakistan’ın 3 önemli kültürel mirası bulunmaktadır. Kazakistan’daki tarihi mekânlar Korgalzhyn ve Nauryzumsky rezervleri, Hoca Ahmed Yesevi türbesi, Tamgalı arkeolojik müzesinde bulunan Petrogliflerdir.

1. Hoca Ahmed Yesevi Türbesi: Kazakistan’ın Türkistan şehrinde 14. yüzyılda Timur tarafından inşa ettirilmiştir. Çevre halkı evlerini en fazla iki katlı yapmış ve bu türbenin yüksekliğini geçmeyerek Hoca Ahmed Yesevi’ye duydukları saygıyı bu şekilde göstermişlerdir. Türbe yeşil çini kaplama ve desenleriyle göz kamaştırıcıdır.

2. Hazret Sultan Cami: Tarihi pek eskiye dayanmasa da Orta Asya’nın en büyük camisidir. Başkentte bulunur ve yine Hazret Sultan olarak bilinen Hoca Ahmed Yesevi adına yapılmıştır.

3. Zenkov Katedrali: Almatı Yükseliş Katedrali olarak da bilinir. Dünyanın ikinci en yüksek ahşap yapısı olarak bilinen Rus Ortodoks Katedrali renkli görünümü ve tasarımıyla da gezilmesi gereken yerlerdendir.

4. Nur Astana Cami: Başkentte bulunan, görüntüsü ve mimarisindeki mana ile hayranlık uyandıran bir camidir. Yüksekliği 40 metre olup Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşını ve 63 metre minaresiyle de Hz. Muhammed’in vefatını simgelemişlerdir. Beyaz ve altın sarısı görünümü ise görülmeye değerdir.

5. Altın Elbiseli Adam: Kazakistan’ın Almatı şehri yakınında gömülü olarak bulunan ve altından yapılmış bir zırh bulunmuştur. M.Ö 5. Yüzyıldan kaldığı ve 18 yaşında bir saka prens ya da prensesine ait olduğu düşünülmektedir.

6. Tamgalı Petroglifleri: Almatı şehri yakınlarında ve çoğu M.Ö 3000 yılından miras kalan kayalar üzerine çizilmiş insan, keçi, geyik gibi figürler bulunmuştur.

Kazakistan’da gezilecek doğal güzellikler

Kazakistan’ın iklimi karasaldır. Yazlar ılık ve kışlar çok soğuk olmaktadır. Yağış azdır. Kazakistan büyüleyici güzellikte dağ, göl ve çöl manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden Kazakistan doğa harikaları oldukça fazladır. Kazakistan’ın geniş toprakları Türk boylarının uzun yıllar yaşadığı topraklar olmuştur. Kazakistan üçte biri dağlarla kaplı bir ülkedir. Hazar denizine de kıyısı bulunmaktadır. Başkent Astana kurak iklimi ve rüzgârı nedeniyle kışın oluşan görüntülerden dolayı uçuşan insanlar nehri olarak da bilinir. Kazakistan doğal güzellikleri şöyle sıralanabilir:

1. Balkaş Gölü: Orta Asya’nın 2. Büyük gölüdür. Batı tarafı tatlı su doğusu ise tuzlu sudan oluşan ilginç bir göldür.

2. Top Taş Vadileri: Bu vadinin adına birçok efsane söylenmektedir. Vadinin içerisinde birden çok büyük top şeklinde kayalar bulunmakta ve nasıl oluştukları hakkında araştırmalar yapılmaktadır.

3. Korgalzyhn Biyosfer Rezervi: UNESCO Dünya Biyosfer Rezervi olarak koruma altına alınmış, birçok kuş türü ve çeşitli hayvanları içerisinde bulunduran ekolojik bir bölgedir. Başkent Astana yakınlarında bulunur ve sıcak havalarda çoğu kuş türünü görebilmek mümkündür.

4. Kaindly Gölü: Heyelan gölü anlamına gelen bu doğa harikası yer suyun altında bir ormandır. Almatı’nın 130 km doğusunda, kireç taşı heyelanı sonrasında nehir duyunun birikmesiyle göl meydana gelmiştir. Bu durum birçok ağacında gölün içerisinde kalmasına neden olmuştur. Kış mevsiminde dalgıçların ziyaret etmesi gereken bir alandır.

5. Kızılkum Çölü: Özbekistan ve Kazakistan’da bulunan dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Kızılkum Çölü aynı zamanda Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında da yer almaktadır.

6. Medeu buz pisti: Almatı şehri yakınlarında dünyanın en büyük yüksek dağ pateni pistidir. Buz pateni yarışmaları burada düzenlenmiş ve çok sayıda dünya rekoru gerçekleşmiştir.

7. Aral Gölü: Özbekistan ve Kazakistan sınırları içerisinde bulunan dünyanın 4. Büyük gölü olarak bilinirdi ancak gölde son yıllarda küçülme gözlemlenmiştir.

8. Altyn- Emel National Park: Ülkede bulunan milli parklar arasında kırmızı doğasıyla görülmesi gereken bir yerdir.

Mutlaka okuyun: Azerbaycan'da gezilecek yerler

Kazakistan’ın meşhur yemekleri

Kazakistan göçebe kültürün etkisiyle Türkiye mutfağına benzer yemeklere sahiptir. Et yemekleri ise oldukça fazladır. Ayran, sucuk, pişi gibi benzer yemeklerimiz bulunmaktadır. Kazakistan’ın geleneksel yemekleri mutlaka denenmelidir.

1. Kesbe Koje: Nevruz zamanı pişirilen bir erişte çorbasıdır.

2. Beşparmak: Elle yenilen bir yemek olduğu için bu adı almıştır. Mantı’ya benzemektedir. Hamur içerisine kuzu eti ve soğan koyularak pişirilir.

3. Bauırsak: Türkiye’de pişi olarak adlandırılan bir tür hamur kızartmasıdır.

4. Suret: Kurutulmuş lezzetli bir ettir.

5. Kuurdak: Karaciğer, böbrek gibi sakatatın soğanla kavrulmasıyla yapılır.

6. Kazı Karta: At etinden yapılan bir yemektir. Kazakistan’da çok sevilmekte ve düğünlerde yapılmaktadır.

7. Jent tatlısı: Buğday ununun kavrulmasıyla yapılan kuru üzümlü bir tatlıdır. Helvaya benzer.

Kazakistan’da mutlaka yapılması gerekenler

Kazakistan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesi olsaydı şöyle olurdu:

1. Kazakistan’da mimari yapı oldukça etkileyicidir. Astana’da bulunan Bayterek anıtı, Çadırlara benzeyen ve büyük bir alışveriş merkezi olan Han Çadırı ile cami ve katedralleri bu güzel mimarinin örnekleridir ve mutlaka gezilmesi gerekir. Almatı Gölü çevresinde piknik yapmak ve Kok-Tobe bölgesinde Almatı şehir manzarasını yukarıdan seyretmek de yapılacaklar arasında olmalıdır.

2. Spor faaliyetleri yapmak isteyenler mutlaka Medeu buz pistine ve Kaindly Gölü’ne uğramalıdır.

3. Panfilov Parkı, Yaya Caddesi ve Yeşil Pazar da yerel halkın arasında olmak isteyenler için görülmesi gereken yerlerdendir. Kazakistan gece hayatı da oldukça renklidir.

Kazakistan gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Kazakistan gezisi sırasında ve önceden dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kazakistan’daki tatiliniz için uyarılar:

1. Türkiye’den vizesiz olarak gitmek isteniyorsa bu süre en fazla 1 aydır.

2. Kazakistan’a gitmeden sağlık kontrolü yapılmalı ve orada da geçerli olacak şekilde sağlık sigortası yapılmalıdır. Bunun nedeni Kazakistan’ın her yerinde sağlık kuruluşlarının her zaman yeterli olmayışı ve özel tedavilerin masraflı olabilme durumudur.

3. Kazakistan’da korsan taksi ihtimaline karşılık güvenilir ulaşım araçları kullanılmalıdır.

4. Acil durumlarda ise 103 telefon numarası aranmalıdır.

5. Dövizle alışveriş yapılamamaktadır. Döviz bürolarından yerel para birimi alınabilir.

6. Yerel para birimi olan Tengenin değeri Türk Lirasından fazladır. Gitmeden önce yanınıza ne kadar para alacağınızı buna göre belirlemelisiniz.