2024'te bizi neler bekliyor?

2024'te bizi neler bekliyor?
2024'te bizi neler bekliyor?

Her yıl en ince detayına kadar incelediğim o rapor yayınlandı! Skyscanner, 2024 için yayımladığı Seyahat Trendleri raporunda, kendi arama ve rezervasyon verilerini yıllık tüketici davranışı anketiyle birleştirerek, insanların gelecek yıl nerede ve nasıl seyahat edeceklerini ortaya koyuyor.

2024 yılında, kültürel keşifler seyahatseverler için daha önce hiç olmadığı kadar öncelikli hale geliyor; sevdikleri sanatçıları görmek için yola çıkan gezginlerinden, en iyi yemek deneyimini arayan bütçe dostu gurme seyahatseverlere kadar geniş bir yelpaze var.

  • Beklenen 2024 seyahat trendleri, Skyscanner'ın "konser heyecanı", "ana karakter enerjisi" ve "yemek tutkunları" olarak tanımladığı şeyler de dahil olmak üzere gezginlerin peşinde olduğu çeşitli "heyecanları" yansıtıyor.

Konser heyecanı

Konser heyecanı.
Konser heyecanı.

Çok sayıda müzik sanatçısı, gelecek yıl için dünya turları düzenleyeceklerini duyurdu ve bu, bir ‘konser gezisi’ trendi başlattı. Gezginler, en sevdikleri sanatçıların ya da grupların canlı konser performanslarını izlemek için yola çıktı.

• ABD'li gezginlerin yüzde 44'ü en sevdikleri sanatçıları görmek için kısa mesafeli uçmaya istekli olduklarını belirtirken, yüzde 18'i uzun mesafeli uçuşlarla ekstra yol kat etmeye açık.

• ABD'li gezginlerin yüzde 34'ü 2024'te yerel müzik etkinliklerine katılmayı planladıklarını söyledi (bu oran 25-34 yaş arasındakiler arasında yüzde 50'ydi) ve yüzde 60'ı da biletlerden tasarruf etmek için yurtdışında konser gezilerine açık olduğunu söyledi.

Ana karakter enerjisi

Sevilen filmlerin ve dizilerin arka planını oluşturan çekim mekanlarındaki deneyimlerin peşinde koşmak, ‘set-jetting’ trendini beslemeye devam ediyor. Skyscanner, Amerikalı gezginlerin yüzde 29'unun seyahat ilham kaynağı olarak film ve TV'ye yöneldiğini tespit etti.

En çok geziye ilham veren dizi ise Emily in Paris. ABD'li gezginlerin 3'te 1'i şehri Emily Cooper gibi deneyimlemek istiyor ve bu diziyi Fransa'nın başkentini keşfetmek için ilham kaynağı olarak görüyor. Geçen yılki 3. sezonun yayınlanmasının ardından Skyscanner, Paris uçuşlarında yüzde 32'lik bir artış gördü.

• ABD'li gezginlerin %86'sı ekranda gördükleri bir destinasyondan seyahat için ilham alırken, yalnızca %49'u rezervasyon yaptırıyor.

 Emily in Paris.
Emily in Paris.

Gurme seyahatseverler

Yemek ve seyahat, her zaman birbirleriyle iç içe geçmiş iki konsept olmuştur. Skyscanner'ın raporuna göre, gezginlerin %47'si, gitmek istedikleri özel bir restoranı ziyaret etmek için seyahat planı/rezervasyonu yapıyor. Buna ek olarak, %37'lik bir kesim ise böyle bir deneyimi yaşamayı arzuladıklarını ifade ediyor. Yerel mutfakları keşfetmek ve otantik lezzetleri tatmak, gezginlerin %27'si için en gözde aktiviteler arasında yer alıyor. Araştırma, ilginç bir şekilde, gezginlerin kaliteli yemeklerin bütçelerini aştığına inandıklarını ortaya koyuyor. Tatilde, kişi başı yemek için ortalama 58 dolar harcama planı yaparken, bir kaliteli yemek deneyiminin kişi başı maliyetinin ortalama 67 dolar olacağını düşünüyorlar.

Gurme seyahatseverler.
Gurme seyahatseverler.

Uyku turizmi

Uyku turizmi.
Uyku turizmi.

Günümüz dünyasında, sürekli meşguliyet ve dinlenmeye vakit bulamama hissi arttıkça, uyku turizmi giderek popülerleşen bir trend haline geliyor. Son birkaç yıl içinde, internet üzerinden uyku tedavileri ve bu tedavilerin ne olduğunu araştıran kişilerin sayısında önemli bir artış yaşandı. Bununla birlikte, insanlar uyku sağlığına olan ilgilerini artırıyorlar. Aslında, seyahat edenlerin neredeyse yarısı, birkaç yıl öncesine kıyasla bugün uyku sağlıklarına daha fazla önem veriyorlar. Seyahat edenlerin yaklaşık %49'u ise, tatile çıktıklarında daha iyi uyuduklarına inanıyor. Bu, seyahat endüstrisinde uyku odaklı tatil seçeneklerine olan talebin artmasına yol açıyor ve bu tür tatiller, giderek daha fazla insanın ilgisini çekiyor.

• Uyku eylemi artık gezginlerin tatil gündemlerinde en üst sıralarda yer alıyor (%24), bunu yemek pişirme dersleri (%23) ve yürüyüş gibi açık hava etkinlikleri (%22) takip ediyor. Bu trend, gezginlerin hem rahatlamayı hem de etkileşimi kapsayan bütünsel deneyimler aradığını ortaya koyuyor.

  • Skyscanner'ın Seyahat Trendleri 2024 Raporu, gelecek yıl hakim olacak bazı önde gelen davranış odaklı seyahat türlerini de belirledi. İlk üç şöyle: analog maceracılar, kutlama tatilcileri, daha azına lüks arayanlar.

Analog maceracılar

Analog maceracılar.
Analog maceracılar.

Bu gezginler, günlük yaşamlarındaki teknoloji bombardımanından uzaklaşma arayışı içindeler ve birçoğu teknolojik cihazların sürekli bağlılığına karşı çıkarak analog maceraları tercih ediyor. Şaşırtıcı bir biçimde, 18-24 yaş aralığındaki gezginlerin %31'i, seyahatlerinde eski moda video kameralar, dijital kameralar veya analog fotoğraf makinelerini yanlarında taşıyor. Teorik olarak teknolojiden arınmış, daha geleneksel bir tatil deneyimi istiyor olabilirler fakat gerçekten dijital dünyadan bağlantılarını kesmek onlar için hala biraz ütopik bir durum.

• Gezginlerin %78'i teknolojiden uzakta vakit geçirmenin kıymetini bildiklerini ifade ediyor ama yine de neredeyse yarısı tatilleri sırasında çalışma eğilimi gösteriyor veya sürekli olarak çevrimiçi ortamlarda dolaşıyor.

Kutlama tatilcileri

Kutlama tatilcileri, özel günleri unutulmaz kılmak adına farklı destinasyonlara seyahat etmeye özellikle önem veren kişiler. Gezginlerin %79'u doğum günleri, yıl dönümleri gibi özel anları kutlamak için düzenlenen grup seyahatlerine katılarak ortak anılar oluşturduklarını belirtiyor. Ayrıca, %12'lik bir kesim de gelecekte benzer gezilere katılmayı umduklarını ifade ediyor.

Daha azına lüks arayanlar

Sürekli yükselen yaşam maliyetleri sebebiyle gezginler, seyahatlerinde uygun fiyatlarla lüks deneyimler arayışında. 2024 yılı itibarıyla yolcuların %38'i uçuş sınıflarını Business veya First Class seviyesine çıkarmayı düşünüyor. %39'luk bir kesim ise havaalanı dinlenme salonlarına erişim hakkı satın almayı planlıyor. Bunun yanı sıra, lüks otel konaklamalarını beş yıldızlı fiyatlar olmadan sunan birçok etkileyici destinasyon mevcut. Skyscanner, uygun fiyatlı lüks deneyimler için Kuala Lumpur (Malezya), Hoi An (Vietnam), Tiran (Arnavutluk), Chiang Mai (Tayland) ve Brno (Çekya) gibi şehirleri öneriyor.

  • Bu eğilimler, seyahat şirketlerine ve hizmet sağlayıcılarına, tüketicilerin değişen tercihlerine ve ihtiyaçlarına uyum sağlamak için önemli bilgiler sunuyor. Maliyet bilincine sahip olmanın yanı sıra, seyahat deneyimlerini zenginleştirmeye yönelik talepler, seyahat endüstrisindeki yenilik ve çeşitliliği daha da artırmayı gerektiriyor.

Daha çok seyahat ettiğimiz, daha fazla deneyim biriktirdiğimiz ve güzel insanlar tanıdığımız bir yıl olsun!