Çürümüş Beşiktaş

Beşiktaş'ın teknik direktörü kim olmalı?
Beşiktaş'ın teknik direktörü kim olmalı?

Beşiktaş'ta 'futbolun patronu' Samet Aybaba, bu sezonki durumu tek kelimeyle özetledi: Çürümüş.

Ezeli rakiplerinden 39 ve 37 puan fark yiyen takım için bunu söyleyen birine kızamazsınız. Çünkü haklı.

Bu oyuncu grubu, bir sezonda tam 3 hoca yedi. (Burak Yılmaz'ı hoca olarak saymıyorum.) Tabii ki sorun sadece futbolcularda değildi ama 3 teknik direktörün değiştiği bir ortamda problemin kökü takımdır. En büyük sorumluluk ise bu takımı kuran başkan ve teknik direktöre aittir. Yani Ahmet Nur Çebi ve Şenol Güneş'e.

Beşiktaş, sezona vasat altı bir kadro yapılanması ve yüksek bonservis/maaş ödemeleriyle başladı. Şenol Güneş, transfer için önüne koyulan isimleri irdelemeden onay verdiği için çok kötü bir kadro kuruldu.

Yeni yönetim transferde gecikse de Muçi ve Musrati hamleleri kadro kalitesini artırmaya yönelik hamlelerdi. Svensson ve Worrall ise şu ana kadar bir şey katamadı. Muçi ve Musrati de Santos'un oyun planı nedeniyle henüz beklentileri karşılayamadı.

  • Samet Aybaba'nın "Beşiktaş hücum oynar, o yönde hoca arayışımız var." dediği yerde Santos'un gelmesi de hataydı ama hem bu takıma hoca bulmak zordu hem de risk alınmak zorundaydı. Bu nedenle yeni yönetimi suçlayamam.

Peki yeni hoca kim olmalı?

Öncelikle, Beşiktaş'ın DNA'sına uygun bir kadro kurulmalı ve aynı doğrultuda bir hoca getirilmeli. Burada yönetimin kısa ve orta vadeli planları da önemli. Amaç günü kurtarmaksa, Sergen Yalçın bunu yapabilir. Dar bir kadroyla Beşiktaş'ta neler başardığı ortada. Sonraki sezon sözleşme problemi ve sakatlıklar yaşanmasa daha iyisini de yapabilirdi. Fakat Sergen Yalçın bir proje hocası değildir. Uzun soluklu plan yapılmaz.

Nuri Şahin. Kendini sürekli güncel tutmaya çalışan, Antalyaspor'da fena işler yapmayan ve Dortmund teknik ekibine katılan, saha dışında aldığı teorik eğitim de üst düzey olan genç bir futbol adamı. Nuri Şahin ile uzun soluklu planlar yapılabilir. Bağlantıları sayesinde iyi bir takım da kurulabilir. Tabii bu kadar donanımlı bir adam Dortmund'u bırakıp Türkiye'ye dönmeye nasıl ikna edilir, bilmiyorum. :) Bu iki isim dışında şu an için Beşiktaş'a layık bir Türk teknik direktör olduğunu düşünmüyorum.

  • Şenol Güneş'i isteyen taraftarlar da var ve bu isteği anlayamıyorum. Şenol Güneş, takımın bu hale gelmesinin sorumlularından biri değil mi? Yeni sezonda yeni Onanaları, yeni Amarteyleri, yeni Bahtiyarları, yeni müzmin sakat futbolcuların transferlerini onaylasın diye mi gelsin Şenol Güneş? Bir takımın futbol patronunun "Bu takım çürümüş." dediği yere takımın çürümesinde pay sahibi olan bir ismin gündeme gelmesi bile yanlış.

Yabancı teknik direktör gelecekse de yine Beşiktaş'ın DNA'sına uygun, önceliği topu rakibe bırakmak olmayan ve bu sefer kâğıt üstünde risk olarak gözükmeyen bir isim olmalı. Tabii takımın şu an için önceliği kupayı alıp Avrupa kupalarına katılmak. Aksi halde Beşiktaş yine hoca getirmekte zorlanabilir. Tıpkı devre arasında olduğu gibi.