Bu meyveyle istediğiniz her yere giremezsiniz!

​Bu meyveyle istediğiniz her yere giremezsiniz!
​Bu meyveyle istediğiniz her yere giremezsiniz!

Öyle bir meyve düşünün ki birçok ülkede otobüs, otel, metro gibi mekanlarda bulunması yasak olsun. Kulağa çok ilginç geliyor değil mi? İnsan "neden bir meyve bazı alanlara giremesin ki?" diye düşünüyor. Ben de ilk duyduğumda çok şaşırmıştım ancak nedenini öğrenince biraz hak verdim. İşte o vukuatlı meyve durian!

Tadıyla cennette gibi hissettiren ancak kokusuyla tam bir cehennemi yaşatan durian, 6 bölmeden oluşan oldukça ilginç bir meyve. Sulu ve etli bir yapıya sahip olan bu meyve, yeşil ve sarı tonlarında oluyor. Güney Doğu Asya'da meyvelerin kralı olarak anılsa da bu krallık ona bazı alanlarda pek de fayda sağlamıyor. Çünkü bu meyvenin üzerinde bulunan dikenler, çok fazla kötü koktuğu ve ortama çok çabuk yayıldığı için Endonezya ve Singapur'da birçok kurala takılı kalıyor.

Meyveye hiç dokunmasanız yanında dursanız dahi bütün alanı kaplayan kokusu yüzünden Endonezya'da otellere, Singapur'da ise metro veya otobüs gibi toplu alanlara getirilmesi yasak. Hatta kokusu o kadar ağır ki bu kokuyu ilk defa alanlar kendilerini tutamayıp kusuyor! Hal böyle olunca alınan bu yasakların son derece doğru olduğuna inanıyorum. Hatta sizi şaşırtacak başka bir bildi daha var elimde. Ülkemizde yetişmeyen ve satışı olmayan bu meyve, İstanbul - Barcelona uçağında bulunduğu için kokusuyla uçak içi kaos yaratmış ve sefer için acil iniş izni istenmiş. Kokunun ne derece keskin olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Ancak her şeye rağmen tadını bilenin bırakamadığı meyvelerden biri olduğu için ilk gördüğüm yerde denemek isteyeceğim lezzetler arasında bulunuyor kendisi.