Esed'in af tiyatrosu

Suriye
Suriye

Son günlerde Suriye sahasından bihaber birçok isim "Esed af ilan etti, ülkelerine dönsünler!" diyerek tam olarak Esed'in istediği provokasyonu yapıyorlar.

Bu gerçekten doğru mu? 5 Mart 2011'de başlayan Suriye iç savaşının üzerinden 11 yıl geçti. Bu süre zarfında Esed rejimi onlarca kez af ilan etti.

Ülkelerine dönen pek çok Suriyeli ya zorunlu olarak askere alındı -ki bu askerliğin bir süresi yok- ya da Esed'in çıkışı olmayan hapishanelerinde ağır işkenceler altında hayatını kaybetti.

Türkiye'de sığınmacı olarak 5 yıl kalan ve sonra Suriye'ye dönen Muhammed bunun en basit örneği. Ülkesine döndüğünde Esed'in sözde af yayınladığı asker kaçağı olma suçundan yakalanarak askere alındı.

Toplu tecavüzlere maruz kalan kadınları hatırlatmama gerek var mı?

Terör örgütü PKK'ya açık desteğiyle bilinen ve bazı bölgeleri PKK ile ortak yöneten rejimin, af oyunundaki yegane amaç uluslararası medyaya şirin gözükmek. Ortada ne bir af var, ne bir merhamet. Zalim zalimliğine devam ediyor.

Hatta Esed yaptığı bazı açıklamalarda mültecilerin geri dönmesini istemediğini söylemişti. Kaldı ki bir Suriyelinin Esed yönetimi altına dönmesi demek kendi katiline sığınmanın ta kendisidir.

12 yıllık iç savaşta 500 binden fazla insan öldürüldü ve nicesi kayboldu. Tecavüze uğrayan kadınların haddi var hesabı yok. Esed militanları tarafından toplu tecavüze uğrayıp da hamile kalan ve babasının kim olduğu bilinmeyen birçok çocuk.

Bu dramı yaşayan insanlara tabiri caizse "tecavüzcüne, katiline, sana zulmedene dön" demektir bu.

Neymiş af ilan etmiş. Affetmesi gereken Esed mi ki de af ilan ediyor? Milyonlarca insanı perişan eden Esed'i affeden var mı?