MİT'ten ABD'ye ve teröristlerine gözdağı

MİT tarafından vurulan havalimanı
MİT tarafından vurulan havalimanı

18 Eylül Pazartesi saat 15.20 sularında Irak'ın Süleymaniye kentinin 27 km güneydoğusunda bulunan Arbat Havalimanı, kimliği belirsiz SİHA'lar tarafından vuruldu. Operasyon sonrası ABD, Birleşmiş Milletler (BM), Irak hükümeti, IKBY ve Haşdi Şabi dahil birçok terör örgütü ve onları besleyen ülke ve uluslararası kuruluştan kınama mesajları geldi. Irak Savunma Bakanlığı, operasyonu düzenleyen SİHA'nın Türkiye'den Irak'a giriş yaptığını açıkladı.

Operasyonda kimler öldü?

Talabani'ye bağlı CTG (sözde Kürdistan Terörle Mücadele Timi) güçleri 5, terör örgütü PKK/YPG'ya bağlı YAT (sözde Anti Terör Timi) ise 3 unsurlarını saldırıda kaybettiklerini açıkladı. Edinilen bilgilere göre öldürülen terörist sayısı 11 olmasına rağmen teröristler, öldürülen kişilerden 3'ünün kimliklerini gizli tutuyor.

Teröristleri kim besliyor?

ABD Özel Harekât Komutanlığı (USSOCOM), terör örgütü PKK/YPG uzantısı YAT timine lojistik, teçhizat ve eğitim başta olmak üzere her türlü desteği veriyor. Sadece gece görüş gözlükleri bile 14 bin dolar değerinde olan teröristlere destek veren ABD, CTG'yi de aynı şekilde finanse ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon, birkaç ay önce havalimanını yeniledi.

gzt

FOTOĞRAF: ABD tarafından finanse edilen, Talabani'ye bağlı CTG'li teröristler, Arbat Havalimanı'nda

(Sağda kameraya yakın olan hangar ise SİHA ile vurulan yer)

Havalimanında YPG'ye eğitim

Türk Dışişleri Bakanlığı, olaydan 1 gün sonra yaptığı açıklamada "Patlama esnasında, KYB’ye bağlı 'Terörle Mücadele Grubu' mensuplarının PKK/YPG’li teröristlerle birlikte talim yapmakta oldukları anlaşılmaktadır." ifadesini kullanarak CTG-YPG işbirliğine dikkat çekti.

Duhok'ta düşen helikopter ile bağlantısı

Geçtiğimiz Mart ayında Kuzey Irak'ın Duhok vilayetinde kaza kırıma uğrayan ve içinden 9 PKK'lı teröristin cesedi çıkan Eurocopter AS350 tipi helikopter, akıllarda soru işareti bırakmıştı. İşte o helikopterin Arbat Havalimanı'ndan kalkış yaptığı öğrenildi. Dahası, KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Partisi Genel Başkanı Bafel Talabani de aynı tip helikopterle defalarca Arbat Havalimanı'na giderek incelemelerde bulunmuştu. IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Duhok'ta düşen PKK'ya ait helikopterin Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) bünyesindeki bir grup tarafından satın alındığını açıklamıştı.

gzt

FOTOĞRAF: Mazlum Abdi, Bafel Talabani ve Amerikalı General MacFarlane

İran da oradaydı

Operasyondan saatler önce, havalimanında İran istihbaratının İran-Irak ilişkileri konusu üzerine toplantı halinde olduğu öğrenildi. Toplantıdan saatler sonra ise operasyon gerçekleşti.

PKK'ya SİHA eğitimi

Operasyon esnasında havalimanında Talabani'ye bağlı CTG'li teröristlerin, YPG/YAT mensubu teröristlere ileri seviye SİHA eğitimi verdikleri öğrenildi. SİHA alanında uzman olan CTG'li terörist Rabar Anwar da o saldırıda etkisiz hale getirildi.