Moda'da bir Portekizli: Moda da Nata

Moda da Nata
Moda da Nata

Orijinal tarifini sadece 4 kişinin bildiği, ilk olarak Jeronimos Manastırı'ndaki keşişlerin ellerinden çıkan, Lizbon sokaklarının simgesi haline gelmiş pastel de nata bugünlerde Moda sokaklarında; dünya mutfağından farklı lezzetler denemeyi sevenler ile natayı buluşturmak isteyen Moda da Nata ile hayat buluyor.

İÇİNDEKİLER

Bol yumurtalı bir tatlı olmasına rağmen asla yumurta kokusu almadığınız, dışındaki kat kat çıtır hamuruyla ve içindeki akışkan kıvamıyla pastel de natayı orijinaline en yakın haliyle tüketebileceğiniz yerlerden biri olan Moda da Nata, Lizbon'daki en eski natacı olan, Pasteis de Belem'den ilham alınarak hayat bulmuş bir mekan olması sebebiyle de sizlere kendinizi Lizbon sokaklarındaymışsınız gibi hissettirecek.

Henüz dumanı üzerinde tüten taze natalarınızı yiyerek, kahvenizi yudumlarken; nata tatlısının ortaya çıkış hikayesini Moda da Nata'nın birbirinden tatlı sahiplerinden dinleyebileceğiniz ve kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz hizmet anlayışlarıyla keyifli mi keyifli bir hafta sonu gezisi için yolunuzu Moda da Nata'ya düşürmeye ne dersiniz?

Pastel de Nata'nın hikayesi

Natanızı ısırdığınız ilk andan itibaren, o olağanüstü lezzetin yıllar yıllar önce dünyanın bir ucunda yani Portekiz'de ne şartlar altında ortaya çıktığını düşünmemeniz mümkün değil. İşte ilk lokmasından itibaren pastel de nata'nın ortaya çıkış hikayesini merak edenler için de Moda da Nata'nın birbirinden tatlı sahipleri Andrea ve Burak natanın lezzet serüvenini sizin için tüm detaylarıyla paylaştılar.

İlk olarak Lizbon'un Belem bölgesinde yer alan Jeronimos Manastırı'ndaki rahip ve rahibelerin daha düzgün durması maksadıyla kıyafetlerini kolalama ihtiyacı duymalarıyla ortaya çıkan pastel de nata, o zamanlarda çamaşır sodası kullanılmadığı için yumurta beyazı kullanmaları sonucu elde kalan yumurta sarılarından geliştirilmiş bir tarif.

Zamanla ünü Lizbon sınırlarını aşan pastel de nata, Jeronimos Manastırı'ndaki rahip ve rahibelerin manastıra katkı sağlamak adına daha fazlasını yaparak dışarı da satmaya başladıkları pastel de nata, manastır kapandıktan kısa bir süre sonra günümüzde Jeronimos Manastırı karşısında hala varlığını koruyan Pasteis de Belem'in sahiplerine satılmış ve Pasteis de Belem, yalnızca dört kişinin bildiği orijinal tarifiyle pastel de nata satışına başlayan ilk pastane olarak Lizbon sokaklarında yerini almıştır.

Moda da Nata

Peki Portekizli Andrea ve Burak'ın her milimini emek ve heyecanla inşa ettikleri Moda da Nata'nın, Pasteis de Belem ile birçok ortak özelliği olduğunu söylesem? Lezzetinden tutun da, lokasyonuna, kapısının önünde kullanılan çinilerine kadar her şeyin Pasteis de Belem'den esinlenildiği Moda da Nata, tam anlamıyla bir vizyonun sonucu.

Pandemi sürecinde işsiz kalmalarıyla birlikte kendi girişimlerini oluşturmak isteyen, Andrea ve Burak; Andrea'nın memleketinin tatlısı olan pastel de natayı önce evde yapıp satmaya başladıktan kısa bir süre; Moda'da tıpkı Pasteis de Belem'in olduğu bir konumda kilise karşısında, travmayın geçtiği bir sokakta, Pasteis de Belem'in önündeki çinilerle küçük ve sevimli mekanları Moda da Nata'yı açarak; kahvesini kaparak Portekiz tarihinden lezzetli bir ısırık almak isteyen herkesi bekledikleri bu sevimli mekanı açmışlar.

Dünya mutfağından farklı lezzetleri deneyimlemeyi sevenler, tatlılar ile arası iyi olanlar, Portekiz mutfağını keşfetmek isteyenler buraya! Moda da Nata, Kadıköy sokaklarında sizleri bekliyor...