Schengen vizeleri dijitalleşiyor

Schengen vizeleri dijitalleşiyor.
Schengen vizeleri dijitalleşiyor.

Herkes gibi, Avrupa seyahati planladığımda aklıma gelen ilk soru "Acaba vize alabilir miyim?" oluyor. Vize başvurularının stresi, evrakların toplanması, konsolosluk/ofis önündeki kuyruklar ve "Acaba reddedilir mi?" endişesi... Bu süreç, seyahat heyecanını bir kenara bırakıp, bürokrasinin labirentlerinde kaybolmak gibi hissettiriyor. Her başvuru, sanki bir yarışın start çizgisinde beklemek gibi. İşte tam bu noktada, Avrupa Birliği'nin Schengen vizelerini dijitalleştirme kararı, biz seyahat tutkunları için yeni bir umut ışığı oldu. Acaba bu yeni sistem, vize stresini bir nebze olsun hafifletebilecek mi?

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Schengen vize başvurularını dijitalleştiren bir düzenlemeyi kabul etti. Bu yeni sistem, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Artık vize başvuruları internet üzerinden yapılabilecek ve vizeler dijital olarak, 2 boyutlu barkod şeklinde verilecek. Başvurular tek bir internet platformu üzerinden işlenecek, gerekli evraklar dijital olarak yüklenecek ve vize ücreti de bu platform aracılığıyla ödenebilecek.

Başvuru sahiplerine, hangi ülkenin başvuruyu aldığı bildirilecek ve bu sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleriyle uyumlu şekilde çalışacak. Schengen ülkelerinin konsolosluklarına, sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanlar gitmek zorunda kalacak. Yeni sistem, seyahat ve vize işlemlerini daha hızlı ve kolay hale getirecek.