Sinema ve TV dizileri turizmi nasıl şekillendiriyor? Karşınızda Set-Jetting

Karşınızda Set-Jetting.
Karşınızda Set-Jetting.

Dünya çapında seyahat tutkunları, en sevdikleri dizi ve filmlerin izinden gitmeye başladı. Bu trend, "set-jetting" olarak adlandırılıyor ve sinema esinli turizmin yükselişi yerel ekonomilere büyük katkı sağlıyor. Ünlüler ve ‘influencer’ların bu süreçteki rolü ise tartışılmaz. Örneğin, Hırvatistan'daki Dubrovnik, İtalya'nın Sicilya Adası ve Singapur, popüler TV dizileri sayesinde turist sayısında büyük artışlar yaşadı

Four Seasons San Domenico Palace.
Four Seasons San Domenico Palace.

HBO'nun popüler dizisi The White Lotus'un ikinci sezonu, izlenme rekorları kırdı ve çekimlerin yapıldığı yer olan Taormina'daki Four Seasons San Domenico Palace oteline turist akını başlattı. İlk bölüm yayınlandıktan sonra otelin Genel Müdürü Lorenzo Maraviglia, web trafiğinde ve rezervasyonlarda ani bir artış olduğunu belirtti.

Aynı durum, Singapur turizmine büyük katkı sağlayan "Crazy Rich Asians" filmi için de geçerli. 2018'den bu yana, ABD'den Singapur'a yapılan ziyaretçi sayısında yıllık %14'lük bir artış ve Amerikalıların Singapur ile ilgili Google aramalarında bir artış görüldü.

Game of Thrones dizisi, Hırvatistan ekonomisine 200 milyon doların üzerinde katkı sağladı. Dubrovnik kenti, dizide King's Landing olarak betimlenmesiyle rekor düzeyde ziyaretçi çekti.

Singapur.
Singapur.

American Express'in 2023 Küresel Seyahat Trendleri Raporu’na göre, gençlerin %70'i seyahat ilhamlarını son izledikleri bir film ya da TV dizisinden alıyor. Expedia da küresel gezginlerin yaklaşık %40'ının TV şovları veya filmlerde gördükleri yerlere dayalı seyahatler planladığını aktardı.

Set-jetting terimi, ilk kez 2008 yılında New York Post'ta gazeteci Gretchen Kelly tarafından kullanıldı. Bu terim, lüks seyahatleri ifade eden "jet-setting" kavramıyla oynayarak oluşturulmuş bir kelime oyunu.