Play-off gelince sorunlar çözülecek mi?

Emre Tanrıver yazdı: Play-off gelince sorunlar çözülecek mi?
Emre Tanrıver yazdı: Play-off gelince sorunlar çözülecek mi?

Türkiye Futbol Federasyonu, profesyonel liglerin formatını gözden geçirmeye karar verdi. Hatta bu doğrultuda yabancı bir şirketle anlaşılmış bile: Şampiyonlar Ligi, Hollanda ve Belçika lig yapılarını düzenleyen Hypercube firması.

Dahası da var. TFF, resmî sitesinde bir anket paylaştı ve bu ankete herkes katılabiliyor. Mevcut formatların gözden geçirilmesinde ve gerek görülürse yeni format geliştirilmesinde bu anket de dikkate alınacakmış.

Hangisine şaşıralım ya da kızalım? Başka sorun yokmuş gibi lig formatıyla oynanılmaya çalışılmasına mı yoksa böyle önemli bir değişiklik için anket açılmasına mı?

Anketle lig formatı mı belirlenir? Kimin ankete katıldığı belli değil, bir kişi birçok kez ankete katılabiliyor. Yani manipülasyona açık. Ayrıca neden bir format değişikliğine gerek duyuluyor? Kısa vadede takım sayısını yeterli sayıya (18) çekin, adalet için yabancı hakem getirin yeter.

Anketteki sorular direkt şampiyonun, Avrupa kupalarına katılan ve küme düşen takımların play-off ile belirlenmesine yönelik. Sözde, ‘büyük takımların’ birbirleriyle daha çok maç yapması ve böylelikle rekabetin artması hedefleniyor.

A Milli Takım’daki problem bitti, statların zemini mükemmel, her maç tribünler dolu, kulüplerin maddi problemi yok, yabancı sorunu yok, geriye bir tek lig formatını değiştirmek kaldı öyle mi?

Rekabet ve kalite nasıl artar?

Öncelikle rekabeti artırmanın yolu, büyüklerin kendi arasında daha fazla maç yapmasından değil; Anadolu takımlarıyla büyük takımlar arasındaki kalite farkının azalmasından geçer. Bunun da yolu takımların maddi problemini çözmektir. Özellikle transfer ve maaş harcamaları için katı bir kural getirilmezse ve sıkı bir denetim yapılmazsa kulüplerin finansal krizi artarak devam eder.

  • Tabii bu da tek başına yeterli değil. Ligin adil olması, dolayısıyla hakemlerin güvenilir olması gerekiyor. Bunun yolu da ne yazık ki ‘yabancı hakem’den geçiyor.

Ben hakemlerin Türkiye’de hata yaptığına inanmıyorum. Birçoğunun kötü niyetle kasıtlı yanlış kararlar verdiğini düşünüyorum. Milyonlarca futbolseverin de benim gibi düşündüğünü biliyorum. Kulüpler de böyle düşünüyor ki hakemin ön planda olduğu her maçtan sonra ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Çünkü hakeme güvenilmiyor ve art niyet aranıyor. Hakemler güven vermediği sürece bu durum devam edecektir. Ve ben Türkiye’de hakemlerin güven verdiği dönem hatırlamıyorum. Türk futbolunda en büyük sorun hep hakemler olmuştur. Çözülecek olsaydı şu ana kadar çözülürdü. Bu nedenle ‘adalet’ açısından yabancı hakemin zorunlu olduğunu düşünüyorum.

  • Yetmez! Birçok stadyumda zemin problemi var. Kulüpler bu konuda ilgisiz kaldığı için, TFF zeminlerle bizzat kendi ilgilenmeli ve zemin için harcanan parayı kulüplere ödenen primlerden kesmeli.

Yetmez! Yabancı sınırı ucubeliğine son verilmeli. Tamamen serbestlikten ziyade belli kriterler getirilmeli ki ligimiz tabiri caizse yabancı çöplüğüne dönmemeli. Kaliteli Türk futbolcu yetiştirmenin yolu yabancıyı sınırlamaktan değil, altyapıya yatırım yapmaktan geçer. Bunun farkına varılmalı. Türkiye Kupası’nın maddi/manevi getirisi artırılır ve Türk futbolcuların burada daha fazla süre bulması sağlanırsa, kulüpler mecburen altyapıya ve Türk futbolcuya yönelecektir.

Bu sorunlar çözüldüğü takdirde ligin formatıyla oynamaya gerek kalmayacağını göreceğiz. Tabii bir sorunu çözmek için önce 'farkına varmak' lazım.