Manisa'da gezilecek en iyi 8 yer

Manisa'da mutlaka görülmesi gereken 8 yer
Manisa'da mutlaka görülmesi gereken 8 yer

Manisa'da gezilecek en iyi yerleri sizler için derledik. İşte tarihi ve doğal birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Manisa'da gezilecek en iyi 8 yer.

İÇİNDEKİLER

Manisa, gezip görebileceğiniz önemli yapıların bulunduğu ve doğasıyla önemli bir mevki haline gelen şehirlerden biridir. Manisa gezisi yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken noktalar bulunmaktadır. Simgesel yapılarından Muradiye Camii, Manisa kalesi, efsanelere konu olan Niobe Doğal Anıt, Manisa'nın doğasını tepelerden görebileceğiniz yaylalar... Manisa tarihini, doğasını, efsanelerini ve kültürünü keşfedebileceğiniz gezi yerlerine göz atalım.

Muradiye Camii

1583-1592 yılları arasında III. Murad adına yapılan cami, dükkanlardan ve medreselerden oluşmaktadır. Osmanlı mimarisini yansıtan Muradiye Camii'nin ilk temelleri, Mimar Sinan'a ait bir proje olarak atılmıştır. Caminin ortasında bir kubbe yer almaktadır. Caminin iç yapısı ise süslemelerle bezelidir ve mihrap duvar ile kaplıdır.

Cami yapısında yer alan medresede Osmanlı'ya ait izler bulunmaktadır. Medrese ve cami arasında kütüphane yer almaktadır. Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Muradiye Camii, Manisa Merkezi'ne de çok yakındır.

Manisa Kalesi

Manisa'nın kent merkezinde bulunan Spil Dağı'nda Manisa Kalesi'nin kalıntıları yer almaktadır. Dağın kuzey yamacında bulunan kale, Helenistik Dönem'de Sipylos Dağı üzerinde bulunuyordu. M.S 17 depremi ile yıkıma uğradığı düşünülen Manisa Kalesi, kalıntıları ile günümüze kadar varlığını korumuştur.

Kalenin yapım tarihi bilinmese de Bizans Dönemlerinde yenilendiği, Arap akınlarına direndiği belirtilmiştir. Yapılan çalışmalar ile kalenin Osmanlı döneminde tekrardan yenilendiği anlaşılmıştır. Katip Çelebi, 1600'lü yılların ortalarında şehri ziyaret ederek kale ile ilgili gözlemlerini kaleme almıştır.

Niobe Doğal Anıtı

Spil Dağı'nda yer alan Niobe Doğal Anıtı efsanevi öykülere konu olmuştur. Efsaneye göre Frigya Kralı olan Tantalos’un kızı Niobe ile Tanrıça Leto'nun çocuklukları bu yörede geçmiştir. Niobe Thebai Kralı Amphion ile evlendikten sonra 14 çocuk dünyaya getirmiştir. Bu çocukların yedisi kız yedisi de erkektir. Çocukluk arkadaşı Leto'nun ise eşi Zeus'tan Artemis ve Apollon adlarında çocukları olmuştur.

Niobe çok çocuğu olmasıyla övünerek Leto'yu kızdırır. Tanrıça Leto, çocuklarına Niobe'nin çocuklarını oklarıyla öldürmelerini söyler. Niobe ölen çocuklarının başında günlerce ağlar ve Zeus onun ızdırabına son vermek için Niobe'yi taşa dönüştürür. Niobe Doğal Anıtı ya da Ağlayan Kaya olarak bilinen bu yapı, Karaköy semtinden gidilen Spil Dağı yamaçlarında bulunmaktadır.

Kiraz Yaylası

Manisa'da bulunan ve Spil Dağı yamaçlarında yer alan Kiraz Yaylası, 1200 metre yüksekliğindedir. Sultan Yaylası olarak da bilinen alan, yeşilliğin hakim olduğu bir bölge olarak bilinmektedir. Yaylada kiraz ağaçları bulunmaktadır. Kiraz Yaylası kamp alanlarına açıktır. Piknik için, dinlenmek için ve Manisa doğasını yakından görmek için gidilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Kula Evleri

Manisa'nın Kula ilçesinde yer alan Kula Evleri, mimari yapılar olarak önem taşımaktadır. Cami, konak, han, çeşme gibi tarihi yapıları kapsayan Kula Evleri, Türk evi olarak da tanıtılan evlerdir. Ahşaptan ve kiremitten yapılan evler, Osmanlı'nın kent yapısını taşımaktadır.

Kula Evleri labirente benzeyen sokaklar arasında konumlanmıştır. Kimi sokaklar iki kişinin zor bir şekilde geçebileceği kadar dardır. Kula Evleri, şehrin herhangi bir noktasında rastlayabileceğiniz yapılardır.

Manisa Müzeleri

Manisa'nın gezip görülecek noktalarından biri de müzeler. Tarihi, kültürü, eski yaşamı sunan müzeler ile geçmişe ait izleri görebilirsiniz. Anadolu'nun çeşitli yerlerinden toplanan eserleri, Bizans Dönemi lahitlerini, mezar taşlarını, mozaiklerini, toprak kaplarını, heykellerini ve fildişi objelerini Manisa Müzesi'nde görebilirsiniz.

Üzümcü Konağı'nda yer alan, geçmişe ait eserlerin sergilendiği Turgutlu Kent Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Arkeoloji ve etnografik eserlerin sergilendiği Akhisar Müzesi ile çeşitli dönemlere ait eserleri, materyalleri görebilirsiniz.

Manisa'da Peri Bacaları

Kula Peri Bacaları olarak bilinen, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip doğal oluşumlar peri bacası görünümündedir. Kula Peri Bacaları, Gediz Vadisi'nde ve nehrin üst kısmında konumlanmışlardır.

Şehzadeler Parkı

Manisa'nın önemli parkları arasında yer alan ve belediye tarafından hazırlanan Şehzadeler Parkı, ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri. Parkta yürüyüş yaparken tarihi bilgilerle karşılaşmanız mümkün.

Türk İslam Dünyasında ki 32 adet önemli tarihi eserlerinin bulunduğu Minia Şehzadeler, Mesir ’in atılma anının canlandırıldığı yapı ve Dioramik Mesir Müzesi parkın içerisinde bulunmaktadır.