100 riyallik mutluluk

Şah'ın İran'ı terk etmesinin ardından sokaklar adeta bayram yerine dönmüştü.
Şah'ın İran'ı terk etmesinin ardından sokaklar adeta bayram yerine dönmüştü.

16 Ocak 1979 günü Şah Muhammed Rıza Pehlevî'nin ülkeden ayrıldığı gün Tahran'da çekilen bu fotoğrafta da İranlı iki gencin ellerinde tuttukları, Pehlevi hanedanının 50. yıl dönümüne özel basılan ve üzerinde Şah Muhammed Rıza Pehlevî ve babası Rıza Şah Pehlevî'nin resimleri bulunan 100 riyallik banknota, henüz Paris'te sürgünde bulunan Ayetullah Humeyni'nin fotoğrafının yapıştırıldığı görülüyor.

İran'da uzun zamandır devam eden devrim hareketi sonuca ulaşmış ve 16 Ocak 1979 günü Şah Muhammed Rıza Pehlevî ve Kraliçe Farah, ülkeden ayrılarak sürgün hayatına başlamışlardı. Şah'ın ülkeyi terk edişiyle birlikte İran sokakları adeta bayram yerine dönmüş; ülkedeki her kesimden insan, Şahlık rejiminin sona ermesini beraberce kutlamıştı.

Şah'ın ülkeden ayrıldığı gün Tahran'da çekilen bu fotoğrafta da İranlı iki gencin ellerinde tuttukları, Pehlevi hanedanının 50. yıl dönümüne özel basılan ve üzerinde Şah Muhammed Rıza Pehlevi ve babası Rıza Şah Pehlevî'nin resimleri bulunan 100 riyallik banknota, henüz Paris'te sürgünde bulunan Ayetullah Humeynî'nin fotoğrafının yapıştırıldığı görülüyor. Elbette gençlerin yüzündeki mutluluk da oldukça dikkat çekici.

Aynı günlerde, yıllardır devam eden sürgününe son vererek memleketine dönmeye hazırlanan Humeynî, yine ülkedeki hemen her kesim tarafından bir kurtarıcı olarak görülüyor ve büyük umutlarla bekleniyordu. İşte bu fotoğraf da o bekleyişe ve umuda dair en çarpıcı örneklerden biri olarak, adeta hafızalara kazınıyor.