3 adam, 1 devlet

Winston Churchill, T.E. Lawrence ve Emir Abdullah Kudüs Hükümet Konağı'nda.
Winston Churchill, T.E. Lawrence ve Emir Abdullah Kudüs Hükümet Konağı'nda.

Büyük Britanya lideri Winston Churchill, 1921'de, Sömürge Bakanı olarak görev yaptığı sırada Filistin'i ziyaret etti. Şerif Hüseyin'in oğlu Emir Abdullah ve Arabistanlı Lawrence'ın da katıldığı bu üçlü görüşmeden, Mavera-i Ürdün Emirliği’nin kurulması kararı çıktı.

Kahire (Ortadoğu) Konferansı için önce Kahire’ye giden dönemin İngiliz Sömürgeler Bakanı Winston Churchill, daha sonra toplantının ikinci ayağı için Kudüs’e geçti.

Kudüs'teyken Sir Herbert Samuel ile birlikte Scopus Dağı'ndaki İbrani Üniversitesi'nde bir ağaç dikme törenine de katılan Churchill'in, savaş sonrası Ortadoğu'nun bölünmesi ve liderliğiyle ilgili en önemli görüşmesi, Şerif Hüseyin'in oğlu Emir Abdullah (sonradan Ürdün Kralı Abdullah) ve T.E. Lawrence ile (Arabistanlı Lawrence) gerçekti.

28 Mart 1921'de Kudüs Hükümet Konağı'nın bahçelerinde yürüyen bu 3 kişinin katıldığı gizli görüşmeden, İngiliz mandası altında Mavera-i Ürdün Emirliği’nin kurulması kararı çıktı. Buna göre, Faysal'ın (Konferansın Kahire’deki görüşmelerinde yeni oluşturulan Irak Krallığı'nın kralı ilân edildi) kardeşi Abdullah bin Hüseyin’e, Şeria Nehri'nin doğusundaki (şimdi Ürdün olarak yeniden adlandırılan) toprakların yönetimi verildi.