35 Srebrenitsa kurbanı toprağa verildi

Srebrenitsa kurbanlarından 35'i daha 11 Temmuz'da düzenlenen törenle toprağa verildi.
Srebrenitsa kurbanlarından 35'i daha 11 Temmuz'da düzenlenen törenle toprağa verildi.

Yıl içinde kimlikleri tespit edilen 35 Srebrenitsa kurbanının daha toprağa verilmesinden Tac Mahal'de kılınan cuma namazına getirilen kısıtlamaya, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Ömer Muhtar’ın oğlu hayatını kaybetti
İtalyan işgali sırasında Libya direnişinin kahramanlaşan isimlerinden "çöl aslanı" lakaplı Ömer Muhtar'ın oğlu Muhammed Ömer Muhtar vefat etti. Mensubu olduğu Munife kabilesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, 97 yaşındaki Muhtar, Bingazi kentinde bulunun El-Hadaig bölgesindeki evinde vefat etti. İlerlemiş yaşı dolayısıyla birçok hastalıktan dolayı sıkıntı çeken Muhtar'ın birçok kez Libya ve yurt dışında tedavi gördüğü, son olarak da Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 3 ay boyunca tedavi gördüğü belirtildi.
Ömer Muhtar’ın oğlu hayatını kaybetti İtalyan işgali sırasında Libya direnişinin kahramanlaşan isimlerinden "çöl aslanı" lakaplı Ömer Muhtar'ın oğlu Muhammed Ömer Muhtar vefat etti. Mensubu olduğu Munife kabilesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, 97 yaşındaki Muhtar, Bingazi kentinde bulunun El-Hadaig bölgesindeki evinde vefat etti. İlerlemiş yaşı dolayısıyla birçok hastalıktan dolayı sıkıntı çeken Muhtar'ın birçok kez Libya ve yurt dışında tedavi gördüğü, son olarak da Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 3 ay boyunca tedavi gördüğü belirtildi.
Afgan hükümeti ve Taliban'a ateşkes çağrısı
Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen uluslararası alimler toplantısında, Afganistan hükümeti ve Taliban'a ateşkes ilan edip müzakere sürecini başlatma çağrısı yapıldı. Suudi Arabistan resmi ajansının haberine göre, Cidde ve Mekke kentlerinde birçok ülkeden 105 alimin katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan'da barış ve istikrar" konulu toplantı, "Mekke Bildirgesi"nin yayımlanmasıyla sona erdi.
Afgan hükümeti ve Taliban'a ateşkes çağrısı Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen uluslararası alimler toplantısında, Afganistan hükümeti ve Taliban'a ateşkes ilan edip müzakere sürecini başlatma çağrısı yapıldı. Suudi Arabistan resmi ajansının haberine göre, Cidde ve Mekke kentlerinde birçok ülkeden 105 alimin katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan'da barış ve istikrar" konulu toplantı, "Mekke Bildirgesi"nin yayımlanmasıyla sona erdi.
35 Srebrenitsa kurbanı toprağa verildi
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 35 kurbanı daha toprağa verildi. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından gerçekleştirilen soykırımda öldürülen ve yıllar sonra toplu mezarlardan çıkarılarak kimlikleri tespit edilen 35 kurban, Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.
35 Srebrenitsa kurbanı toprağa verildi İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 35 kurbanı daha toprağa verildi. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından gerçekleştirilen soykırımda öldürülen ve yıllar sonra toplu mezarlardan çıkarılarak kimlikleri tespit edilen 35 kurban, Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.
Suudi Arabistan İsrail'den silah alıyor
Suudi Arabistan’dan askeri bir heyetin İsrail’in geliştirdiği “Demir Kubbe” (Iron Dome) hava savunma sistemi konusunda anlaşmaya varmak üzere İsrail’e vardığı bildirildi. Henüz Suudi yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemini satın almak için 2018’in Ocak ayından itibaren İsrailli askeri yetkililerle temas içinde olduğu basına yansımıştı.
Suudi Arabistan İsrail'den silah alıyor Suudi Arabistan’dan askeri bir heyetin İsrail’in geliştirdiği “Demir Kubbe” (Iron Dome) hava savunma sistemi konusunda anlaşmaya varmak üzere İsrail’e vardığı bildirildi. Henüz Suudi yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemini satın almak için 2018’in Ocak ayından itibaren İsrailli askeri yetkililerle temas içinde olduğu basına yansımıştı.
İran, Irak’ın elektriğini kesti
Irak Elektrik Bakanlığı’nın sözcüsü Musab el- Muderris 5 Temmuz itibariyle İran’ın elektrik akışını kestiğini duyurdu. Irak yetkilileri elektrik kesintisinin 1 milyar dolara yaklaşan borçtan dolayı olduğunu ifade etmesine rağmen, İran devletinin sahibi olduğu Tawanir şirketi’nin CEO’su Arash Kurdi kesintilerin iki ülke arasındaki elektrik anlaşmasının süresinin bitmesinden kaynaklandığını söyledi.
İran, Irak’ın elektriğini kesti Irak Elektrik Bakanlığı’nın sözcüsü Musab el- Muderris 5 Temmuz itibariyle İran’ın elektrik akışını kestiğini duyurdu. Irak yetkilileri elektrik kesintisinin 1 milyar dolara yaklaşan borçtan dolayı olduğunu ifade etmesine rağmen, İran devletinin sahibi olduğu Tawanir şirketi’nin CEO’su Arash Kurdi kesintilerin iki ülke arasındaki elektrik anlaşmasının süresinin bitmesinden kaynaklandığını söyledi.
BM'den İsrail'e "Gazze'ye ticaret yasağını kaldır" çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail'in Gazze'deki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndaki ihracat ve ithalatı askıya almasının endişe verici olduğunu belirterek, yetkililere bu karardan vazgeçmesi çağrısı yaptı. Mladenov, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nda ihracat ve ithalatı durdurmasının endişe verici sonuçları olacağına dikkati çekti.
BM'den İsrail'e "Gazze'ye ticaret yasağını kaldır" çağrısı Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail'in Gazze'deki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndaki ihracat ve ithalatı askıya almasının endişe verici olduğunu belirterek, yetkililere bu karardan vazgeçmesi çağrısı yaptı. Mladenov, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nda ihracat ve ithalatı durdurmasının endişe verici sonuçları olacağına dikkati çekti.
Netanyahu: Esed ile sorunumuz yok
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'deki rejim lideri Beşşar Esed ile sorunlarının olmadığını söyledi. İsrail basınındaki haberlere göre Netanyahu, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Rusya'nın başkenti Moskova'dan ayrılırken gazetecilere Suriye'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkesinin Suriye'nin iç işlerine müdahil olmak istemediğini, geçmişte de bu yönde herhangi bir girişimlerinin olmadığını dile getiren Netanyahu, İran, Hizbullah ve DEAŞ'ın Suriye'deki varlığından rahatsız olduklarını belirtti.
Netanyahu: Esed ile sorunumuz yok İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'deki rejim lideri Beşşar Esed ile sorunlarının olmadığını söyledi. İsrail basınındaki haberlere göre Netanyahu, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Rusya'nın başkenti Moskova'dan ayrılırken gazetecilere Suriye'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkesinin Suriye'nin iç işlerine müdahil olmak istemediğini, geçmişte de bu yönde herhangi bir girişimlerinin olmadığını dile getiren Netanyahu, İran, Hizbullah ve DEAŞ'ın Suriye'deki varlığından rahatsız olduklarını belirtti.
Fas'ta 45 kaçak göçmenin cesedine ulaşıldı
Fas'ın Tanca kenti açıklarında İspanya'ya yasa dışı yollarla ulaşmaya çalışırken denizde boğularak hayatını kaybeden 45 göçmenin cesedinin bulunduğu belirtildi. Tanca Valiliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilgili mercilere Tanca'nın el-Araiş ilçesi açıklarında cesetlerin görüldüğü yönünde ihbar ulaşmasının üzerine görevliler bildirilen noktaya hareket etti. Farklı Afrika ülkelerinden 7'si kadın 45 kişinin cesedine ulaşıldığını aktaran kaynaklar, bu kişilerin Fas'tan İspanya'ya ulaşmaya çalışırken botlarının batması sonucu boğularak hayatını kaybettiğini ifade etti.
Fas'ta 45 kaçak göçmenin cesedine ulaşıldı Fas'ın Tanca kenti açıklarında İspanya'ya yasa dışı yollarla ulaşmaya çalışırken denizde boğularak hayatını kaybeden 45 göçmenin cesedinin bulunduğu belirtildi. Tanca Valiliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilgili mercilere Tanca'nın el-Araiş ilçesi açıklarında cesetlerin görüldüğü yönünde ihbar ulaşmasının üzerine görevliler bildirilen noktaya hareket etti. Farklı Afrika ülkelerinden 7'si kadın 45 kişinin cesedine ulaşıldığını aktaran kaynaklar, bu kişilerin Fas'tan İspanya'ya ulaşmaya çalışırken botlarının batması sonucu boğularak hayatını kaybettiğini ifade etti.
Tac Mahal'de cuma namazına yasak
Dünyanın yedi harikasından biri olan Agra kentindeki anıt mezar Tac Mahal'de yer alan mescitte şehir dışından gelenlerin cuma namazı kılmaları yasaklandı. Hindistan Yüksek Mahkemesi, Tac Mahal türbesinde bulunan mescitte, şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan bir karar aldı. Mahkeme yetkilileri, kararın gerekçesini, "Tac Mahal'in dünyanın yedi harikasından biri olduğu ve bu yüzden korunması gerektiği" şeklinde açıklayarak, "Agra'da birçok cami var. Namaz kılmak isteyenler orada kılabilir." ifadelerini kullandı.
Tac Mahal'de cuma namazına yasak Dünyanın yedi harikasından biri olan Agra kentindeki anıt mezar Tac Mahal'de yer alan mescitte şehir dışından gelenlerin cuma namazı kılmaları yasaklandı. Hindistan Yüksek Mahkemesi, Tac Mahal türbesinde bulunan mescitte, şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan bir karar aldı. Mahkeme yetkilileri, kararın gerekçesini, "Tac Mahal'in dünyanın yedi harikasından biri olduğu ve bu yüzden korunması gerektiği" şeklinde açıklayarak, "Agra'da birçok cami var. Namaz kılmak isteyenler orada kılabilir." ifadelerini kullandı.
Necip’in kefaretini destekçileri topladı
Malezya'da "1Malaysia Development Bhd (1MDB)" soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Başbakan Necip Rezak'ın destekçileri kefaret ücretini karşılamak için para topladı. ChannelnewsAsia'nın haberine göre, destekçileri, Necip'in kefalet ücretinin kalan yarısı için topladıkları 300 bin ringiti (yaklaşık 340 bin TL) bugünlerde teslim etmeyi planlıyor. Geçen hafta gözaltına alınan eski Başbakan Necip'in, bir milyon ringit (yaklaşık 1,15 milyon lira) kefaletle serbest bırakılması kararı alınmıştı.
Necip’in kefaretini destekçileri topladı Malezya'da "1Malaysia Development Bhd (1MDB)" soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Başbakan Necip Rezak'ın destekçileri kefaret ücretini karşılamak için para topladı. ChannelnewsAsia'nın haberine göre, destekçileri, Necip'in kefalet ücretinin kalan yarısı için topladıkları 300 bin ringiti (yaklaşık 340 bin TL) bugünlerde teslim etmeyi planlıyor. Geçen hafta gözaltına alınan eski Başbakan Necip'in, bir milyon ringit (yaklaşık 1,15 milyon lira) kefaletle serbest bırakılması kararı alınmıştı.