44 kişinin öldüğü Irak’ta sular durulmuyor

Hükumet karşıtı gösterilerin devam ettiği Irak'ta protestocular ele geçirdikleri zırhlı polis aracını ateşe verirken görülüyor.
Hükumet karşıtı gösterilerin devam ettiği Irak'ta protestocular ele geçirdikleri zırhlı polis aracını ateşe verirken görülüyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Irak'ta 44 kişinin yaşamını yitirdiği binlercesinin yaralandığı protestolar, Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayeti için Peygamberler bile hata yapmış yorumu, fanatik Yahudilerin İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskın, evinin bahçesine kilise inşa edilen Fata Nine'nin AİHM zaferi, Husiler'in esir aldıkları Suudi askerleri öldürüp öldürmedikleri tartışmaları haberleri öne çıktı.

44 kişinin öldüğü Irak’ta sular durulmuyor

Irak’ın başkenti Bağdat ile ülkenin güneyindeki bazı kentler 1 Ekim'den bu yana işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle hükümet karşıtı protestolara sahne oluyor. Polisin gerçek mermiyle müdahale ettiği gösterilerde ölü sayısı 44’e yükselirken, yaklaşık 2 bin 500 kişi de yaralandı. Olaylar nedeniyle başkentin yanı sıra gösterilerin yoğun olduğu kentlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor. Öte yandan dün ilk defa halka seslenen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, resmi televizyonda yayınlanan konuşmasında “Bizler bugün devletle devletsizlik tercihi arasındayız. Şimdi ciddiyetle hizmet etmek ve çalışmak istiyoruz.” dedi. Abdulmehdi, "sorunların giderilmesi için hükümetin elinde sihirli çözümler yok, hayallerin bir yıl içinde gerçekleşmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı. Abdulmehdi, dar gelirli ailelere maaş bağlanması için çalışmalara başladıklarını da sözlerine ekledi.

MBS: Peygamberler bile hata yapmış

Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan "60 Minutes" programına konuk olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili sorulara muhatap oldu. Prens Selman, "Sorumluğu, yönetici olarak üzerime alıyorum" dedi. MBS (Muhammed bin Selman), O'Donnell'in "Yaptığınız hatadan ne ders çıkardınız?" sorusunu ise, "Peygamberler bile hata yapmış. Biz nasıl yapmayalım?" şeklinde cevapladı.

Fanatik Yahudiler yine Mescid-i Aksa'yı bastı

İsrail polisinin eşlik ettiği onlarca fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Fanatik Yahudiler, İsrail polisi eşliğinde zaman zaman sabah ve öğleden sonra Mescid-i Aksa'nın avlusuna giriyor. Bu durum sık sık bölgede gerginliğin tırmanmasına ve Filistinliler ile İsrail polisi arasında arbede yaşanmasına neden oluyor.

Fata Nine'nin zaferi

Srebrenitsa Katliamı'ndan kaçarak Bosna'yı terk etmek durumunda kalan 77 yaşındaki Fata Orlovic, 1999'da geri döndüğünde evinin bahçesine bir kilisenin inşa edildiğini görmüş ve hukuki mücadele başlatmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Konjevic Polje kasabasında, Müslüman bir kadının evinin bahçesine izinsiz olarak inşa edilen Sırp Ortodoks kilisesinin yıkılmasına hükmetti. AİHM, oluşan zarardan dolayı Orlovic'e 5 bin, yakınlarına da 2'şer bin euro tazminat ödenmesini karara bağladı.

Husiler, esir aldıkları Suudi askerleri öldürdü mü?

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, "son askeri operasyonda 120'den fazla araç ve zırhlı imha edildi, koalisyon güçlerinden en az 200 kişi öldürüldü ve yaralandı" açıklamasında bulunurken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husilerin, Suudi Arabistan topraklarında binlerce askeri esir aldıkları yönündeki açıklamalarını "tiyatro" olarak nitelendirdi.