6 Şubat depremlerinin ardından Suriyeliler Ramazan Bayramı'nı göz yaşıyla karşıladı

Afrin ilçesinde depremlerde yakınlarını kaybedenler, mezar başlarında gözyaşı döktü.
Afrin ilçesinde depremlerde yakınlarını kaybedenler, mezar başlarında gözyaşı döktü.

Suriye, 6 Şubat depremlerinde ciddi hasar gördü. Ülkenin kuzeybatısındaki Afrin ilçesinin Cinderes beldesinde halk, Ramazan Bayramı'nın gelişiyle mezarlıklardaki yakınlarının yanlarına gitti.

Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin ilçesinin Cinderes beldesinde halk, Ramazan Bayramı'nı sevdikleriyle kutlamak için Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden yakınlarının mezarlarına akın etti.

  • Afrin'in Cinderes beldesi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Suriye'nin kuzeybatısında en çok etkilenen yerleşimlerin başında geldi.

Depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği beldedeki mezarlıkta, Bayram sabahının ilk ışıklarından itibaren büyük yoğunluk oluştu.

Toprağa verdikleri sevdiklerinin kabirlerini ellerindeki çiçeklerle ziyaret eden acılı aileler, dualar okuyup, mezar başlarında gözyaşı döktü.

"Önceden bu mezarlık bomboştu deprem sonrası yer kalmadı"

Başkent Şam'dan zorla göç ettirilen sivillerden Yaser Şami, depremlerde eşi ve çocuklarının yanı sıra kardeşlerini ve 20'den fazla yeğenini toprağa verdiğini söyledi.

Şami, "Mezar ziyaretine geldik. Daha önce bu mezarlık bomboştu ancak deprem sonrası mezarlıkta yer kalmadı. Eşimi ve iki oğlumu kaybettim. Burada İki kardeşim ve çocuklarının mezarları da var. İkizimi de buraya çocuklarıyla gömdük. İlerde de kız kardeşim ve çocuklarının mezarları var. Bayram acı dolu, ayrılık çok zor." dedi.

Gözyaşlarıyla konuşmasını sürdüren acılı baba, "Geçen yıl bayram için çocuklarıma kıyafet almıştım, onlarla bayram namazına gitmiştik ve bayramlaşmak için kardeşlerimi ziyaret etmiştim. Bugün ise onların mezarlarını ziyaret ediyorum." diye konuştu.

12 yaşındaki Yasemin: Bu bayram iyi değil, çok zor

Depremde eşini ve çocuklarını kaybeden Cinderesli Hani Muhammed de depremde 3 kardeşi ile çok sayıda yeğeninin hayatını kaybettiğini gözyaşlarıyla anlattı.

Derin bir acı yaşadığını belirten Muhammed, deprem sırasında fırında çalıştığından dolayı hayatta kalabildiğini söyledi.

Depremde kaybettiği halasının, annesinin ve kardeşlerinin mezarını ziyarete geldiğini aktaran 12 yaşındaki Yasemin Ahmet, "Bu bayram iyi değil, çok zor." diyerek gözyaşlarını tutamadı.

9 yaşındaki Ali Abdulkadir Hasan de depremde annesi ve iki kardeşini kaybettiğini dile getirerek, üzüntüden bayram sevinicini yaşamadıklarını kaydetti.

Cinderes'te 200'den fazla bina yıkıldı

Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin ilçesinin Cinderes beldesinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonucu 200'den fazla bina yıkılırken çok sayıda binada da çeşitli hasarlar oluştu.

Beldede yüzlerce kişi ise enkaz altında kalarak can verdi. Cinderes'teki depremzedelerin büyük bir kısmı, yakınlarının cenazelerini beldenin doğusundaki mezarlığa defnetti.