Afgan halkı ABD Başkanı Biden'ı protesto etti

Afgan protestocular, Başkan Joe Biden'ın 11 Eylül kurbanlarını tazmin etmek amacıyla dondurulan 7 milyar doların yarısıyla bir vakıf fonu oluşturma kararını kınayan pankartlar taşıdı ve ABD aleyhine sloganlar attı.
Afgan protestocular, Başkan Joe Biden'ın 11 Eylül kurbanlarını tazmin etmek amacıyla dondurulan 7 milyar doların yarısıyla bir vakıf fonu oluşturma kararını kınayan pankartlar taşıdı ve ABD aleyhine sloganlar attı.

ABD'nin, Afganistan'ın dondurulan 7 milyar dolarının 3,5 milyar dolarını 11 Eylül kurbanlarına halen devam eden hukukî süreçleri ve tazminat talepleri için ayırması karşısında Afganistan halkı meydanlarda toplanarak kararı protesto etti.

Başkent Kabil, Belh, Logar, Maydan Vardak, Tahar ve Kandahar vilayetlerinde toplanan binlerce kişi ABD aleyhine sloganlar attı. Protestolarda, Afganistan'ın 11 Eylül saldırılarının bir parçası olmadığı belirtilirken rezervlerin ülke bankalarına yatırılması talep edildi.

Tekbirler eşliğinde şehir meydanında yürüyen protestocular "Joe Biden, Afganistan halkına düşmanlık yapmayı bırak", "11 Eylül’ün Afgan halkıyla hiçbir alakası yok", "ABD müttefikleriyle beraber binlerce Afgan'ın ölümü ve Afganistan'ın tahribatı için tazminat ödemelidir" yazılı dövizler taşıdı.

Kandahar sakinleri, ABD'nin aldığı kararı Afgan halkına yönelik yeni bir "zulüm" olarak tanımladı.

Hafız Nisar Ahmed, "ABD’nin yoksul Afganistan halkının sermayesini ve parasını kısıtlamasına izin vermeyeceğiz." dedi ve Biden'ı söz konusu karardan geri dönmeye çağırdı.

Mevlevi Muhid Ahmed, "Afganistan’da yıllar süren işgale ve günahsız insanlara yönelik katliamlara neden olan ABD, şimdi de Afganistan halkının geliriyle oynamak istiyor." ifadelerini kullandı.

İmel Kerimi de uluslararası toplumu, Biden'a tepki göstermeye çağırdı. Kerimi, "Uluslararası toplum, Joe Biden'ın kararı karşısında adım atmalıdır. Çünkü şu an Afganistan'da güvenlik var. ABD yenilgisini, Afganistan halkının paralarını kısıtlayarak örtmek istiyor." değerlendirmesi yaptı.

Taliban'ın protestolar esnasında geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlemlenirken katılımcıların neredeyse tamamının erkek olması dikkati çekti.

Kararı, Biden imzalamıştı

ABD Başkanı Joe Biden, imzaladığı kararnameyle Afganistan Merkez Bankasının dondurulmuş 7 milyar dolarının tamamının kullanıma açılmasına ve bu paranın 3,5 milyar dolarlık kısmının insanî yardım temelinde doğrudan Afgan halkına aktarılmasına karar vermişti.

Biden, kalan 3,5 milyar doların ise 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukukî süreçleri ve tazminat talepleriiçin ayrılması yönünde adım atmıştı.