Afganistan, güvenlik tehditlerinin gölgesinde bayrama hazırlanıyor

Kovid-19 ve güvenlik tehditlerinin gölgesinde bayram alışverişi yapan Kabil halkı.
Kovid-19 ve güvenlik tehditlerinin gölgesinde bayram alışverişi yapan Kabil halkı.

Müslüman coğrafyalar bir yandan işgal ve hak ihlalleriyle mücadele ederken diğer yandan da Ramazan Bayramı'na hazırlanıyor. Uzun yıllardır savaş ve çatışmalardan yorgun Afganistan'da da her şeye rağmen bayram telaşesi yaşanıyor. Pazar tezgâhlarının etrafında toplanan kadın ve erkeklerin çocuklarını sevindirmek için alışveriş yapmaya çalıştığı Kabil esnafına göre ise bu sene Afganistan pazarlarını Kovid-19 ve güvenlik tehditleri vurdu.

Terör saldırılarının arttığı Afganistan'da halk, Ramazan Bayramı hazırlıklarına başladı.

Ramazan Bayramı'na günler kala Afganistan halkı, şiddet olayları tırmanmasına rağmen semt pazarlarına akın ederek bayram alışverişi yaptı.

Çocukları ve kendileri için bayramlık alışveriş yapan Afgan kadınlar.
Çocukları ve kendileri için bayramlık alışveriş yapan Afgan kadınlar.

Ülkenin başkenti Kabil'deki halk pazarı, bayram alışverişi için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.

Çarşılarda erkek ve kadınlar bayram alışverişi için çocuklarına elbise ve ayakkabı beğenirken başı açık ve kapalı kadınların da mağazalarda alışveriş yaptığı da görülüyor. Afganistan halkı bayramın geleneksel yiyeceği kuruyemişten de vazgeçmiyor. Pazar, tüm engellemelere rağmen bayram arifesinde insanlarla dolup taştı.

Kadın-erkek bayram alışverişi yapan Kabilliler.
Kadın-erkek bayram alışverişi yapan Kabilliler.

Güvenlik tehditlerinin gölgesinde pazar alışverişi

Kabil'in Pul-i Bag umumi pazarına bayram alışverişine gelen Ahmad Faisal, AA muhabirine, hem yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hem son zamanlarda artan güvenlik tehdidinin, pazardaki satışları nasıl kötü etkilediğini anlattı.

Ancak Kovid-19 ve tüm güvenlik sorunlarına rağmen pazarda bayram alışverişinin devam ettiğini ifade eden Faisal, insanların Ramazan Bayramı için en çok Afganistan'ın gelenekselleşen kuruyemişlerini satın aldığını açıkladı.

Ülkede en çok tüketilen besin kuruyemiş ve bu nedenle kuruyemiş tezgahlarının önü genellikle kalabalık.
Ülkede en çok tüketilen besin kuruyemiş ve bu nedenle kuruyemiş tezgahlarının önü genellikle kalabalık.

Öte yandan başka bir pazaryeri olan Mendevi pazarında kıyafet satan Muhammed Vera Hakimi de artan şiddet ortamının insanların güvenle alışveriş yapmasının önüne geçtiğini ve bu nedenle satışların görece azaldığını belirtti.

Bu seneki satışların, geçen seneye göre çok az olduğuna dikkati çeken pazar satıcıları, ülkeye en kısa zamanda barışın gelmesini istediklerini dile getirdi.

Medine pazarı esnafı Muhammed Ramiş de "Bayram yaklaştı ancak pazar iyi değil. İnsanlar ülkenin geleceğini ve kendi can güvenliğini düşünüyor. Ayrıca barış görüşmelerinin belirsizliği de pazarı olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu.

Geleneksel Afgan kıyafetleri satan Kabili bir dükkân sahibi.
Geleneksel Afgan kıyafetleri satan Kabili bir dükkân sahibi.

Afganistan'da artış gösteren şiddet

Ülkede bir yandan istikrarın sağlanması için barış çabaları sürerken diğer yandan şiddet olayları artarak devam ediyor.

Logar vilayetinde 30 Nisan'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 30 kişi hayatını kaybetmişti.

Diğer yandan 8 Mayıs'ta başkent Kabil'de bir okulun önünde düzenlenen bombalı saldırılarda 50 sivil yaşamını yitirmişti.

Afganistan hükümetine göre yaklaşık 10 gündür yabancı güçlerin çekilmeye başlamasından bu yana ülkede şiddet olayları bir hayli arttı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamdullah Muhib, Taliban'ın son bir hafta içerisinde 7 vilayeti ele geçirmek için saldırılarını arttırdığını söyledi.

Öte yandan Taliban, Afganistan'da Ramazan Bayramı sırasında 3 gün boyunca ateşkes uygulayacağını açıkladı.