Afganistan ile Pakistan arasındaki Torkham sınır kapısı kapatıldı

Torkham sınır noktası, Pakistan ile karayla çevrili Afganistan arasındaki yolcular ve mallar için ana geçiş noktasıdır.
Torkham sınır noktası, Pakistan ile karayla çevrili Afganistan arasındaki yolcular ve mallar için ana geçiş noktasıdır.

İki taraftan yetkililer, Hayber Geçidi yakınlarındaki Torkham sınır kapısının kapatıldığını bildirirken iki komşu bu sabah sınır ötesi ateş açtı.

Afganistan ve Pakistan arasındaki ana sınır kapısı olan Torkham, bölge sakinlerinin normalde hareketli olan sınır geçiş noktasının yakınında silah sesleri duyduklarını bildirmesiyle kapatıldı.

  • Pakistan güvenlik yetkilileri, Pakistan'ın Afgan hastaların ve bakıcılarının tıbbi bakım için seyahat belgeleri olmadan Pakistan'a girmesine izin vermediği iddiasıyla dün Afgan Taliban'ın kilit bir ticaret yolu olan Torkham'ı kapattığını söyledi.

Torkham'da Taliban tarafından atanan bir komiser olan Molla Mohammad Siddiq, Pakistan'ın taahhütlerine uymadığı gerekçesiyle sınır kapısının kapatıldığını söyledi. Siddiq, Afganlara bir sonraki duyuruya kadar ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde Afganistan tarafında bulunan geçiş noktasına seyahat etmemelerini tavsiye etti.

  • Pakistan polis yetkilisi Khalid Khan, Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pakhtunkhwa eyaletinde bulunan Torkham'da sınırın kapatıldığını ve kendi deyimiyle aralıklı olarak ateş edildiğini doğruladı.

2.600 km'lik (1.615 mil) sınırla bağlantılı anlaşmazlıklar, onlarca yıldır komşular arasında bir tartışma konusu oldu.

Pakistan askerleri, Torkham'daki Pakistan-Afganistan sınır kapısına düzenlenen bir medya turu sırasında Taliban güçlerinin önünde nöbet tutuyor.
Pakistan askerleri, Torkham'daki Pakistan-Afganistan sınır kapısına düzenlenen bir medya turu sırasında Taliban güçlerinin önünde nöbet tutuyor.

Afganistan'ın ABD destekli hükümetinin yirmi yıllık yönetimi sırasında ve Taliban'ın 2021'de Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana, sınırda yıllardır çatışmalar yaşanıyor.

Pakistan, TTP kısaltmasıyla bilinen Pakistan Taliban'ının hükümetle aylarca süren ateşkes anlaşmasını sona erdirdiği Kasım ayından bu yana silahlı saldırılarda bir artışa tanık oldu. Yasadışı TTP, Afganistan'da Taliban ile ittifak halinde olan ayrı bir silahlı grup. On yılı aşkın bir süredir Pakistan devletine karşı bir isyan yürütüyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, dün Münih Güvenlik Konferansı'nda, Afgan topraklarından kaynaklanan silahlı çatışma risklerinin dünyayı etkileyebileceğini söyledi.

Bir Taliban dışişleri bakanlığı sözcüsü daha sonra Pakistan'ın sorunları halka açık forumlarda değil, özel olarak gündeme getirmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık, Taliban yönetiminin topraklarının diğer ülkelere, özellikle de komşularına karşı kullanılmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi.