Afganistan'da her gün ortalama 74 kişi ölüyor

Afganistan'da geçtiğimiz ay, beşte birini herhangi bir şiddet olayıyla bağlantısı bulunmayan sivillerin oluşturduğu günde ortalama 74 kişi hayatını kaybetti.
Afganistan'da geçtiğimiz ay, beşte birini herhangi bir şiddet olayıyla bağlantısı bulunmayan sivillerin oluşturduğu günde ortalama 74 kişi hayatını kaybetti.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Afganistan'da meydana gelen intihar saldırıları ve sivil can kayıpları, Tunus'ta sandığa gitmeyerek siyasilere mesaj veren genç nüfus, İsrail seçimlerinde, Arap kökenli seçmenlerin Netanyahu'nun kaderini belirleyecek olması, Filistinli bir kadının İsrail askerleri tarafından kontrol noktasında vurulması ve uluslararası istihbarat servislerinin Gazze'deki faaliyetleri haberleri öne çıktı.

Afganistan'da her gün ortalama 74 kişi ölüyor

ABD ile Taliban arasında barış görüşmelerinin iptal edilmesinin ardından şiddet olaylarının azalacağı düşünülen Afganistan'da geçtiğimiz ay, günde ortalama 74 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin beşte birini herhangi bir şiddet olayıyla bağlantısı bulunmayan siviller oluşturdu. Kabil ve diğer şehirlerde, toplam 611 güvenlik vakası meydana geldiği belirtilirken, bir aylık toplam ölü sayısı da 2,307 olarak açıklandı.

Afganistan'da peş peşe intihar saldırıları: 48 ölü

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin de katıldığı seçim mitingine düzenlenen, 26 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısı gündemde yerini korurken, başkent Kabil'den de bir saldırı haberi geldi. Saldırıda ABD Büyükelçiliği yakınında bulunan 22 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Afganistan'da Salı gün ölenlerin sayısı toplamda 48 kişi oldu.

Tunus'ta gençlerden siyasilere net mesaj

Tunus’ta halk, cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Gayri resmi çıkış anketlerine göre, Anayasa Profesörü Kays Said'in yüzde 19,5, tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi'nin yüzde 15,5 oy oranıyla ikinci tura kalmayı başardığı seçimlerde yüzde 45'lik katılım oranı dikkat çekti. Adayların gençlerin taleplerini dikkate almamasının gençlerin seçime düşük katılım göstermesine yol açtığı düşünülüyor.

Tunus'un devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali vefat etti

Tunus'un devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Baskıcı ve yolsuzlukla anılan bir dönemin baş aktörü Bin Ali'nin, geçen hafta hastaneye kaldırılmasının ardından cenazesinin Tunus'a getirilip getirilmeyeceği kamuoyunda tartışılmıştı. Tunus'un 83 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı, devrimin yapıldığı 14 Ocak 2011'den bu yana Suudi Arabistan'da yaşıyordu.

"Netanyahu'nun geleceği Filistinlilerin elinde"

Times of Israel gazetesinde yayınlanan haberde, birçok İsrailli sol siyasetçi ve aktiviste göre, yapılacak seçimde sandığa gidecek Filistinli seçmen oranının artması halinde Netanyahu liderliğinde sağ partilerden oluşacak bir koalisyon hükümetinin kurulmasının zor olduğu ifade edildi.

İsrail, Filistinli bir kadını kontrol noktasında vurdu

Kudüs’ün kuzeyindeki bir kontrol noktasında mevzilenen İsrail askerlerinin vurduğu Filistinli kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İsrail güçleri, dün de işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te biri çocuk 4 Filistinliyi yaralamıştı.

Gizli servislerin gözü neden Gazze’nin üzerinde?

Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerden biri olan işgal altındaki Gazze şeridinde, dünya çapında pek çok istihbarat teşkilatının aktif olduğu biliniyor. Şimdiye dek bölgede 25 bölgesel ve uluslararası istihbarat teşkilatına bağlı faaliyet gösteren pek çok ajan tespit edildi. Gazze'de istihbarat ajanı olan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Avrupa ülkeleri, ABD ve Rusya bulunurken, özellikle Mısır, BAE ve Ürdün gibi Arap ülkelerinin aktif faaliyetleri dikkat çekiyor.