“Ahmedinejad da baskında rol aldı”

Roeder'in iddiasına göre Ahmedinejad'ın göründüğü fotoğraf. (Önde, sağdan 2)
Roeder'in iddiasına göre Ahmedinejad'ın göründüğü fotoğraf. (Önde, sağdan 2)

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’ne 1979’da düzenlenen baskında ve sonrasında yaşanan 444 günlük rehine krizinde rol aldığı iddiası, son yılların gözde söylentilerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Mahmut Ahmedinejad
Mahmut Ahmedinejad

Olay sırasında elçilik binasında bulunan Amerikalı rehinelerden David Roeder’in dile getirdiği iddia, eski defterlerin yeniden açılmasına ve Ahmedinejad’ın bir tartışmanın ortasında kalmasına yol açtı.

David Roeder
David Roeder

Alman basınına konuşan David Roeder, Ahmedinejad’ın kendisini oğlunu kaçırmakla ve parmaklarını kesmekle tehdit ettiğini belirterek, iddiasına kanıt olarak bir de fotoğraf gösterdi. Fotoğrafta, gözü kapalı bir rehinenin kolunu tutan sakallı bir genç görülüyordu. Roeder’e göre bu, Mahmud Ahmedinejad’ın ta kendisiydi.

Genç Ahmedinejad (Sağdan 2)
Genç Ahmedinejad (Sağdan 2)

Fotoğrafta görünen 30’lu yaşlardaki kişinin aksine, 1956 doğumlu olan Ahmedinejad’ın olay sırasında henüz 23 yaşında oluşu bir yana, rehine kriziyle ilgili tartışmalar ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı: O dönem İslam Devrimi lideri İmam Ayetullah Humeyni’nin yakınında yer alan Ahmedinejad’ın, büyükelçiliğin basılması fikrine karşı çıktığı, böyle bir adımın kendilerini haksız duruma düşüreceğini savunduğu kaydedildi.