Ailesi, Cemal Kaşıkçı'nın katillerini affetti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (sağda), cinayete kurban giden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğulları Sehl ve Salah'ı başkent Riyad'daki Yemame Sarayı'nda kabul etmişti.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (sağda), cinayete kurban giden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğulları Sehl ve Salah'ı başkent Riyad'daki Yemame Sarayı'nda kabul etmişti.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ailesinin olayın faillerini affetmesi, Libya ordusunun Hafter'e bağlı milislerin işgali altındaki Vatiyye Askeri Üssü'nün tamamen kontrol altına alması, İslam İşbirliği Teşkilatı'dan Sri Lanka'ya Kovid-19 nedeniyle ölen Müslümanların cesedinin gömülmesine izin verilmesi çağrısı, Suudi Arabistan'ın askeri harcamalarının eğitim ve sağlık da dahil tüm yatırımların önüne geçmesi ve Filistin'in BAE'nin İsrail üzerinden yolladığı tıbbi yardım malzemelerini geri çevirmesi haberleri öne çıktı.

Ailesi, Cemal Kaşıkçı'nın katillerini affetti

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı, Suudi Arabistan'da birlikte yaşadığı ailesi adına sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından bir açıklama yayımladı. Babaları Cemal Kaşıkçı'nın katillerini bağışladıklarını belirten Salah, Allah'ın rızasını kazanmak üzere bu kararı aldıklarını savundu. Salah, açıklamasında, "Bir kötülüğün karşılığı ona denk bir davranıştır ama kim bağışlar, düzeltme yolunu tutarsa onun mükâfatını Allah verir. Hiç şüphe yok ki O haksızlık edenleri sevmez." mealindeki Şura süresinden bir ayete yer verdi. Daha önceden yaptığı açıklamalarda babasının ölümünün siyasallaşmasını istemediğini vurgulayan Salah Kaşıkçı, Kral Selman bin Abdulaziz'in kendisine başsağlığı dilerken, çekilen endişeli görüntüsüyle medyada tanınmıştı.

Libya ordusu Vatiyye Üssü'nü Hafter milislerinden geri aldı

Libya ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin işgali altındaki Vatiyye Askeri Üssü'nün tamamen kontrol altına alındığı bildirildi. Ele geçirilen Vatiyye, Mitiga Havalimanı'ndan sonra en önemli hava üssü olarak kabul ediliyor. Vatiyye ayrıca Libya'da sivil uçuşların yapılmadığı tek üs olarak biliniyor. Hafter milisleri Ağustos 2014'ten bu yana yaklaşık 6 yıldır üssü "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullanıyordu.

Sri Lanka'ya, "Müslümanlar gömülsün" çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Sri Lanka'daki büyükelçi ve misyon temsilcileri, Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa'ya yazdıkları ortak mektupta, Kovid-19 nedeniyle ölen Müslümanların cesedinin gömülmesine izin verilmesi çağrısında bulundu. Yakın zamanda hayatını kaybeden Müslümanların cesedinin yakıldığı anımsatılırken, cesetlerin gömülmesinin salgının yayılımını devam ettireceğine dair somut bir kanıtın bulunmadığı vurgulandı. Söz konusu talebin iç işlerine müdahale amacı taşımadığı vurgusu yapılırken, bunun herhangi bir ayrım anlamına gelmeyeceği ve herhangi bir önlemle de çelişmediği ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın askeri harcamaları tüm yatırımların önüne geçti

Suudi Arabistan'da son 5 yılda askeri harcamalar 273 milyar doları bulurken bu miktar devlet harcamalarının yüzde 20,9'unu oluşturdu. ABD, özellikle Donald Trump'ın Ocak 2017'de başkanlık görevine gelmesinden sonra Suudi Arabistan'ın ana silah tedarikçisi oldu. Suudi Arabistan'ın koalisyon güçleri bünyesinde Yemen'de operasyonlara katılmaya başladığı 2015'ten 2019'a kadar geçen sürede silah ithalatı 17,69 milyar doları bulurken, bu sürede ülkenin askeri harcamalarının eğitim ve sağlık sektöründeki harcamalarının üstüne çıkarak 270 milyar doları geçtiği belirtiliyor. Suudi Arabistan, 2019'da 61,9 milyar dolar askeri harcamayla küresel askeri harcamalarda dünyada 5'inci sırada yer aldı.

Filistin, BAE’nin İsrail üzerinden gönderdiği yardımları geri çevirdi

Filistin Yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yardım için İsrail üzerinden Filistin'e gönderdiği 14 tonluk tıbbi yardım malzemesini reddetti. Konuya ilişkin açıklama yapan Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, Filistin’in bir devlet olduğunu vurgulayarak “Filistin’e dair her şey bizimle koordine edilerek yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.