“Anne-babasının mezarında uyudu”

“Anne-babasının mezarında uyudu”
“Anne-babasının mezarında uyudu”

Suriye’deki çatışmaların en şiddetli seviyelere ulaştığı bir dönemde, özellikle sosyal medyada çokça paylaşılan bir kare vardı. Yan yana iki kabrin arasına uzanmış bir çocuğun, anne-babası öldürüldükten sonra onların arasına yatıp uyuyakalan Suriyeli bir yetim olduğu belirtiliyordu. Sosyal medyada yüzbinlerce kez paylaşılan kare, savaşın en dramatik sahneleri arasına girerek zihinlere kazındı.

Gerçek, Hollandalı gazeteci Harald Doornbos tarafından ortaya çıkarıldı. Suriye ve Irak konusundaki haberleriyle öne çıkan Doornbos, fotoğrafın Suudi Arabistanlı bir sanatçının çalışması olduğunu belirlemişti. Abdulaziz Uteybi adlı sanatçı, Doornbos’a yaptığı açıklamada, “Facebook hesabımda bu fotoğrafı paylaştığımda, bunun bir kurgu olduğunu ve konsepti kendimin hazırladığını özellikle belirtmiştim. Buna rağmen, fotoğrafın bambaşka bir bağlamda ünlenmesi beni gerçekten şoke etti” dedi.

Abdulaziz Uteybi'nin Facebook hesabından yayınladığı "kamera arkası" fotoğraflardan biri.
Abdulaziz Uteybi'nin Facebook hesabından yayınladığı "kamera arkası" fotoğraflardan biri.

Mezarlar arasında uyuyan çocuk kurgusunu, anne-babanın yerinin asla doldurulamayacağı temalı bir fotoğraf serisi için tasarladığını anlatan Abdulaziz Uteybi, “İnsanların yanıltılması kadar, çektiğim fotoğrafın propaganda amacıyla kullanılması da rahatsız edici” yorumunda bulundu.

Bu açık yalanlama çeşitli sosyal medya platformlarında yayımlanmasına rağmen, söz konusu fotoğraf zaman zaman yeniden dolaşıma sokularak, yaygın biçimde paylaşılıyor.