Arakanlı Müslüman mültecilerin bulunduğu tekne Endonezya’da karaya çıktı

Arakanlı mültecileri taşıyan açık denizdeki tekne, Endonezya donanması tarafından kıyıya çekilerek kurtarıldı.
Arakanlı mültecileri taşıyan açık denizdeki tekne, Endonezya donanması tarafından kıyıya çekilerek kurtarıldı.

Çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 105 Arakanlı mülteci, 18 saatlik bir kurtarma operasyonunun ardından Açe kıyılarındaki Lhokseumawe’de karaya çıkarıldı.

Endonezya'nın Açe kenti kıyılarında sürüklenen yaklaşık 105 Arakanlı Müslüman mültecinin (Rohingya) bulunduğu tekne, Asean Limanı'nda Endonezya donanması tarafından kurtarıldı.

Endonezya donanmasına ait bir gemi, mülteci teknesini çekerek Lhokseumawe limanına yanaştı. Başlangıçta 12 saat sürmesi planlanan kurtarma çalışmaları, yüksek gelgitler ve fırtınalı deniz nedeniyle 18 saati buldu.

  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği internet sitesindeki açıklamaya göre 50 kadın, 47 çocuk ve 8 erkekten oluşan 105 mülteci, bugün erken saatlerde Endonezya'nın kuzeybatısındaki Açe eyaletindeki Lhokseumawe'de karaya çıkarıldı.

Kurtarılan mülteciler, Endonezya'nın COVID-19'a karşı protokolünün bir parçası olarak sağlık departmanı yetkilileri tarafından hemen tarandılar.

Endonezya ve Malezya'daki mültecileri destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Geutanyoe Vakfı'nın kurucu ortağı Lilianne Fan, "Arakanlı Müslümanlara insanî gerekçelerle Açe'de karaya çıkma izni verdiği için Endonezya hükümetine son derece müteşekkiriz.” dedi.

BMMYK Endonezya Temsilcisi Ann Maymann Endonezyalı yetkililerin verdiği karardan memnuniyeti şu şekilde ifade etti:

Tehlike altındaki teknelerin derhal karaya çıkarılmasını kolaylaştırmak ve can kaybını önlemek insanî bir zorunluluktur.

Ne olmuştu ?

Arakanlı mültecilerin Malezya’ya gitmek amacıyla çıktıkları yolculukta teknelerinin 28 gündür denizde olduğu ve bölgedeki balıkçılar tarafından su, yiyecek ve kıyafet yardımı yapıldığı ifade ediliyordu.

BMMYK, mültecileri taşıyan teknenin sızıntı yaptığını, motorunun hasar gördüğünü belirterek teknenin alabora olma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekmiş ve Endonezya hükümetine mültecilerin gemiden güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Endonezyalı yetkililer, UNHCR’ın çağrısına rağmen mültecilerin bulunduğu tekneyi uluslararası sulara geri iteceğini bildirmişti.

Ardından Mülteci işlerinden sorumlu yetkili Silahlı Wijaya, Bireuen kasabası yakınlarındaki mülteci dolu teknenin "insanlık adına" karaya çıkmasına izin verilmesi kararı alındığını duyurmuştu.