Astana'da Suriye toplantısı

Astan'da Suriye'yi konu alan toplantıda Türkiye, İran ve Rusya'nın temsilcileri bir araya geldi.

Astana'da Suriye konusunda gerçekleştirilen toplantıdan, Suudi Arabistan hapishanelerine dair iddiaya, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Astana'da Suriye toplantısı
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Türkiye, Rusya, İran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldiği ana oturumda kapanış bildirisini okudu. Bildiride tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıkları vurgulanarak, ülkede DEAŞ, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terör listesindeki bağlantılı kişilerle mücadeleye devam edileceğinin altı çizildi.
Astana'da Suriye toplantısı Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Türkiye, Rusya, İran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldiği ana oturumda kapanış bildirisini okudu. Bildiride tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıkları vurgulanarak, ülkede DEAŞ, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terör listesindeki bağlantılı kişilerle mücadeleye devam edileceğinin altı çizildi.
Barış için 12 kişilik heyet kuruldu
İsviçre'nin Cenevre Ofisi'nde 28 Kasım Çarşamba günü başlayan Afganistan konulu "Bakanlar Konferansı"nda konuşan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, "Taliban'ın kadın haklarına da saygı göstererek demokratik ve katılımcı bir topluma katılmasını sağlayacak barış anlaşmasına ulaşmak" için heyet kurduklarını belirtti.
Barış için 12 kişilik heyet kuruldu İsviçre'nin Cenevre Ofisi'nde 28 Kasım Çarşamba günü başlayan Afganistan konulu "Bakanlar Konferansı"nda konuşan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, "Taliban'ın kadın haklarına da saygı göstererek demokratik ve katılımcı bir topluma katılmasını sağlayacak barış anlaşmasına ulaşmak" için heyet kurduklarını belirtti.
Tunus'a "misafirperverliği" için 2 milyar dolar hibe
Yoğun protesto gösterileri eşliğinde Tunus’a gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın “misafirperverliği” için Tunus’a 2 milyar dolar hibe ettiği iddia edildi. İddiaya göre Prens Bin Selman 2 milyar dolar hibenin yanı sıra Tunus petrolünü daha cazip fiyatlarla tedarik etme ve Tunus Hava Kuvvetleri’ne maddi destek sağlama sözü de verdi.
Tunus'a "misafirperverliği" için 2 milyar dolar hibe Yoğun protesto gösterileri eşliğinde Tunus’a gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın “misafirperverliği” için Tunus’a 2 milyar dolar hibe ettiği iddia edildi. İddiaya göre Prens Bin Selman 2 milyar dolar hibenin yanı sıra Tunus petrolünü daha cazip fiyatlarla tedarik etme ve Tunus Hava Kuvvetleri’ne maddi destek sağlama sözü de verdi.
Kadırov'un Abu Dabi-İstanbul-Bakü trafiği
Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadırov Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinden sonra Türkiye’ye, Türkiye’den de Azerbaycan’a geçerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le resmi görüşme gerçekleştirdi. Ramazan Kadırov Türkiye ziyareti öncesi Abu Dabi'de Formula 1 yarışını izleyerek sonrasında BAE Prensi Muhammed bin Zayid en-Nahyan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da iştirak ettiği, Abu Dabi’de düzenlenen bir eğlence partisine katıldı.
Kadırov'un Abu Dabi-İstanbul-Bakü trafiği Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadırov Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinden sonra Türkiye’ye, Türkiye’den de Azerbaycan’a geçerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le resmi görüşme gerçekleştirdi. Ramazan Kadırov Türkiye ziyareti öncesi Abu Dabi'de Formula 1 yarışını izleyerek sonrasında BAE Prensi Muhammed bin Zayid en-Nahyan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da iştirak ettiği, Abu Dabi’de düzenlenen bir eğlence partisine katıldı.
Somali'de eş-Şebab saldırısı
Somali’nin Galkayo şehrinde Abdiveli şeyh Ali Elmi-yare’nin evine gerçekleştirilen çifte intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye çıktı. Patlamada çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. İntihar saldırılarından sonra militanlar, Abdiveli’nin evine saldırdı. Binaya girdikten sonra Abdiveli’nin korumaları ile Eş-Şebab militanları arasında gerçekleşen çatışmada Abdiveli ile birlikte 20 kişi hayatını kaybetti. Kendisini dini lider olarak tanıtan Abdiveli sıra dışı dini uygulamalarla halkın tepkisini çekmiş,  bu sebepten dolayı örgütten birçok tehdit almıştı.
Somali'de eş-Şebab saldırısı Somali’nin Galkayo şehrinde Abdiveli şeyh Ali Elmi-yare’nin evine gerçekleştirilen çifte intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye çıktı. Patlamada çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. İntihar saldırılarından sonra militanlar, Abdiveli’nin evine saldırdı. Binaya girdikten sonra Abdiveli’nin korumaları ile Eş-Şebab militanları arasında gerçekleşen çatışmada Abdiveli ile birlikte 20 kişi hayatını kaybetti. Kendisini dini lider olarak tanıtan Abdiveli sıra dışı dini uygulamalarla halkın tepkisini çekmiş, bu sebepten dolayı örgütten birçok tehdit almıştı.
"Devrim toprağı Tunus'un kirletilmesine, hayır"
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkelerine gerçekleştireceği ziyarete karşı, Tunuslular protesto gösterisi gerçekleştirdi. Başkentin merkezinde bulunan Habib Burgiba Caddesi'ndeki Belediye Tiyatrosu önünde toplanan yüzlerce gösterici, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Bin Selman'ın Tunus ziyaretine karşın "Tunus toprağını kirletmeye hayır" çağrısıyla protesto gösterisi düzenledi.
"Devrim toprağı Tunus'un kirletilmesine, hayır" Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkelerine gerçekleştireceği ziyarete karşı, Tunuslular protesto gösterisi gerçekleştirdi. Başkentin merkezinde bulunan Habib Burgiba Caddesi'ndeki Belediye Tiyatrosu önünde toplanan yüzlerce gösterici, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Bin Selman'ın Tunus ziyaretine karşın "Tunus toprağını kirletmeye hayır" çağrısıyla protesto gösterisi düzenledi.
Tunus'ta mirasla ilgili kanun onaylandı
Tunus Cumhurbaşkanı Becî Kâid es-Sebsî, kadınlarla erkeklerin mirastan eşit pay almasını öngören kanunu onaylayarak, müzakere edilip oylanması için parlamentoya gönderdi. Sebsî, 2015 yılında göreve gelişinden bu yana ilk kez bakanlar kurulu toplantısına başkanlık ederek, onay kararını ilk kez kabineyle paylaştı.
Tunus'ta mirasla ilgili kanun onaylandı Tunus Cumhurbaşkanı Becî Kâid es-Sebsî, kadınlarla erkeklerin mirastan eşit pay almasını öngören kanunu onaylayarak, müzakere edilip oylanması için parlamentoya gönderdi. Sebsî, 2015 yılında göreve gelişinden bu yana ilk kez bakanlar kurulu toplantısına başkanlık ederek, onay kararını ilk kez kabineyle paylaştı.
 İran'da 6.4 büyüklüğünde deprem: 646 yaralı
İran devlet televizyonu, 25 Kasım akşamı Kermanşah eyaletinde meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremde yaralı sayısının 646’ya ulaştığını duyurdu. Yetkililer, Kirmanşah eyaletine bağlı Serpol Zehab’ta 290, Gilanigarb’ta 170, Kasrı Şirin’de 109, Batı İslamabad’da 54 ve diğer bölgelerde 23 kişinin yaralandığını açıkladı. Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamada 6,4 büyüklüğündeki depremden sonra 148 artçı sarsıntı yaşandığı bildirildi.
İran'da 6.4 büyüklüğünde deprem: 646 yaralı İran devlet televizyonu, 25 Kasım akşamı Kermanşah eyaletinde meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremde yaralı sayısının 646’ya ulaştığını duyurdu. Yetkililer, Kirmanşah eyaletine bağlı Serpol Zehab’ta 290, Gilanigarb’ta 170, Kasrı Şirin’de 109, Batı İslamabad’da 54 ve diğer bölgelerde 23 kişinin yaralandığını açıkladı. Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamada 6,4 büyüklüğündeki depremden sonra 148 artçı sarsıntı yaşandığı bildirildi.
Mısır istihbaratı naylon gösteri düzenledi
Mısır’da, Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib’in memleketi olan Uksur ve Kurne bölgelerinde yüzlerce kişinin katıldığı “Ezher’e ve Ahmed Tayyib’e destek” temalı gösteriler, şüpheyle karşılandı. Ülkenin en önemli kişileri arasında gösterilen Ahmed Tayyib’i destekleyen ve Ezher’e müdahale edilmemesini isteyen kalabalığın bizzat Mısır istihbaratı tarafından yönlendirildiği iddiaları gündeme getirildi. Amaç ise, Ahmed Tayyib’le Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’yi karşı karşıya getirerek, Ezher Şeyhi’nin azlinin önünü açmaktı.
Mısır istihbaratı naylon gösteri düzenledi Mısır’da, Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib’in memleketi olan Uksur ve Kurne bölgelerinde yüzlerce kişinin katıldığı “Ezher’e ve Ahmed Tayyib’e destek” temalı gösteriler, şüpheyle karşılandı. Ülkenin en önemli kişileri arasında gösterilen Ahmed Tayyib’i destekleyen ve Ezher’e müdahale edilmemesini isteyen kalabalığın bizzat Mısır istihbaratı tarafından yönlendirildiği iddiaları gündeme getirildi. Amaç ise, Ahmed Tayyib’le Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’yi karşı karşıya getirerek, Ezher Şeyhi’nin azlinin önünü açmaktı.
"Tutuklu aktivistlere işkence ediliyor"
Uluslararası Af Örgütünün üç ifadeye dayandırdığı açıklamasında, mayıs ayından bu yana haklarında herhangi bir suçlama olmadan keyfi biçimde Suudi Arabistan'ın Dhahban Cezaevinde gözaltında tutulan aktivistlerin defalarca elektrikle ve kırbaçlanarak işkenceye uğradığı, bazılarının yürüyemez veya ayakta duramaz hale geldiği, ellerinin titrediği ve vücutlarında izler kaldığı bildirildi.
"Tutuklu aktivistlere işkence ediliyor" Uluslararası Af Örgütünün üç ifadeye dayandırdığı açıklamasında, mayıs ayından bu yana haklarında herhangi bir suçlama olmadan keyfi biçimde Suudi Arabistan'ın Dhahban Cezaevinde gözaltında tutulan aktivistlerin defalarca elektrikle ve kırbaçlanarak işkenceye uğradığı, bazılarının yürüyemez veya ayakta duramaz hale geldiği, ellerinin titrediği ve vücutlarında izler kaldığı bildirildi.