BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zâyid vefat etti

Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan.
Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zâyid Al Nahyan hayatını kaybetti.

  • BAE resmi ajansı WAM, Başkanlık İşleri Bakanlığına dayandırarak verdiği haberinde Al Nahyan'ın vefat ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "BAE halkı, Arap ve İslam ülkeleri ile tüm dünyaya Al Nahyan'ın cuma günü 74 yaşında vefat ettiği haberinin duyurulduğu" ifade edildi.

Ülkede bugünden itibaren 40 günlük resmi yas ilan edildiği ve bayrakların yarıya indirileceği kaydedilirken, bakanlıklarda, devlet dairelerinde ve özel sektörde de 3 gün çalışmalara ara verileceği belirtildi.

BAE'nin ilk Devlet Başkanı Zayid bin Sultan Al Nahyan'ın en büyük oğlu olan Halife bin Zayid, babasının vefatından sonra göreve gelmişti.

Şeyh Halife bin Zayid el Nahyan

7 Eylül 1948'de Abu Dabi'de doğan Zayid El Nahyan, BAE'nin ikinci Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emirliği'nin 16. hükümdarıydı.

İngiltere'de Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi (Royal Military Academy Sandhurst) mezunu olan Nahyan, 1 Şubat 1969'da Abu Dabi Veliaht Prensi olarak atandı ve ertesi gün Abu Dabi Savunma Bakanlığı'nın başına getirildi. 1971'de BAE'nin kurulmasının ardından başbakanlık, savunma ve maliye bakanlıkları gibi görevlerde bulunan Şeyh Halife, Mayıs 1976'da BAE Silahlı Kuvvetleri'nin komutan yardımcılığını üstlendi. 1980'lerin sonunda Yüksek Petrol Konseyi'nin başkanı oldu ve ölümüne dek bu görevi sürdürdü.

  • Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın ilk oğlu olan Şeyh Halife, 2 Kasım 2004'te babasının ölümü üzerine Abu Dabi Emiri oldu ve ertesi gün BAE'nin Devlet Başkanı görevine getirildi.

Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak kabul edildi. 97,8 milyar varil petrol rezervini kontrol etti ve 875 milyar dolarlık varlığı yöneten Abu Dabi Kalkınma Fonu'nun başkanıydı. Bu, dünyada bir ulusun devlet başkanı tarafından yönetilen en büyük miktardı.

Ocak 2014'te felç geçiren Şeyh Halife, rahatsızlığının ardından devlet işlerinde daha düşük bir görev üstlendi ancak onursal başkanlık yetkilerini korudu. Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan'ın sekiz çocuğu bulunuyor.