Bağdat'ın harap sokaklarından renkli duvarlarına

Bağdat sokaklarında resmedilmiş duvarlardan biri.
Bağdat sokaklarında resmedilmiş duvarlardan biri.

Kendilerine "Kelebek İzi Takımı" adını veren gönüllü genç ressamlar, Bağdat’ın çeşitli semtlerini dolaşarak duvarları renkli resimlerle canlandırıyor. Kelebek İzi Takımı kurucusu Ali Halife: "Bu çizimlerle ayrıca Bağdat’ın makus tarihini değiştirmeye çalışıyoruz. Dünyaya 'Irak’ın yaşam ve kültürü sevdiği' mesajını vermek istiyoruz." diyor.

Irak’ın başkenti Bağdat, bir grup gönüllü gencin yıllar boyu harap olmuş, yorgun düşen şehirlerinde bakıma muhtaç sokakların duvarlarına yaptıkları renkli çizimlerle halka umut olmaya çalışıyor.

"Kelebek İzi Takımı" adını alan genç ressamlar, Bağdat’ın muhtelif semtlerini dolaşarak eskimiş sokakların çehresini güzelleştiriyor. Şu an 7 gönüllü gençten oluşan ressamlar takımı, çizimlerinde Bağdat’ın folkloru ve tarihine yer veriyor.

Kelebek İzi Takımı'nın resimleri duvarları süslüyor.
Kelebek İzi Takımı'nın resimleri duvarları süslüyor.

"Çalışmamızla iz bırakmak istiyoruz"

Bu projeye 4 yıl önce başladıklarını belirten Kelebek İzi Takımı kurucusu Ali Halife, projelerinin nasıl yol katettiğini şöyle ifade etti:

Başlangıçta bakımsız bir okul duvarını boyamaya ve çizim yapmaya karar verdik. Daha sonra insanlardan gelen yoğun beğeni ve istekle takım ruhuyla başka bakımsız yerleri de gezerek çalışmaya başladık.

Bağdat sokaklarındaki uzun süreli şiddet izlerini taşıyan ve bakımsız bırakılan duvarlara çizdikleri resimlerin “anlam” taşıdığını ifade eden Halife,

"Biz, çalışmamızda iz bırakmak istiyoruz. O yüzden takımın adını da ‘Kelebek İzi’ yaptık. Okul sorumlusu ya da mahalle sakinleri kendi aralarında topladıkları paralarla malzemelerimizi karşılıyor ve bizler gönüllüler olarak duvarlara yaşam izi bırakıyoruz. Hiçbir siyasi tarafa bağlı değiliz ve mesleğimiz her şeyden önce ressamlıktır." dedi.

"Bağdat’ın makus tarihini değiştirmeye çalışıyoruz"

Kovid-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte, salgınla mücadeleyi teşvik eden resimleri de Bağdat’ın özellikle dar gelirli ailelerinin yaşadığı mahalle duvarlarına çizdiklerini belirttiler.

Halife, "İnsanlar ve özellikle çocukların büyük ilgisi ve sevgisi şu ana kadar sokakları çizmeye devam etmemizi sağladı. Bağdat’a ait folklorik çizimler de yapıyoruz ve insanları geçmişiyle tanıştırmayı amaçlıyoruz. Bu çizimlerle ayrıca Bağdat’ın makus tarihini değiştirmeye çalışıyoruz. Dünyaya 'Irak’ın yaşam ve kültürü sevdiği' mesajını vermek istiyoruz." diye konuştu.

Çalışmalarının şu an kendilerine yakın Azamiya, Kazımiye ve Greyaat gibi semtlerde yoğunlaştığını söyleyen Halife, "Keşke destek veren olsa daha çok yer dolaşsak ve projemizi ülke geneline yaysak." temennisinde bulundu.

"Sokağımız bakımsız ve harabeydi, bu çizimlerle hayat buldu"

Gönüllü genç ressamların renkli çizimlerinden mahalleliler de memnun.

Kazımiye'nin dar ve bakımsız sokaklarından birinde evinin duvarlarına çizim yapılan Ebu Seca, "Sokağımız bakımsız ve harabeydi, bu çizimlerle hayat buldu. Yoldan geçenler durup duvarları izliyor. İki dönem arasında büyük fark var. Bakınca insanların psikolojisi bile değişiyor." ifadelerini kullandı.