Bahreyn Çalıştayı'nda Filistin'e dair ne söylendi?

Filistinlilerin boykot ettiği ve katılmadığı Bahreyn'deki ekonomi çalıştayında Filistinlilerin  siyasi talepleri göz ardı edildi.
Filistinlilerin boykot ettiği ve katılmadığı Bahreyn'deki ekonomi çalıştayında Filistinlilerin siyasi talepleri göz ardı edildi.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Bahreyn'de gerçekleşen Filistin konulu ekonomi çalıştayı, Yemen’de Husilerin kontrolü altındaki bölgelere yapılan gıda yardımını askıya alınmasıyla meydana gelebilecek açlık krizi, Moritanya'da 22 Haziran'da düzenlenen seçimi eski Savunma Bakanı Muhammed Vild el-Gazvani'nin kazanması, Suudi Arabistan'ın İsrail'den 300 milyon dolarlık casus yazılım ve siber izleme ekipmanları satın alması, Dünyada, özellikle Suriye, Myanmar, Filistin, Mısır ve Yemen gibi ülkelerde mahkumların işkence ve tecavüz gibi kötü muamelelere maruz kalması, Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından gündeme gelen Mısır hapishanelerindeki hasta mahkumların akıbeti haberleri öne çıktı.

Bahreyn Çalıştayı'nda Filistin'e dair ne söylendi?

Filistinlilerin boykot ettiği ve tek bir Filistinli yetkilinin bulunmadığı Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen "Refah için Barış" adlı ekonomi çalıştayında Filistin halkının siyasi talepleri görmezden gelinerek meselenin sadece ekonomik boyutu ele alındı. Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner'in, çalıştayta yaptığı konuşma sırasında "Yüzyılın Anlaşması"planı kapsamında bölge ülkelerine ait sınırların olmadığı bir harita gösterildi. Haritada, İsrail ve Filistin dahil olmak üzere ülkelerin sınırlarına işaret edilmemesi dikkati çekti. Dün akşam sona eren çalıştayın kapanış bildirgesinde, ise Filistinlilere yönelik kalkınma ve yatırım olanaklarının artırılması çağrısı yapılırken hiçbir şekilde Filistinlilerin haklarına değinilmedi.

Yemen'de açlık krizi kapıda

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Yemen’de Husilerin kontrolü altındaki bölgelere yaptığı gıda yardımını kısmen askıya almaya başlaması binlerce Yemenliyi açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Husi isyancıları ve WFP arasında artan anlaşmazlığın devam etmesi yiyecek yardımının askıya alınmasına yol açtı. WFP’nin gıda yardımını kısmi olarak askıya almasının, Husi kontrolündeki kuzey bölgelerde yaşayan 850 bin insanın etkileyeceği tahmin ediliyor.

Moritanya'da Gazvani, galibiyetini duyurdu

Moritanya'da 22 Haziran'da ilk turu tamamlanan cumhurbaşkanı seçiminde büyük farkla önde giden eski Savunma Bakanı Muhammed Vild el-Gazvani, zaferini ilan etti. Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdullah'ın desteğini alan Gazvani yüzde 50,72 ile seçimi açık ara önde bitirdi. Gazvani, seçim kampanyası sürecinde, güçlü kurumların inşa edilmesi, kötü yönetim ve rüşvetle mücadele, daha fazla istihdam alanı oluşturulması, altyapının geliştirilmesi, Moritanya kentlerinin üretken hale gelmesi alanında çalışma gibi vaatlerde bulunduğu bir program sundu.

Suudiler, İsrail'den casus yazılım alıyor

Suudi Arabistan'la İsrail arasında 300 milyon dolarlık bilişim anlaşmasının imzalandığı açıklandı. Anlaşma çerçevesinde, Suudiler, İsrail'den casus yazılım ve diğer siber izleme ekipmanları satın alacak. Suudi yönetiminin söz konusu yazılımla hem ülke içinde hem de ülke dışındaki siyasî muhalifleri yakından takip edeceği öğrenildi.

İnsanlığın işkence ayıbı

İnsanlığa karşı işlenen en acımasız suçlardan biri olan işkence,uluslararası sözleşmeyle yasaklanmasına rağmen ülkelerin mücadelede başarısız olduğu küresel krizlerin başında geliyor. Özellikle savaşın, kaosun, yargısız infazın ve keyfi tutuklamaların kol gezdiği Suriye, Myanmar, Filistin, Mısır ve Yemen gibi ülkelerde mahkumlar fiziksel ve psikolojik işkence, tecavüz, cinayet gibi muamelelere maruz kalıyor.

Mısır'ın ölüme terk edilen hasta mahkumları

Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından Mısır hapishanelerindeki mahkumların sağlık durumları yeniden gündeme geldi. Sayıları tam olarak bilinmese de hapishanelerde sağlık sorunu yaşayan binlerce mahkum olduğu biliniyor. Sadece göz önünde olan bazılarının yaşadıkları bile Mısır zindanlarındaki hasta mahkumlar için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Bu mahkumlardan bazıları; Güçlü Mısır Partisi Başkanı Ebulfutuh, Mübarek döneminin Genelkurmay Başkanı Sami Anan, Selefi lider Hazim Ebu İsmail, Şehit Esma el-Biltaci'nin babası ve kardeşi, "Demir Kadın" lakabıyla tanınan insan hakları savunucusu Hüda Abdulmunim, Genç gazeteci Mutez Vednan ve İhvan'ın iyi eğitim almış genç sözcüsü Cihad el-Haddad.