Batı Şeria'da Filistinlilere ait döviz bürolarına baskın düzenleyen İsrail, 2.8 milyon dolara el koydu

Batı Şeria'daki baskınlarına devam eden İsrail güçleri, 'Hamas'ın finansmanını' hedef aldığını söylüyor.
Batı Şeria'daki baskınlarına devam eden İsrail güçleri, 'Hamas'ın finansmanını' hedef aldığını söylüyor.

İşgalci İsrail güçleri, ekim ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'daki şehirlere en büyük çapta operasyonlar düzenleyerek para transferi ve döviz bozdurma bürolarını hedef aldı ve direniş gruplarını finanse etmek için kullanıldığını iddia ettiği milyonlarca dolara el koydu.

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki şehirlere yoğun baskınlar düzenlerken, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana bölgedeki en büyük saldırılardan birini gerçekleştirdi.

İsrail askerlerinin, El Halil, Halhul, Nablus, Cenin, Tul Kerim, Bire, Eriha ve özellikle Filistin Yönetimi'nin idari merkezi olan Ramallah'ın merkezi dahil olmak üzere 10 şehre düzenlediği koordineli gece saldırısında en az bir kişi hayatını kaybetti.

Çarşamba akşamı başlayıp perşembe sabahı erken saatlere kadar devam eden baskınlarda Filistinli para borsaları hedef alındı.

İsrail ordusu, polisi ve İç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) çok sayıda silahlı güç, Batı Şeria'daki 9 döviz bürosuna düzenledikleri baskınlarda 10 milyon şekele (NIS - 2.8 milyon $) el koydu.

Baskınlar, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinli gruplar Hamas ve İslâmî Cihad'a fon aktarma faaliyetleri nedeniyle Batı Şeria'daki beş döviz şirketini “terör örgütü” ilân etmesinin ardından geldi.

Ordu, polis ve Şabak'tan yapılan ortak açıklamada, Batı Şeria'da gece yapılan geniş çaplı baskınlarda Hamas'a ait olduğu iddia edilen milyonlarca şekele el konulduğu belirtildi. Ancak İsrail, iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı.

  • "Hamas'a ait fonlara el koymak için" Batı Şeria'da geniş kapsamlı bir operasyon düzenlendiği söyledi.

Açıklamada ayrıca, Ramallah, Cenin, El Halil, Tul Kerim ve Bire kentlerinde 21 Filistinlinin gözaltına alındığı ve haklarında incelemenin devam etmesinden dolayı gözaltı sürelerinin uzatılacağı kaydedildi.

Gözaltına alınan söz konusu kişilerin döviz bürolarında çalışanlar olduğu ifade edildi.

Baskında paraların yanı sıra kasalar, belgeler, kayıt cihazları ve cep telefonlarının müsadere edildiği aktarıldı.

Filistin yönetimi ve mallarına el konulan döviz bürolarından henüz açıklama yapılmadı.

İşgal altındaki Batı Şeria

Batı Şeria'da baskınlarını artıran İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs dahil bölgede 315 Filistinliyi öldürdü.

Hemen her gece baskınlar, tutuklamalar ve cinayetlerin gerçekleştirildiği bölgede 4 bin 840 Filistinli gözaltına alınırken gözaltına alınanların yaklaşık yarısının herhangi bir suçlama gösterilmeksizin tutulduğuna inanılıyor.

İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na gerçekleştirdikleri bir baskından sonrası...
İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na gerçekleştirdikleri bir baskından sonrası...

Bu gözaltı ve baskınlarda İsrail güçleri, kötü muamele, darp, gözaltına alınanların ve ailelerinin tehdit edilmesi, öldürme amacıyla doğrudan ateş açma ve Filistinlilerin evlerini tahrip etme gibi ihlallerde bulunuyor.